Paul van Het Perzisch Tapijtenhuis: ‘Jongere mensen vinden de kleden van opa en oma mooi’

Door Natalie Polman 21 december 2018

Het Perzisch Tapijtenhuis is in een nieuw jasje gestoken. Vandaag is de officiële heropening. Tijd om de geschiedenis in te duiken met eigenaren Paul Koopman (62) en Saake Molenaar (34), zijn schoonzoon.

De winkel heeft onlangs een meer ‘industriële’ en wat strakkere look gekregen. Bovendien is één hoek nu domein van artikelen van Kdootjes.nl, een webshop die Saake kortgeleden heeft overgenomen. “Mensen vragen regelmatig of ze dat wat ze willen kopen eerst kunnen bekijken, dus zodoende hebben we de winkel ingericht”, aldus Saake.

Liefde voor het tapijtvak

Het Perzisch Tapijtenhuis werd in 1962 geopend door de vader van Paul. Destijds bevond de winkel zich nog aan de Nieuwstraat 34, op de hoek met de Mariastraat.

Paul en zijn broers groeiden dus min of meer op tussen de tapijten. “We woonden boven de zaak en hadden thuis ook tapijten op de vloer liggen, dat was heel normaal voor mij. Ik vond het raar als anderen dat niet hadden”, vertelt Paul.

In 1987 verhuisde vader Koopman zijn zaak naar de huidige locatie, ook aan de Nieuwstraat. Twee jaar later overleed hij.

foto's indebuurt

“Hij had geen opvolger, mijn broers wilden de zaak niet overnemen. Ik werkte in de horeca, op dat moment bij Hotel Oranjeoord in Hoog Soeren.” Paul koos ervoor, een beetje uit noodzaak, de zaak verder te voeren. “Mijn vrouw wilde bovendien graag zelfstandig worden en was geen horecatype. Inmiddels sta ik bijna dertig jaar in de winkel, ben van lieverlee blijven hangen.”

‘Een echt tapijt heb je voor de eeuwigheid’

Het was meteen geen gemakkelijke start. “Toen mijn vader de winkel begon in de jaren 60 en 70, waren Perzische tapijten heel erg in trek. Begin jaren 90 kwamen de harde vloeren op.”

Toch hield Paul vol. “Je moet liefde voor het tapijtvak hebben. Het ging met ups en downs. Ik heb er nooit rijk van hoeven worden, daar ging het me nooit om.”

Nooit uitgeleerd

Hij deed echter geen half werk. Hij dook diep in de tapijtmaterie. “Ik ben erover gaan leren in boeken. De liefde groeide zo vanzelf. Je bent bovendien nooit uitgeleerd. Patronen veranderen, en regio’s en zelfs families kunnen hun eigen herkenbare tapijtontwerpen, wolsoorten en vruchtbaarheidssymbolen hebben. Ze kunnen vierkant zijn of juist langwerpig en smal.

Een Perzisch tapijt kan gemaakt zijn in India, Pakistan, Turkmenistan, zelfs Turkije. En het houdt niet op bij landsgrenzen. Een Iraans tapijt kan afgeknoopt zijn in andere landen, door klimaat- of oorlogstoestanden, zoals tijdens de Golfoorlog”, weet Paul. “Dan in het nog steeds een Iraans tapijt, maar dan geknoopt in een ander land.

En de bedoeïenen bijvoorbeeld moesten regelmatig op de vlucht voor zandstormen. Soms werd een tapijt, dat maar half was afgeknoopt, later verder geknoopt. Soms door andere mensen, of met iets afwijkende kleuren.”

Schot in de roos

Paul weet inmiddels niet alleen veel van Perzische tapijten, ook de mensen die de tapijten kopen, weet hij goed in te schatten. “Paul heeft een heel goed idee van wat bij een klant past”, zegt Saake.

“Ook als ze zelf misschien niks zien in bepaalde tapijten. Dan neemt hij een paar mee naar mensen toe en dan blijkt het schot in de roos er bijna altijd bij te zitten”, vervolgt Paul’s schoonzoon.

Een opvallende trend die beiden opmerken, is dat dertigers tegenwoordig weer meer willen uitgeven aan een tapijt. “En dat staat mooi in hun jaren dertigwoningen”, zegt Saake.

“Jongere mensen vinden de kleden die hun opa en oma vroeger op tafel en op de vloer hadden liggen mooi. Opa en oma op hun beurt willen juist modernere kleden”, merkt Paul op.

Muzikanten

“Soms komen muzikanten ook hier met de vraag of ik niet een oud kleed, desnoods versleten, voor ze heb liggen. Een beetje slijtage kan charmant zijn, maar het moet er niet armoedig uit zien.”

Maar, een ingebracht versleten kleed restaureren moet ook de moeite waard zijn. “De waardestijging moet opwegen tegen de gemaakte kosten.”

Nep

Tegenwoordig kun je veel ‘neppe’ Perzen kopen bij winkels als Ikea. “Die worden machinaal gemaakt, hebben een kortere pool en worden bedrukt en afgeknipt. Ik verkoop alleen handgeknoopte Perzen. En een echt tapijt heb je voor de eeuwigheid.”

De collectie in zijn winkel wisselt per seizoen en Paul probeert ook bijzondere tapijten te kopen.

Voorlopig blijf Paul zijn winkel runnen. “Ik zit hier niet zo ongunstig en ben nog steeds de enige fysieke tapijtwinkel in de wijde omtrek. Zolang ik het leuk vind, blijf ik hier rond schuifelen.”

Heropening

Vandaag vrijdag 21 december is de officiële heropening van Het Perzisch Tapijtenhuis en Kdootjes. “De eerste vijftig kopende klanten bij zowel het tapijthuis als Kdootjes krijgen een goodiebag”, zegt Saake. “Bovendien koop je tussen 21 december en 31 januari tapijten die in de winkel liggen btw-vrij. En laat je je mailadres achter  dan maak je kans op een cadeaubon van €75, €50 of €25.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Het speelgoed van Kdootjes.nl kun je nu ook kopen bij Het Perzisch Tapijtenhuis

Straks kun je behalve Perzische tapijten ook speelgoed kopen bij Het Perzisch Tapijtenhuis. Mede-eig...


Meer over Het Perzisch Tapijtenhuis ontdekken?

Het Perzisch Tapijtenhuis

woonwinkels

Nu gesloten10:00 - 17:00

Nieuwstraat 23, Apeldoorn

Bekijk meer:woonwinkels

adv.