Herberg Het Oude Loo: een huiskamercafé zoals je ze niet meer vindt

Door Natalie Polman 17 augustus 2018
herberg het oude loo
foto Ducan Stern van Herberg Het Oude Loo. foto indebuurt

In een zijstraat van de deftige Loolaan staat een pand met een lange en bijzondere geschiedenis: Herberg Het Oude Loo. De historische waarde van het oude stamcafé van Prins Hendrik trok huidige eigenaren Duncan Stern (45) en zijn vrouw Femke zo erg aan dat ze het etablissement sinds april 2009 runnen. Sinds 2014 zijn ze ook eigenaar van het pand en de grond. Tijd voor een gesprek met Duncan.

Kleedjes op tafel

Kom je Herberg Het Oude Loo binnen, dan is het net of je honderd jaar terug wordt geworpen in de tijd. Op zich niet zo gek, want “de piano en het biljart staan er ook al honderd jaar”, zegt Duncan. “Op tafel liggen kleedjes en we draaien muziek uit de jaren 60 en 70, maar dan wel op zodanig niveau dat je elkaar nog kunt verstaan. “Je moet die oude kroegsfeer voelen, zoals bij Moeke Spijkstra in Blaricum.”

foto's indebuurt

Het is niet dat er niets is veranderd sinds Duncan en Femke het pand in 2009 gingen uitbaten. “Alles was bruin en bovendien was er sprake van achterstallig onderhoud. We hebben de boel opgeknapt en gekozen voor een iets frissere uitstraling met groen en bordeauxrood. En afgelopen jaar hebben we de vloerbedekking nog vervangen.”

Zandpad

Ja ja; naar verluidt ging Prins Hendrik (overgrootvader van koning Willem-Alexander) al graag naar Café Het Oude Huis, maar hij kwam ook bij Herberg Het Oude Loo. Deze herberg staat al sinds 1880 aan wat sinds 1900 de Piet Joubertstraat heet.

‘De piano en het biljart staan er al honderd jaar’

“Bij de opening in 1880 stond de herberg nog aan een naamloos zandpad”, weet Duncan. “En er was een slijterij aan de andere zijde van het pand. Een muur scheidde het cafégedeelte van de slijterij. Die hebben we bij de overname doorgebroken.”

De voormalige slijterij is nu ook (eet)café. foto's indebuurt
De voormalige woonkamer is nu een eetkamer.
Jawel, Herberg Het Oude Loo heeft een binnentuin.

Over de slijterij gesproken: “Een vaste klant van ons moest vroeger meerdere keren in de week voor een fles jenever naar de Herberg. Dat zijn wel mooie dingen, dat sommige klanten al zolang in hier komen.”

“We zitten hier in een hartstikke mooi pand met zo’n bijzondere geschiedenis en dan ook nog aan de mooiste kant van Apeldoorn; de Loolaan, De Parken, Berg en Bos… De Herberg trok ons daarom enorm.”

Paardenkoets

Die klanten komen natuurlijk niet meer per paardenkoets naar Het Oude Loo zoals Hendrik ooit deed, maar met hun stalen ros, benenwagen, óf auto. “Sommige mensen weten het nog steeds niet, maar we hebben een eigen gratis parkeergelegenheid achter de herberg met 17 parkeerplaatsen”, aldus Duncan.

Ook overnachten mensen niet meer in de ‘herberg’, maar in hotels in de omgeving. Op de website van Het Oude Loo worden Hotel Het Loo en Hotel Berg en Bos getipt. “We kennen de eigenaren en zo helpen we elkaar een beetje”.

Terras

De biljarttafel doet regelmatig dienst als buffettafel, tijdens één van zo’n honderd feesten of borrels die per jaar in het oude café worden gehouden. Ook organiseert Duncan jaarlijks een haringparty, met Harry Goos. Sinds een aantal jaar wordt die op het terras achter de zaak gehouden.

Van dat terras weet overigens (nog steeds) niet iedereen af. “Na negen jaar komt het nog steeds voor dat hier mensen binnenkomen die nooit hadden gedacht dat het zo ruim is en dat je hier zo uitgebreid kunt eten – en dat er dus een tuin is”, zegt Duncan.

Van spareribs tot mosselen

Duncan is kind van ouders met een eigen wijnhandel en slijterij, werkte als accountmanager in een horecagroothandel en horeca is dus geen vreemd gebied voor hem.

‘Sommigen zeggen dat ze niet hadden gedacht dat het hier zo groot is – en dat je hier kunt eten’

Bij Het Oude Loo kun je behalve borrelen dus ook aanschuiven voor een maaltijd. De gerechten op de kaart, van de vertrouwde spareribs en saté tot aan kalfsribeye, runderbavette, zeetong, mosselen en asperges, worden door hem en zijn koks bereid.

Vrouw Femke, voorheen directiesecretaresse en nu gastvrouw, staat meestal achter de bar. “Er komen net zoveel vrouwen als mannen hier en dat vinden we ook belangrijk. Als vrouw moet je hier alleen naar binnen durven. Het is een eetcafé voor iedereen.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].Meer over Herberg Het Oude Loo ontdekken?

Herberg Het Oude Loo

eetcafés

Nu open15:00 - 00:30

Piet Joubertstraat 14, Apeldoorn

Bekijk meer:eetcafés

adv.