Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henry en Miranda Wijngaards: ‘Het is leuk als mensen vertellen hoe lekker de kip was’

Door Natalie Polman 28 augustus 2020

Toko en poelier Wijngaards is al 93 jaar een begrip in Apeldoorn. We praten met Henry en Miranda Wijngaards (beide 51), over kip, hobbykoks, de Indische gemeenschap in Apeldoorn en de boel in balans houden. “We zijn nu met een team van twintig, als pa dit eens zou zien…”

De familie Wijngaards – Henry en Miranda (beide 51) en hun dochters Romy (24) en Laura (19) hadden eindelijk hun agenda’s allemaal tegelijkertijd vrij kunnen maken voor een reis naar Indonesië. “We hebben al dertig jaar een toko maar waren nog nooit in Indonesië geweest”, aldus Henry. Maar toen kwam corona. “Dan gaan we het volgend jaar maar weer proberen”, zegt Miranda.

Potje sambal

Opa Wijngaards begon in 1927 met een kippenfokkerij aan de Ericaweg, een straat die niet meer bestaat op een plek waar later woonwijk De Maten omheen werd gebouwd. Vader Wijngaards ging later met kippen langs de deuren en kreeg toen de vraag van veel Indonesische klanten of hij ook niet wat Indonesische producten kon verkopen. “Zo begon vader, met een potje sambal, een flesje ketjap.”

Inmiddels staan de schappen van de poelier vol met onder meer Indonesische producten, waaronder meer dan honderd (!) soorten sambal. “Na Den Haag hebben wij de grootste Indische gemeenschap”, weet Henry. “Die hebben we hier van generatie op generatie in de winkel gehad, eerst oma, toen moeder en nu de kinderen”, zegt Miranda.

‘Mijn vader wilde zo dicht mogelijk bij de oude locatie blijven’

In 1975 verhuisde Wijngaards naar de huidige locatie, aan de Ketelboetershoek. “Mijn vader wilde zo dicht mogelijk bij de oude locatie blijven, mijn ouders’ insteek was dat ze vlakbij hun werk bleven wonen”, zegt Henry, die al op zijn twintigste fulltime in de zaak kwam werken. “Ik had atheneum gedaan en zat in het tweede leerjaar van de hts (hogere technische school, red.). Ik zat letterlijk midden in een tentamen toen ik eruit werd geplukt, omdat mijn vader was overleden. Dat was de laatste keer dat ik op school heb gezeten.”

In eerste instantie hielp zijn moeder hem mee in de zaak, maar toen hij later Miranda leerde kennen, voerden ze de zaak samen verder. Dat was het moment dat ze even overwogen om een andere locatie te zoeken voor hun winkel. “We zitten midden op een bedrijventerrein, mensen zullen denken: ‘Waar komen we terecht?'”, lacht Henry.

foto's Wijngaards

Maar ze besloten te blijven. En dat heeft ze niet bepaald windeieren gelegd. Ze merken dat naast hun vaste klanten, ook steeds nieuwe aanwas in de winkel blijft komen. “Vaak jonge mensen, ze verwachten op zo’n plek niet zo’n winkel”, zegt Miranda. “We zitten eigenlijk best centraal, het station is vlakbij”, concludeert Henry. “En mensen weten ons te vinden, nu ook mede dankzij social media. Als je ‘toko’ of ‘gegrilde kip’ of ‘barbecue’ intikt op Google, dan komen wij al snel tevoorschijn.” En zo weten niet alleen Apeldoorners, maar ook klanten uit Zutphen, Deventer of zelfs Rotterdam de winkel te vinden, aldus Miranda. “En toeristen”, zegt Henry. “Die zitten dan in Beekbergen op de camping en rijden zo met navigatie naar ons toe.”

Kippenboer

Niet alleen klanten, ook hun personeel blijft grotendeels lang trouw. “Mensen zijn heel lang bij ons, tot de afwashulpen aan toe”, zegt Miranda. Ook hun dochters helpen veel mee in de zaak. “In de weekenden komen ze trouw vanuit Amsterdam en Nijmegen, waar ze studeren, naar Apeldoorn toe en ook in de vakanties springen ze veel bij. Ook helpen ze met de website en Instagram. Soms krijgen we weleens de vraag of we opvolgers hebben, maar zij worden beide niet de lokale kippenboer”, lacht Henry. “Maar we zijn 51, dat duurt nog wel even.” Miranda: “We zitten tien uur per dag bij elkaar dus dan is een fijn team belangrijk.” Henry: “Iedereen werkt voor geld, maar als je het niet leuk vindt, duurt de dag heel lang.”

Naast hard werken moet er ook ruimte blijven voor vrije tijd. “Miranda komt niet uit een ondernemersgezin en geeft mij altijd mee: er is meer dan alleen werken.” Miranda gaat verder: “Het moet in balans blijven. Dus we houden – zolang het kan – wel vast aan twee dagen weekend, op zondag en maandag.” Henry: “Dan ben ik op allerlei manieren nog wel met het bedrijf bezig, maar dan is de druk van de voordeur af.”

‘We zitten tien uur per dag bij elkaar dus dan is een fijn team belangrijk’

Samen hebben ze klanten in de loop der tijd wel zien veranderen. “Ze worden veeleisender, dus daar moet je op inspelen”, zegt Miranda. “Deze generatie is van bakken en braden geworden. We hebben nu veel kant-en-klare Indonesische maaltijden die worden bereid door onze twee koks. Ook leveren we veel hapjes-pannen. Dat was vroeger totaal niet, toen verkochten we alleen maar rauw vlees.” Maar vooral in de weekenden komen er nog genoeg hobbykoks over de vloer. “Het is leuk om hen te helpen en adviseren en ook dat ze terugkomen en vertellen hoe lekker die kip, haas of dat rundvlees was.”

“Al met al zijn we blij met hoe het gelopen is. We doen het nu al langer dan mijn ouders het gedaan hebben”, zegt Henry, terwijl hij zijn vrouw aankijkt. “We zijn nu met een team van twintig, als pa dit eens zou zien…”


Meer over Wijngaards Poelier Toko ontdekken?

Wijngaards Poelier Toko speciaalzaken

Vandaag gesloten

Ketelboetershoek 41, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

sate to go

Louise zit met Saté to go al vijftien jaar aan de Kapelstraat: ‘Koken en mensen zijn mijn passies’

Louise Tahalea (68) maakt al vijftien jaar Indische gerechten aan de Kapelstraat in Apeldoorn. Nu ze...
eierbal

Dol op eierballen? Hier hebben ze deze Groningse snack in Apeldoorn

Eierballen, die hebben ze toch alleen maar in Groningen?! Fout, want bij deze Apeldoornse cafetaria'...
Toko Azia

Huong van Toko Azia: ‘Mensen hebben deze producten echt nodig’

Er zullen weinig Apeldoorners zijn die nog nooit bij Toko Azia door de oneindig lange gangpaden tuss...
apeldoornse limoncello amante

Apeldoornse limoncello wint internationale prijs: ‘We willen een beleving op tafel zetten’

Een jaar geleden begonnen Robin van de Beek (32), Sander de Jonge (29) en Peter Feldkamp (28) met he...
toko nhaly

5 x Aziatische toko’s in Apeldoorn

Liefhebbers van Aziatisch koken opgelet: hierbij zetten we de belangrijkste Aziatische toko's in Ape...

Apeldoorns mysterie: Laan van Erica, Ericastichting, Americahal: wie of wat is Erica?

In en rond woonwijk De Maten vind je de naam Erica op heel veel plekken. Heb je je ooit afgevraagd w...
martins

Henk van Martins Brasserie: ‘Deze zaak was maar zes jaar van Martin’

Martin zelf was slechts zes jaar eigenaar van Martins Brasserie, feit is wel dat de horecazaak al si...
Teun Apeldoorn

Elise van feestlocatie Teun begon een pop-up picknick: ‘Ik ben een stuk creatiever geworden’

Wat doe je als je normaal gesproken een bruisende feestlocatie runt, het ene na het andere evenement...
zeemeermin hanna dansles

Apeldoorns zeemeermin Hanna (28) gaat dansles geven aan kinderen: ‘Magisch’

Soms is ze een zeemeermin en zwemt ze door de diepste zeeën. Maar soms heeft ze gewoon benen en dan ...

adv.