Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hetty van theehuis Huize Bloem: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

Door Janet Freriks 13 september 2019

Wat begon als een hobby, is inmiddels niet meer weg te denken uit het pittoreske Lieren: Huize Bloem. Zes dagen in de week trakteert eigenaresse Hetty ten Hove haar gasten hier onder meer op zelfgebakken taarten, smakelijke lunches en jam uit eigen tuin: “Ik had nooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden.” 

De passie voor bakken en koken zat er altijd al in, vertelt Hetty. “Thuis bakte ik altijd brood en pizza’s. Ook was ik vaak bezig in onze moestuin”, legt ze uit. Als zij en haar man Willem de kans krijgen om een stuk grond naast hun huis te kopen, besluiten ze de sprong in het diepe te wagen. Ze openen een eigen theehuis op een locatie waar je alleen maar van kunt dromen: pal naast de spoorlijn waar de stoomtrein regelmatig langs tuft.

Uit eigen tuin 

jam uit eigen tuin van Huize Bloem
Jam uit eigen tuin bij Huize Bloem

Ze begint klein: met een waterkoker, Senseo-apparaat en haar zelfgemaakte lekkernijen gaat ze zo’n drie jaar geleden van start. Maar al gauw verruilt ze het Senseo-apparaat voor een goede koffiemachine. “Senseo is toch niet zo lekker”, lacht ze. De ingrediënten voor haar zoete verwennerijen haalt ze van dichtbij: al het fruit, de noten, kruiden en groenten komen uit eigen tuin. Ook andere benodigdheden koopt ze lokaal in: “De honing komt van de imker in de buurt, de eieren zijn van de kippen van de buurman en bakker Wil Gerrits – die een paar meter verderop zit – bakt elke dag vers brood. En die verse ingrediënten proef je”, weet ze. “Er komen zelfs mensen speciaal voor mijn walnotentaart, die ik alleen op zondag serveer.”

High tea

Ook haar high tea-arrangement is binnen no time razend populair: “Ik heb vrijwel dagelijks reserveringen. Tot en met september kan er geen high tea-reservering meer bij”, zegt ze. Dat betekent dus ook dat ze soms ‘nee’ moet verkopen. “Voor een high tea sta ik om zes uur op om alles voor te bereiden, want ik bak alles zelf. Daarnaast heb ik binnen beperkte ruimte. En we moeten met slecht weer natuurlijk wel naar binnen kunnen!”

Teiltje

Inmiddels heeft Hetty niet alleen haar Senseo, maar ook haar keuken ingeruild voor een professionele variant in het theehuis zelf. “Tot een jaar geleden liep ik nog met een teiltje op en neer naar huis om daar de vieze vaat in de vaatwasser te zetten. Zie je het al voor je?”, glimlacht ze.

Ook de menukaart heeft een metamorfose ondergaan, want naast zoete lekkernijen kun je er onder meer genieten van high wines, lunchplanken en panini’s.

Gunfactor 

Die uitbreiding blijkt een gouden zet, want steeds meer mensen weten haar te vinden. Dit jaar sleept ze zelfs de vierde plek in de categorie ‘publieksprijs’ van de prestigieuze Misset Horeca Terras top 100 in de wacht. “Ik denk dat de gunfactor bij mijn vaste gasten heel groot is”, verklaart ze haar succes. “Iedereen komt hier, van twintigers tot bejaarden. Dat is ook mijn bedoeling: ik wil dat het een laagdrempelige gelegenheid is waarbij je je op je gemak voelt. Waarbij je het vakantiegevoel krijgt en je herkend wordt als je binnenloopt. En dat wanneer je in een dipje zit, je toch blij weer naar huis gaat”, straalt ze.

De spoorlijn van de stoomtrein ligt pal naast Huize Bloem.
Een warm welkom bij Huize Bloem

Doen wat je leuk vindt

Hoewel het hard werken is, heeft Hetty het er graag voor over. “Natuurlijk is het soms stressen”, geeft ze toe. “Maar dat is niet erg als je doet wat je leuk vindt. Dan geeft het ook energie”, weet ze. Zoveel energie, dat Hetty ’s avonds maar moeilijk stil kan zitten. “Mijn kinderen zeggen weleens: ‘Nu even geen Huize Bloem meer”, lacht ze. “Maar ik heb altijd wel nieuwe ideeën. Afgelopen jaren heb ik hier al een buitenbioscoop gehad en laatst kwamen er muzikanten optreden. Ook een brocante markt staat nog op mijn lijstje. Dat past hier goed”, zegt Hetty te midden van het bonte servies dat de tafels siert. Maar eerst is het straks tijd om de batterij weer op te laden. “Van november tot en met februari ben ik gesloten. Dan ga ik eerst op vakantie en daarna waarschijnlijk – net als vorig jaar – een cursus patisserie volgen. Want je bent nooit uitgeleerd!”


Meer over Huize Bloem ontdekken?

Huize Bloem lunch

Vandaag gesloten

Tullekensmolenweg 80, Lieren

Bekijk meer:lunch

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Ilse (43) maakt creatieve bruidstaarten én boeketten

Zoek je een bruidstaart met bijpassende bruidsboeketten? Misschien kan Ilse Roukema (43) je daaraan ...

Katrien (35) bakt om mensen blij te maken: ‘Elk baksel heeft een verhaal’

Katrien Elzinga (35) is één van de nieuwste ondernemers op het Zwitsalterrein, maar haar bedrijf Pop...
pibia

Antonio en Rinaldo van Pizzeria Pibia: ‘We zijn vertrouwde gezichten hier’

Het zit nagenoeg altijd vol met pizzaliefhebbers bij Pibia en dat is niet zomaar. "We zitten er alti...
LEF Kelly Croes

Kelly van Lef: ‘In Apeldoorn miste een plek met betaalbare, mooie schoenen, tassen en accessoires’

Kelly Croes (28) maakte met haar modewinkels LEF en Fashion Factory een klein shopparadijs van winke...
high tea

Zoet genot: 21 x high tea in Apeldoorn

De high tea: een van de beste tradities uit de Engelse keuken en in Apeldoorn gelukkig goed vertegen...
VSM

Kedeng kedeng: pak deze zomer een ritje met de stoomtrein van VSM

Voor een ultiem vakantiegevoel hoef je deze zomer niet ver. Pak gewoon een ritje met een stoomtrein ...
planc

Caroline heeft de bijzondere winkel PlanC: ‘M’n winkel is een verborgen parel, denk ik’

Direct naast de doorgang naar de binnenplaats van Omnizorg zit een bijzondere winkel. PlanC, oftewel...

adv.