Henry en Miranda Wijngaards: ‘Het is leuk als mensen vertellen hoe lekker de kip was’

henry miranda wijngaards apeldoorn
foto Laura Wijngaards

Toko en poelier Wijngaards is al 93 jaar een begrip in Apeldoorn. We praten met Henry en Miranda Wijngaards (beide 51), over kip, hobbykoks, de Indische gemeenschap in Apeldoorn en de boel in balans houden. “We zijn nu met een team van twintig, als pa dit eens zou zien…”

De familie Wijngaards – Henry en Miranda (beide 51) en hun dochters Romy (24) en Laura (19) hadden eindelijk hun agenda’s allemaal tegelijkertijd vrij kunnen maken voor een reis naar Indonesië. “We hebben al dertig jaar een toko maar waren nog nooit in Indonesië geweest”, aldus Henry. Maar toen kwam corona. “Dan gaan we het volgend jaar maar weer proberen”, zegt Miranda.

Potje sambal

Opa Wijngaards begon in 1927 met een kippenfokkerij aan de Ericaweg, een straat die niet meer bestaat op een plek waar later woonwijk De Maten omheen werd gebouwd. Vader Wijngaards ging later met kippen langs de deuren en kreeg toen de vraag van veel Indonesische klanten of hij ook niet wat Indonesische producten kon verkopen. “Zo begon vader, met een potje sambal, een flesje ketjap.”

Inmiddels staan de schappen van de poelier vol met onder meer Indonesische producten, waaronder meer dan honderd (!) soorten sambal. “Na Den Haag hebben wij de grootste Indische gemeenschap”, weet Henry. “Die hebben we hier van generatie op generatie in de winkel gehad, eerst oma, toen moeder en nu de kinderen”, zegt Miranda.

‘Mijn vader wilde zo dicht mogelijk bij de oude locatie blijven’

In 1975 verhuisde Wijngaards naar de huidige locatie, aan de Ketelboetershoek. “Mijn vader wilde zo dicht mogelijk bij de oude locatie blijven, mijn ouders’ insteek was dat ze vlakbij hun werk bleven wonen”, zegt Henry, die al op zijn twintigste fulltime in de zaak kwam werken. “Ik had atheneum gedaan en zat in het tweede leerjaar van de hts (hogere technische school, red.). Ik zat letterlijk midden in een tentamen toen ik eruit werd geplukt, omdat mijn vader was overleden. Dat was de laatste keer dat ik op school heb gezeten.”

In eerste instantie hielp zijn moeder hem mee in de zaak, maar toen hij later Miranda leerde kennen, voerden ze de zaak samen verder. Dat was het moment dat ze even overwogen om een andere locatie te zoeken voor hun winkel. “We zitten midden op een bedrijventerrein, mensen zullen denken: ‘Waar komen we terecht?'”, lacht Henry.

Maar ze besloten te blijven. En dat heeft ze niet bepaald windeieren gelegd. Ze merken dat naast hun vaste klanten, ook steeds nieuwe aanwas in de winkel blijft komen. “Vaak jonge mensen, ze verwachten op zo’n plek niet zo’n winkel”, zegt Miranda. “We zitten eigenlijk best centraal, het station is vlakbij”, concludeert Henry. “En mensen weten ons te vinden, nu ook mede dankzij social media. Als je ’toko’ of ‘gegrilde kip’ of ‘barbecue’ intikt op Google, dan komen wij al snel tevoorschijn.” En zo weten niet alleen Apeldoorners, maar ook klanten uit Zutphen, Deventer of zelfs Rotterdam de winkel te vinden, aldus Miranda. “En toeristen”, zegt Henry. “Die zitten dan in Beekbergen op de camping en rijden zo met navigatie naar ons toe.”

Kippenboer

Niet alleen klanten, ook hun personeel blijft grotendeels lang trouw. “Mensen zijn heel lang bij ons, tot de afwashulpen aan toe”, zegt Miranda. Ook hun dochters helpen veel mee in de zaak. “In de weekenden komen ze trouw vanuit Amsterdam en Nijmegen, waar ze studeren, naar Apeldoorn toe en ook in de vakanties springen ze veel bij. Ook helpen ze met de website en Instagram. Soms krijgen we weleens de vraag of we opvolgers hebben, maar zij worden beide niet de lokale kippenboer”, lacht Henry. “Maar we zijn 51, dat duurt nog wel even.” Miranda: “We zitten tien uur per dag bij elkaar dus dan is een fijn team belangrijk.” Henry: “Iedereen werkt voor geld, maar als je het niet leuk vindt, duurt de dag heel lang.”

Naast hard werken moet er ook ruimte blijven voor vrije tijd. “Miranda komt niet uit een ondernemersgezin en geeft mij altijd mee: er is meer dan alleen werken.” Miranda gaat verder: “Het moet in balans blijven. Dus we houden – zolang het kan – wel vast aan twee dagen weekend, op zondag en maandag.” Henry: “Dan ben ik op allerlei manieren nog wel met het bedrijf bezig, maar dan is de druk van de voordeur af.”

‘We zitten tien uur per dag bij elkaar dus dan is een fijn team belangrijk’

Samen hebben ze klanten in de loop der tijd wel zien veranderen. “Ze worden veeleisender, dus daar moet je op inspelen”, zegt Miranda. “Deze generatie is van bakken en braden geworden. We hebben nu veel kant-en-klare Indonesische maaltijden die worden bereid door onze twee koks. Ook leveren we veel hapjes-pannen. Dat was vroeger totaal niet, toen verkochten we alleen maar rauw vlees.” Maar vooral in de weekenden komen er nog genoeg hobbykoks over de vloer. “Het is leuk om hen te helpen en adviseren en ook dat ze terugkomen en vertellen hoe lekker die kip, haas of dat rundvlees was.”

“Al met al zijn we blij met hoe het gelopen is. We doen het nu al langer dan mijn ouders het gedaan hebben”, zegt Henry, terwijl hij zijn vrouw aankijkt. “We zijn nu met een team van twintig, als pa dit eens zou zien…”

Wijngaards Poelier Toko

Ketelboetershoek 41, 7328 JE Apeldoorn

Nu geopend

Meer informatie

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Wijngaards Poelier Toko

Ketelboetershoek 41, 7328 JE Apeldoorn

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Mannen opgelet: hier in Apeldoorn is een geweldige barbershop geopend”

Mannen opgelet: hier in Apeldoorn is een geweldige barbershop geopend

Aangeboden door De Praatkamer

Siep Verboom helpt je graag in de gloednieuwe Praatkamer | Foto: Harold Meerveld
Ga naar “Edwin (49) was banketbakker en is nu eigenaar Erotheek Tutti Frutti: ‘Een droom die uitkwam’”

Edwin (49) was banketbakker en is nu eigenaar Erotheek Tutti Frutti: ‘Een droom die uitkwam’

edwin tutti frutti
Ga naar “Richard en team van Puik Bieren zijn van plan te blijven: ‘Een beetje rebels wil ik wel zijn’”

Richard en team van Puik Bieren zijn van plan te blijven: ‘Een beetje rebels wil ik wel zijn’

puik bieren apeldoorn

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Komkommer van € 1,09 voor € 0,69”

Komkommer van € 1,09 voor € 0,69

 • Lidl
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • Van 3 feb t/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar”

VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar

 • Mazar Afghaans Restaurant Apeldoorn
 • 15 februari 2023
vegavrijdag mazar 15 februarivegavrijdag mazar 15 februari