Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Floriske bouwde een moderne en stille(!) variant op de koekoeksklok

Door Natalie Polman 7 juni 2019

Op zoek naar een gave wandklok die géén geluid maakt? Floriske van Geest (40) ontwierp een moderne en stille variant op de koekoeksklok; de Flierefluiter collectie.

De Grote Flierefluiter. foto indebuurt

Je hoort geen getik en ook niet elk uur een koekoek roepen hoe laat het is. De klok aan de wand is dan ook geen koekoeksklok, maar een Grote Flierefluiter. Een moderne en strakke en vooral stille klok van bamboe, die is vormgegeven met een lasersnijder en met als blikvanger één of meerdere zwaluwen, mezen, musjes of winterkoninkjes.

Floriske is van jongs af aan een knutselaar, zoals ze het zelf noemt. “Altijd in de weer met papier en karton, maar ook met hout en soldeerbouten. Of ik probeerde zelf parfum te maken.”

‘Een knipoog naar de koekoeksklok, maar dan één die geen lawaai maakt’

Tussendoor kwam een periode waarin ze dacht dat ze een serieuze baan moest doen en toen werd ze dus architect, maar het werken met de handen lonkte. “Als architect maak je eigenlijk een computermodel, maar ik was er wel weer aan toe net als vroeger weer echt iets te maken”, vertelt Floriske.

floriskeEn dus ging de van oorsprong Haagse – die in 2013 met haar man en twee kinderen naar Apeldoorn verhuisde, want “waarom zou je de Veluwe bewaren voor vakanties?”, aan de slag. Na eerst een stempel te hebben gezet op hun nieuwbouwhuis, ontwierp ze een jaar geleden haar eerste klok, met silhouetten van haar kinderen.

Daarbij gebruikte ze foto’s van haar eigen kinderen als uitgangspunt. “De tijd gaat erg hard, maar met zo’n kenmerkend silhouet kun je een moment in de tijd vangen”, zegt Floriske.

Flierefluiters

Enkele maanden later ontwerpt ze haar eerste vogelklok. “Een knipoog naar de koekoeksklok, maar dan één die geen lawaai maakt”, zegt Floriske.

In de woonkamer van het gezin van Floriske staan diverse ontwerpen van haar Flierefluiter klokken. Floriske, die opereert onder de naam Florentina, liet zich voor deze collectie klokken direct inspireren door de omgeving.

foto indebuurt

“Vanaf mijn atelier op zolder kijk ik uit op de mussen en andere vogels die op het Franse balkon zitten te tjilpen. En het mooie is dat ze mij niet kunnen zien door de spiegeling in de ruit, zodat ik ze goed kan observeren”, zegt Floriske. “Ook heb ik foto’s gebruikt van mijn broertje, die natuurfotograaf is.”

‘Met de klokken kun je een verhaal vertellen’

“Bij het ontwerpen van de klokken vond ik het leuk een tegenstelling te maken in organisch en natuurlijk, de vogels dus, en strak, de vormgeving van de klokken zelf. Met de klokken kun je een verhaal vertellen, in het geval van de vogels het verhaal van uitgevlogen kinderen.”

floriske
Floriske schuurt aan materiaal dat uiteindelijk een klok wordt. eigen foto

De klokken zijn een combinatie tussen handwerk en lasersnijwerk. Op haar zolder, waar ze ook ontwerpt, staat een reusachtige lasersnijder. Floriske benadrukt dat ze het belangrijk vindt dat het materiaal zo duurzaam mogelijk is. “Ik werk vooral met bamboe en berkenhout met FSC keurmerk.”

De ontwerpster merkt dat mensen niet zomaar een klok van haar kopen, meestal gaat het om speciale gelegenheden: een verhuizing of verbouwing, een kind dat het nest verlaten heeft of als trouwcadeau. Dan natuurlijk met twee vogels”, lacht Floriske.

foto's indebuurt

Meer over Florentina ontdekken?

Florentina woonwinkels

Eikepagelaan 36, Apeldoorn

Bekijk meer:woonwinkels

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

adv.