Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henk van Martins Brasserie: ‘Deze zaak was maar zes jaar van Martin’

Door Natalie Polman 7 augustus 2020

Martin zelf was slechts zes jaar eigenaar van Martins Brasserie, feit is wel dat de horecazaak al sinds 1936 een begrip is in Apeldoorn. “De naam is wat waard.”

Martins Brasserie is een bekende naam in Apeldoorn. “Of ik ooit heb overwogen de naam te veranderen?”, reageert Henk Vosselman (57), sinds 1998 aan het roer van het bedrijf op onze vraag. “De naam is wat waard. Daar moest ik ook voor betalen.”

Beroemde horecafamilie

Martins Brasserie was maar zes jaar lang ook daadwerkelijk Martins Brasserie. Martin (of eigenlijk Antoine) Fagel kwam uit een beroemde horecafamilie, verzekert Henk ons. Als we de naam Fagel intikken op Google, blijkt dat inderdaad; zeven van de negen kinderen van Antoine (Martin in het Nederlands) waren werkzaam in de horeca.

‘De naam is wat waard’

Afijn, Martin kwam dus – met zijn vrouw Greetje – vanuit Amsterdam om in Apeldoorn om daar in 1936 zijn eigen zaak te openen, Martins Cafeteria. Met een ‘e’ dus. “Cafeteria was toen een hip woord”, weet Henk. “Net als dat ‘grand café’ dat ooit was en later ‘brasserie’.”

Martins Cafeteria Cafetaria
1973, Hoofdstraat. foto CODA Beeldbank

Dat was aan de Hoofdstraat 64. In 1942 verkochten Martin en Greetje hun zaak aan de Apeldoornse familie Wolthuis. In 1988 verhuisde de zaak naar de Korenstraat 3. Daar namen Henken zijn vrouw Astrid de zaak in 1998 over. “Het kwam op mijn pad”, zegt hij. “Ik heb de koksopleiding gedaan en mijn hele leven in de keuken gestaan. Op mijn 16e ben ik begonnen bij Sprengenhorst in Wenum Wiesel en bij het Hof van Gelre, aan de Hoofdstraat.”

‘Ik heb mijn hele leven in de keuken gestaan’

In 2008 verhuisde Henk met zijn zaak naar het huidige pand, aan de Paslaan 5, het grootste tot nu toe. “We zijn met z’n tweeën begonnen en hadden één hulp, nu hebben we 21 mensen in dienst”, zegt de Apeldoorner. “We zijn een echt familiebedrijf, hebben alles samen gedaan. Astrid werkt vooral achter de schermen, deed en doet altijd de styling in de zaak en houdt social media bij. Onze dochters Jet (26) en Lizzy (29) hebben hier ook altijd gewerkt. Lizzy is nu bedrijfsleidster, Jet werkte hier tot vijf jaar geleden in de bediening. Ze werkt nu in de zorg, maar springt direct in als het nodig is.”

martins korenstraat
Martins zat tussen 1988 en 2007 aan de Korenstraat. foto uit het boek 80 jaar Martins, 2016.

Verslagenheid

Natuurlijk was ook het team van Martins ondersteboven van het nieuws dat alle horeca dicht moest, half maart. “We reageerden in eerste instantie vooral met verslagenheid op de persconferenties; ‘Wat gebeurt er?’, daarna hoor je dat je weer iets mag. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Ook Martins speelde net als veel horecazaken op de lockdown in door lunch, taart, diners en wijn voor de afhaal beschikbaar te stellen. “De ondernemersgeest komt naar boven. En dan komt 1 juni in beeld. Mensen moeten zich veilig voelen en vooral nog steeds een gezellige avond hebben.”

Natuurlijk waren er ook zorgen. “Dit was het meest heftige dat we ooit mee hadden gemaakt. Ook tijdens de financiële crisis hebben we nooit gedacht: ‘Hoe doen we dit?’, maar nu vroegen we ons wel af hoe we hier doorheen zouden komen. ‘Ben ik daarvoor 23 jaar bezig geweest?'”

‘Dit was het meest heftige dat we ooit mee hadden gemaakt’

Martins heeft een “resetknop ingedrukt”. Henk: “We moesten echt opnieuw beginnen.” Want hoe “cliché maar waar” het ook is dat het belangrijk is “dat mensen blij en tevreden de deur uit gaan”, aldus Henk, “Het gaat om een goed verdienmodel. Daarna komt de passie. We kijken naar waar behoefte aan is, wat de trends zijn. Samen volgen we ons onderbuikgevoel.”


Meer over Brasserie en wijnbar Martins ontdekken?

Brasserie en wijnbar Martins restaurants en horeca

Geopend10:00 - 22:00

Paslaan 5, Apeldoorn

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

opa90

Safak (30) is de trotse derde generatie van Opa’90: ‘Ik ga nooit stoppen’

Al 42 jaar lang is Opa'90 een klinkende naam in Apeldoorn. Deze grillroom heeft al op vele locaties ...
jules verne

Nieuw hoofdstuk voor Jules Verne in ‘rare tijden’: indebuurt neemt een kijkje

Je hebt het vast wel gezien: Jules Verne is groter geworden. Daar waar De Notaris zat, heeft Jules V...
vrijbuiter

Tokan van De Vrijbuiter in Apeldoorn Zuid: ‘Ze noemen het hier het walhalla van darts’

Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Co Stompé: ze hebben allemaal in zijn zaak darts gespeeld. Ook...
roma

Roma al 42 jaar een begrip bij Apeldoorners: ‘Je moet hun vertrouwen hebben’

Wat hebben Frenkie de Jong en Koning Willem-Alexander gemeen? Ze hebben beide gegeten bij Roma! Maar...

Peter: ‘Ik werd ’s nachts wakker met het idee, ‘Fietskoerier… Dat is het!’’

Het idee voor zijn onderneming ontstond 's nachts: ''Ik schrok wakker en dacht; 'Fietskoerier... Dat...
don quichotte

Kees van Restaurant Don Quichotte: ‘We houden gewoon van mensen’

Aan de Van Kinsbergenstraat, ook wel bekend als 't Proefstraatje, vind je een aantal zeer verschille...
't Parkethuus Floor&More Apeldoorn parketvloeren

Partners in de liefde én op zakelijk gebied: ‘Twintig jaar geleden begon het allemaal’

't Parkethuus Floor&More wordt gerund door Gert Kuipers en Nicolette Kunkeler. Ze zijn zowel zakelij...
sate to go

Louise zit met Saté to go al vijftien jaar aan de Kapelstraat: ‘Koken en mensen zijn mijn passies’

Louise Tahalea (68) maakt al vijftien jaar Indische gerechten aan de Kapelstraat in Apeldoorn. Nu ze...

adv.