Hotel et le Café de Paris: bijna 40 jaar vertrouwd in Apeldoorn

Door Natalie Polman 10 augustus 2018

Hotel et le Café de Paris staat al 36 jaar op het Raadhuisplein en het is dan ook lastig een Apeldoorner te vinden die nog nooit bij ‘de Paris’ is geweest. Tijd voor een gesprek met eigenaren Bart de Haas (55) en zijn zoon Tom (25).

paris
Bart (55) en Tom (25) de Haas, eigenaren van De Paris. foto indebuurt

Van Central naar Paris

Al rond 1900 was er sprake van een hotel op deze plek: Hotel Central. Vanaf 1982 voerde Gerard Roomer het hotel verder onder de nieuwe naam.

Vanwaar eigenlijk de naam Paris? “Gerard Roomer zat bij Hotel de Paris in Monaco, toen hij werd gebeld door de eigenaar van Hotel Central [Cor Vloon, red.] met de vraag of Roomer zijn bedrijf wilde exploiteren. Zo is de naam ontstaan”, weet Bart de Haas.

Samen met zijn vrouw Agnes nam hij  Café de Paris in 2009 over van Roomer, nadat hij er in 2001 begonnen was als bedrijfsleider. Daarvoor deden ze onder meer horeca-ervaring op bij de (voormalige) tennisclub De Manege. Sinds januari dit jaar is zoon Tom (25) mede-eigenaar.

Bioscoop

“Gerard woont nog steeds boven de voormalige ingang van het theatergedeelte van het gebouw”, weet De Haas.

In 1984 opende Gerard Le Théatre de Paris in de het failliete Bioscoop Centraal. Een bioscoop? Jawel, vroeger zat er een bioscoop achterin het hotel. Daar waar nu de gemeenschappelijke uitgang van De Paris en Spicebrush zit, kwamen vroeger mensen binnen voor een avondje film en later dus theater.

Later zit hier zelfs nog een casino, maar na het verbod op casinospel Golden Ten wordt de ruimte bij het grand café van de Paris getrokken.

De voormalige ingang van de theaterbioscoopzaal. foto indebuurt
foto indebuurt

Die gemeenschappelijke uitgang van de Paris en Spicebrush De Proeverij is ook niet onlogisch: de voormalige American Spicebrush werd tegelijk met Paris overgenomen door Bart en Agnes en niet alleen verbouwd maar ook omgetoverd van steakhouse tot proeverijrestaurant.

‘Je moet vernieuwend zijn’

Dat is niet alles; het hotel breidde in 2014 het terras uit (het terras van Café de Paris is volgens jullie trouwens het beste van Apeldoorn) en opende eind 2016 de BroodjesBar, aan de overkant van het Raadhuisplein.

Spicebrush De Proeverij. foto indebuurt
De BroodjesBar. foto indebuurt

Menu Magazine

Ook brengt de Paris sinds 2014 een eigen glossy magazine uit. In La Parisienne, dat tweemaal per jaar verschijnt, vind je niet alleen de menukaart, maar bijvoorbeeld ook uit-tips en gastcolumns van onder meer CODA en bekende Apeldoorners. Op de cover staat telkens een ander personeelslid.

Overigens ziet het grand café er pas sinds 2006 er (min of meer) zo uit zoals nu. Toen is het hotel gestript en het interieur herbouwd in Frans-Engelse stijl, compleet met glas-in-lood en hand-geschilderde wandschilderingen.

foto indebuurt
Het interieur compleet met glas-in-lood-ramen en een schilderij van het interieur. foto's indebuurt
Alle covers van La Parisienne hangen aan de wand van De Paris.
De voormalige bioscoopzaal.

“Je moet vernieuwend zijn en blijven”, zegt Bart. “We vinden altijd wel iets op ons pad dat we aanpakken. Zo hebben we een oude woonruimte boven in het hotel overgenomen om te kijken of we er nog meer hotelkamers kunnen realiseren. En vorig jaar hebben we nog alle badkamers vernieuwd.

Ook zijn er plannen om de serre en keuken gefaseerd aan te pakken en de stijl en sfeer van de voormalige bios door te trekken naar voren.”

‘We zijn met de hele familie aan de slag en dat blijft een genot’

Vragend naar moeilijke tijden komen natuurlijk de crisisjaren na 2008 aan bod. “De eerste vier, vijf jaar na overname waren heel zwaar”, zegt Bart. “Alle overbodige kosten moesten weg. Zo besteedden we glazen wassen uit; dat zijn we zelf gaan doen.

Het was een tijd met veel stressmomenten, maar je moet vertrouwen hebben in jezelf.”

Van spoelkeuken naar mede-eigenaar

Ondertussen neemt Bart zijn zoon Tom bij de hand om hem in Café de Paris wegwijs te maken. “Ik stond al van jongs af aan in de spoelkeuken”, lacht Tom. “Vijf jaar geleden ben ik hier fulltime begonnen.”

“Tom is meer van de operationele kant. Zo heeft hij een nieuw kassasysteem ingevoerd en houdt hij zich bezig met zaken als inkoop en planning”, zegt Bart. “Ook was het mijn idee de koffiecorner aan te passen nadat we het terras hadden uitgebreid en heb ik het concept bij Spicebrush aangepast zodat gasten hun eigen proeverij kunnen samenstellen”, vult zoon Tom aan.

Wanneer Tom het bedrijf volledig over gaat nemen is nog ongewis. “We zijn met de hele familie aan de slag en dat blijft een genot”, zegt Bart. “Dat ik steeds meer taken afstoot is zeker. Uiteindelijk hangt het ook van mijn lichamelijke gesteldheid af.”

Cubaanse BBQ party

Om mensen ook op niet-koopzondagen beter vast te houden, richtten De Paris samen met de andere horecazaken op het Raadhuisplein een stichting op. “Sindsdien hebben we iedere zondagmiddag in de zomermaanden tussen 15.00 en 18.00 uur livemuziek, wel op zodanig geluidsniveau dat je nog gezellig kan kletsen”, aldus Bart.

“Ook hebben we nu voor het derde jaar op rij een mosselparty georganiseerd aan het begin van de zomer en houden we 26 augustus weer een Cubaanse BBQ party, met muziekoptredens van echte Cubaanse acts”, zegt Bart. Eentje voor de agenda!

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].



Meer over Hotel et le Café de Paris ontdekken?

Hotel et le Café de Paris

cafés

Nu open08:00 - 23:00

Raadhuisplein 5-7, Apeldoorn

Bekijk meer:cafés

adv.