Hopdonders – Apeldoorns speciaalbierpaleis is (half) jarig

Door Anne Sophie Schotman 7 april 2017

Speciaalbierkenners Paul de Jong en Coen Harleman vieren morgen (8 april) het halfjarig bestaan van hun speciaalbierenwinkel Hopdonders. Indebuurt ging langs om uitgebreid kennis te maken met dit voor Apeldoorn unieke concept.

Biervirus

Paul (33) en Coen (34) kennen elkaar uit het jeugdteam van ASV Victoria Boys. Na de middelbare school volgen ze elkaar naar Groningen en wonen zelfs nog een jaar samen. Het is daar waar hun liefde voor bier wordt aangewakkerd: “Je woont niet in Groningen zonder besmet te raken met het biervirus.” Uiteindelijk komen de vrienden allebei weer in Apeldoorn terecht en besluiten samen iets te gaan doen met hun bierambities. Ze kiezen voor de speelse naam Hopdonders, met als mascotte de karakteristiek gekuifde hopvogel.

‘Je woont niet in Groningen zonder besmet te raken met het biervirus’

Expertise

De ondernemers volgen beiden een bieropleiding en cursus aan de StiBON en de Dutch Beer Academy en worden in eerste instantie horecaleveranciers om na een half jaar de winkel te realiseren. Via crowdfunding – iets wat nog weinig Apeldoornse ondernemers hebben geprobeerd – financieren ze hun project. De online campagne die daarbij hoort is een groot succes, veel mensen zijn enthousiast over de plannen voor een winkel. Apeldoorn blijkt helemaal klaar voor zijn eerste speciaalbierenzaak.

Lees verder onder de foto

Hopdonders3

Leven in de brouwerij

“In Apeldoorn zijn relatief weinig slijterijen. Van de twaalf die er zijn is ook nog eens de helft een wijnspeciaalzaak. De andere helft biedt wel speciaalbier aan, maar het assortiment is erg beperkt. Wij willen met Hopdonders iets toevoegen aan het aanbod in Apeldoorn,” legt Paul uit.

“Gemiddeld,” voegt Coen toe, “is het aantal slijterijen per inwoner in Nederland 1 op 5.800. In Apeldoorn is die verhouding 1 op 12.700 inwoners.” Apeldoorn is toe aan meer bier. Dat merken de twee ondernemers ook. “Apeldoorn wordt steeds meer een stad. Speciaalbier zit hier in de lift, we merken dat er steeds meer vraag naar is.”

Beer geeks

Het publiek dat Hopdonders bezoekt is gevarieerd. Het grootste deel van de klanten komt uit Apeldoorn, maar er dwarrelen ook regelmatig toeristen binnen die door de Koninginnelaan wandelen. En dan zijn er nog de bierliefhebbers van buiten de stad die speciaal naar Apeldoorn komen voor het uitgebreide aanbod van Hopdonders. Paul: “De prijs speelt daarin geen rol. We hebben zelfs Duitse klanten die hierheen komen voor een specifiek biertje.”’

‘We willen met Hopdonders iets toevoegen aan het aanbod in Apeldoorn’

“Grappig genoeg,” zegt Coen, “krijgen we regelmatig klanten die aangeven dat ze nauwelijks bier drinken. Speciaalbiertjes worden vaak verkocht als cadeau.” En inderdaad, op de toonbank staat een ‘fruitmand’ voor zieken, goed gevuld met fruitige biersoorten. Beterschap gegarandeerd.

Lees verder onder de foto.

Hopdonder1

Geliefde biertjes

Seizoensbiertjes en bieren van regionale brouwerijen zijn populair. Bier uit Apeldoorn en uit Epe bijvoorbeeld doet het goed. “Niet alleen omdat het lokale bieren zijn, ze zijn ook gewoon écht goed gebrouwen.”

Een favoriet kiezen is lastig, want de collectie wisselt continu. Coen’s favoriet is vandaag de Imperial Pale Ale van Dutch Bargain. Paul kiest voor de Mosaic IPA van Brouwerij Vandestreek. De twee barsten van de kennis over kenmerken van de bieren, de herkomst van brouwerijen, de oorsprong van hopsoorten en delen dit graag. Hun enthousiasme alleen al maakt het de moeite waard om een keer langs te gaan.

Hop Hop Hoera

Hopdonders wordt 8 april een half jaar en dat vieren de eigenaren met korting, muziek en bier. De extra lange openingstijd zorgt ervoor dat iedereen de kans heeft om langs te komen. “Precies een half jaar geleden,” lacht Paul, “op vrijdagavond 7 oktober 2016, stond onze winkel nog tot de helft gevuld met volle dozen bier en lege stellages. We hebben tot drie uur ’s nachts dozen uitgepakt en planken gevuld. Zaterdagochtend hebben we de deuren opengegooid, er stonden nergens prijsjes, maar mensen kwamen massaal bier kopen.”

Apeldoorns begrip

Op de vraag wat Paul en Coen verder nog willen bereiken met Hopdonders komt het vastberaden antwoord: “We willen uitgroeien tot een begrip in Apeldoorn.” “En,” voegt Paul toe, “dat ‘Hopdonders’ wordt opgenomen in de Dikke Van Dale.” Daar drinken we op.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over Hopdonders Speciaalbieren ontdekken?

Hopdonders Speciaalbieren speciaalzaken

Gesloten09:00 - 16:00

Koninginnelaan 69B, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.