Frits van Wijnbar & Tapperij Den Olifant: ‘Dit is de plek waar ik zelf het liefste heen zou gaan’

Door Natalie Polman 23 november 2018
olifant
foto indebuurt

‘Den Olifant’ was jarenlang een jongerenkroeg. Sinds tweeënhalf jaar waait er echter een andere wind door Wijnbar & Tapperij Den Olifant. We praten met de verantwoordelijke, eigenaar Frits Groeneveld.

Jawel, Wijnbar & Tapperij Den Olifant heeft het geflikt: een prachtige 36e plek in de Café Top 100. “Ik ben megatrots”, glundert Frits Groeneveld (34), sinds tweeënhalf jaar eigenaar van het café. “Volgend jaar doen we weer mee.”

Hockeyers

Den Olifant, één van de oudste nog bestaande Apeldoornse cafés, werd in 1974 geopend door Hans van Rijswijk. In die tijd was Den Olifant een kroeg waar veel hockeyers en tennissers kwamen. En ze waren jong.

‘Het sfeertje is compleet anders’

Tot voor kort bleef het publiek jong. Maar twee jaar geleden nam Frits Groeneveld de zaak over. Hij wilde van het jongerencafé een plek maken waar hij zelf het liefste komt. En dat is gelukt.

Ouder

“Het publiek is volwassener geworden”, zegt Frits. “En het sfeertje is compleet anders.” Daarvoor is niet de boel flink verbouwd, in tegendeel. Het interieur is min of meer hetzelfde gebleven. Ook de neon olifant, in het openingsjaar van de kroeg werd geïntroduceerd, is er nog.

‘Hoe druk ook, we geven nog steeds persoonlijke aandacht’

Nee, Frits mikt op een wat volwassener publiek – de leeftijdsgrens is sinds hij het roer overnam verhoogd naar 21 – dat geniet van het proeven van de lekkerste bieren, wijnen, cognacs en whiskey’s en ervan houdt daar heerlijke ‘happen’, kazen, hammen, tapenades, bij te verorberen. De toevoeging ‘wijnbar’ is niet ontoepasselijk, want de kroeg heeft “twintig tot vijfentwintig” wijnen openstaan.

Inkopen doet Frits zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. “De cognacs en whiskey’s halen we bij De Cognactheek, daar werken echte vakidioten. De bieren vinden we bij Hopdonders en wijnen onder meer bij Bloem. De kazen komen van Het Kaaslokaal.”

Aandacht

Altijd nemen Frits en zijn collega’s de tijd om te vertellen over hun assortiment en de gast te helpen op weg naar wat ze écht willen drinken. Ook als de ruimte vol staat. “Hoe druk ook, we geven nog steeds persoonlijke aandacht”.

Zo staat ook in het juryrapport van de Café Top 100: “De barman weet ontzettend veel te vertellen over verschillende bieren en wijnen. We krijgen eerst kleine beetjes te proeven, zodat we rustig onze keuze kunnen maken. We krijgen zijn volle aandacht in een drukke kroeg, erg mooi.”

foto's indebuurt

Hij heeft als rasechte Apeldoorner flink wat ervaring opgedaan in diverse cafés – De Babbel, Confetti, Het Stadscafé, Gigant café en “het leek me heel gaaf iets voor mezelf te beginnen. Je hebt bij elk café waar je werkt wel dat je bepaalde dingen die je ziet zelf anders zou doen.”

Toen Jeroen ten Veen – eigenaar Café Jeroen – me vroeg of ik niet Den Olifant wilde overnemen, wilde ik eerst niet. Want het was een feestcafé. Hossen hoort niet in een bruine kroeg vind ik. Ik wilde een kroeg waar de muziek op zo’n volume staat dat je elkaar kunt verstaan en waar je alleen naartoe moet kunnen gaan. Waar het personeel desnoods mensen aan elkaar kan koppelen en zo iedereen met iedereen lult.”

Vrijdagmiddagborrel

Om mensen de kroeg in te krijgen, doet Den Olifant meer dan alleen lekker eten en drinken aanbieden. Zo kun je iedere eerste vrijdag van de maand tussen 17.00 en 20.00 uur een uitgebreide vrijdagmiddagborrel meemaken. “Met livemuziek, een dj en meerdere gangen met kleine hapjes. De zogeheten Frits op Vrijdag is “altijd uitverkocht”.

‘Ik wil alleen maar doen waar ik zelf achter sta’

Verder is het om de dinsdagavond tijd voor een jamsessie, waar muzikaal Apeldoorn zich graag voor naar de kroeg beweegt. Ook kun je wekelijks op donderdagavond lekker zingen tijdens een karaokeavond, die tot in de vroege uurtjes duurt. Op vrijdag en zaterdag komen de borrelaars en wordt er gefeest en zondag en maandag viert horecapersoneel weekend.

Den Olifant “is precies zo geworden als ik in mijn bedrijfsplan voor ogen had. Ik heb nul concessies hoeven doen. Soms komt er weleens een groepje dat wil dat we de muziek harder draaien, maar dan verwijs ik ze meestal naar het Caterplein. Ik wil alleen maar doen waar ik zelf achter sta.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

olifant

Hoezee! Wijnbar en Tapperij Den Olifant hoort bij de 100 beste cafés van Nederland!

De Café Top 100 van 2018 is bekend! En jawel, een Apeldoorns café heeft een plek in deze ranglijst g...
mysterie

Apeldoorns Mysterie: wie weet wat er achterop Den Olifant staat?

We zitten met onze handen in onze haren: op de buitenmuur aan de achterzijde van Wijnbar & Tapperij ...
kapelstraat

5 x waarom de Kapelstraat zo leuk is

De Kapelstraat, de laatste zijstraat voor  is dat smalle en iets schuin lopende straatje  Er staan ...

adv.