Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans van sigarenzaak Van Werven: ‘Sigarenrokers zijn liefhebbers’

Door Natalie Polman 12 oktober 2018

Een markante Apeldoornse zaak met een markante eigenaar: wij lieten ons bedwelmen door de sigarenrook die in de winkel van Hans van Werven hangt.

Hans van Werven (“60 plus”), steevast gekleed in kostuum, kan het weten: “Het zijn vooral mannen die sigaren roken, maar dames zijn beter in proeven en ruiken.”

Geboren in de zaak

Zijn grootvader Jacques (Jaap) van Werven begon in 1919 met een sigarenhandel aan de Molenstraat, op de hoek met de Molendwarsstraat. Daarna zat het aan de Hoofdstraat en vanaf 1933 aan het Raadhuisplein – met een reisbureau -, waar vader Cor het stokje overnam. “Daar ben ik ook geboren”, aldus Hans.

‘Dames zijn beter in proeven’

Sinds 1982 bestiert hij de sigarenzaak en sinds “ongeveer vijftien jaar” vind je de winkel onder zijn naam aan het Marktplein. Jonge en oude(re) klanten kennen hem of zijn vader maar al te goed.

Een klant komt binnen. “Dag Hans.” – “Wat ben u er vroeg bij”, is zijn repliek. “Wilt u er hier ook één opsteken?”

‘De klanten die hier komen, komen voor een rustmoment’

Zo gaat dat bij Hans van Werven Cigars. Je rookt er gezellig één mee, zittend in één van de fauteuils achterin de zaak. Kopje koffie erbij. Maar net zo goed een wijn, whiskey of cognac.

“Sigarenrokers zijn liefhebbers”, zegt Hans. “En ze roken niet, ze degusteren. De klanten die hier komen, komen voor een rustmoment. Sigarenrokers zijn rustiger dan sigarettenrokers, heel ander soort mensen. Minder gestrest.”

Hans van Werven Cigars. foto's indebuurt

Zijn eerste pijp kreeg Hans op zijn 17e van zijn moeder. Later is hij overgestapt op sigaren, ook om zijn klanten beter te kunnen adviseren. “Mijn opa rookte er vijftien op een dag”. Zoveel haalt Hans niet. Thuis vergeet hij soms zelfs te roken. “Ik rook vooral in de zaak, ook om te proeven natuurlijk.”

Cubaanse sigaar

Sigaren, die komen van Cuba, toch? Hans spreekt klare taal: “Cubaanse sigaren zijn lang niet meer zo sterk als vroeger.

’s Morgens kun je rustig beginnen met een Cubaanse sigaar. Sigaren uit Nicaragua zijn sterker, daarmee zou ik de dag niet beginnen. Die fout heb ik weleens gemaakt, maar toen begon ik enorm te transpireren.”

De rookruimte boven de zaak. foto's indebuurt

Naast zijn sigarenhandel reist Van Werven ook het land af om “op plaatsen waar liefhebbers zijn” presentaties te geven over sigaren. Ook weten diverse sigarenclubjes zijn winkel te vinden. “Boven de zaak is een ruimte waar rustig vergaderd kan worden – en gerookt dus.”

Reisbureaus

De tijden zijn wel veranderd. “Vroeger”, en dan heeft Hans het over de jaren 70, “deden we de zaak al om 6.00 uur ’s morgens open. Tegen 9.00 uur was de minimaal benodigde dagomzet al binnen.”

Van Werven had naast de sigarenhandel ooit vier reisbureaus in Apeldoorn. “Twee daarvan hebben we al verkocht. Destijds hadden we ermee kunnen stoppen, maar nu heb ik nog geen zin om te stoppen. Dat heb ik dan toch een beetje meegekregen van vroeger.”

Hans van Werven, degusterend in zijn fauteuil. foto indebuurt

“Voor mijn vader was het zijn lust en zijn leven. Hij is in het harnas gestorven.” Hans betreurt dat er nog weinig oude Apeldoornse zaken zijn. “Sommige van mijn klanten komen hier al veertig jaar. Het is een sociaal gebeuren ook.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook

Dirk Alkemade sigaren

Dirk Alkemade: ‘Het beeld van oude mannen en whiskey dat bij sigaren hoort is aan het vervagen’

Hij rookt ze, spaart ze, vlogt ze en fotografeert ze. Sigaren. We gingen in gesprek met Dirk Alkemad...
van essen

Van Essen Electronics is 40 jaar: ‘Het zou een goed gevoel zijn als ik hier kan blijven’

Hij zag vele Apeldoornse zaken verdwijnen, maar zijn eigen zaak Van Essen Electronics is er al 40 ja...


Meer over Hans van Werven Cigars ontdekken?

Hans van Werven Cigars

speciaalzaken

Gesloten08:30 - 17:30

Marktplein 28, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.