Esther een jaar na de opening van Sizzles at the Park: ‘We hadden vijftien jaar ervaring, maar begonnen hier ver onder nul’

Indebuurt Esther en Leon
Leon en Esther Habers, eigenaren van Sizzles at the Park. foto: vandesocials.nl

Natuurlijk waren ze onzeker of ze de sfeer van het oude pand aan de Koninginnelaan konden ‘meenemen’ naar de Kerklaan. En natuurlijk was het spannend of hun nieuwe concept, waarin behalve het diner ook ontbijt, lunch en borrel een plek zouden krijgen, zou aanslaan. Maar ruim een jaar na de opening van Sizzles at the Park, draait de zaak “ver boven verwachting”. We spreken met mede-eigenaar Esther Habers (44) en medewerker Bas Karman (42). “Mensen blij maken, dáár krijg ik een kick van.”

Vier jaar lang hadden ze nagedacht over een nieuwe naam. Het bleef Sizzles (“Van het knetterende geluid van vlees dat je in het hete vet legt”) Nou ja, met de toevoeging ‘at the Park’ erachter, aangezien Sizzles nu vlakbij het Oranjepark zit. “Met een nieuwe naam hadden gasten van verder weg ons nooit terug kunnen vinden”, lacht Esther.

Droom

Enkele jaren geleden waren Esther en Leon (50) Habers “klaar met het pand” aan de Koninginnelaan 37, waar het avontuur van Sizzles in 2006 begon. We zitten met Esther Habers en medewerker Bas Karman op een regenachtige vrijdagochtend in oktober aan de koffie in het nieuwe Sizzles.

indebuurt pand sizzles
foto vedarvisuals

“Leon had altijd al de droom om iets voor zichzelf te beginnen”, zegt Esther. “We woonden hier net (Leon en Esther komen uit Raalte, red.) en haalden een ijsje aan de Koninginnelaan toen hij het pand zag. Op dat moment werkte ik nog in de modewereld.” Ze vervolgt: “Ik vind dat je dromen moet waarmaken, en ben erbij in gerold. Als je het goed wilt doen, moet je het samen doen. Het is ook goed voor je relatie, je begrijpt elkaar. En ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden toen ik begon.”

Als je het goed wilt doen, moet je het samen doen

Esther Habers

Vele succesvolle jaren en vele vermeldingen in culinaire gidsen als die van Michelin Gids later kondigen Esther en Leon eind 2018 aan dat Sizzles’ avontuur vanaf 2020 aan de Kerklaan verdergaat. De plek die Sizzles achterlaat wordt opgevuld door het nieuwe restaurant Zenith. “We zoeken altijd naar wat anders kan en beter kan. We wilden doorgroeien met ons team. En ook ontbijt en lunch aanbieden en daarvoor hadden we de keuken moeten uitbreiden. Daar was geen plek voor.”

Welkom

Een statig monumentaal pand uit 1879 aan de Kerklaan – vlakbij het Oranjepark, vandaar Sizzles at the Park, red. – bleek perfect om hun plannen in te verwezenlijken. Vereniging Sociëteit Apeldoorn, die hier al jarenlang was gehuisvest, had steeds minder leden en kon de enorme ruimte die het pand bood niet meer alleen vullen. De nieuwe pandeigenaren Bas Gregoor en Rik Klinkhamer van Grehamer & Company benaderden hen. “Natuurlijk waren we onzeker of we de sfeer van Sizzles hier naartoe konden halen. Je moet je hier thuis voelen, welkom voelen”, zegt Esther.

Daarover hoefden ze zich al snel geen zorgen meer te maken. Na een grootste verbouwing opent Sizzles at the Park begin oktober 2020 de deuren, middenin een onzekere coronatijd. Twee weken later moeten de deuren alweer dicht. “Na de hectiek van de verbouwing zaten we ineens met dat grote pand, terwijl je gasten wilt verwennen.”

Natuurlijk waren we onzeker of we de sfeer van Sizzles hier naartoe konden halen

Esther Habers, mede-eigenaar van Sizzles at the Park

“We zijn zeven maanden lang doorgedraaid met bezorging. We hadden een groot gastenbestand dat heel trouw bij ons bestelde, gelukkig. Plus veel nieuwe gasten. We brachten alles op servies en haalden het daarna weer op”, zegt Bas Karman, die als eventmanager verantwoordelijk is voor het verzorgen van etentjes van groepen groter dan tien personen en speciale gelegenheden. Hij is vorig jaar februari speciaal “voor de nieuwe locatie” aangenomen en werkte voorheen als uitvaartbegeleider. “Ik deed mooi werk, maar ook heftig werk. Ik kende Esther en Leon privé. Toen kwamen ze met deze functie. Ze weten hoe planmatig ik te werk ga.”

Traan

Het team deed tijdens de lockdown allerlei trainingen in het chique uitgedoste etablissement. “Dan zaten we allemaal achter de laptop in het restaurant. Via Zoom besprekingen te voeren”, illustreert Bas. “We hebben echt wel een traan gelaten, maar daarna is het weer gáán”, zegt Esther. “De teamspirit is nooit verdwenen, we hebben gelachen en gehuild en gelukkig hebben we het team vast weten te houden.” Ze drukt ons op het hart sowieso ook restaurantmanager Madelon Bonenberg (“Zij stuurt het team aan”) en chefkok Nick Kwakernaak (“Hij stuurt de keuken aan”) te noemen. “We doen alles samen.”

in de buurt Nick sizzles
foto Chow

Toen de horeca na zes maanden sluiting in april 2021 de terrassen weer mocht openen, leverde dat soms surrealistische beelden op. “Mensen zaten met skipakken aan in de hagel en regen. Ellende was het”, zegt Bas terwijl hij Esther met een blik vol ongeloof aankijkt.

Mensen zaten met skipakken aan in de hagel en regen

Bas Karman, eventmanager bij Sizzles at the Park

Zoeken

Nu heeft Sizzles een paar maanden zonder beperkingen achter de rug. “We hadden vijftien jaar ervaring, maar begonnen hier ver onder nul. Nu draaien we pas weer sinds twee maanden volop en ik moet zeggen, het gaat goed, ver boven verwachting. Iedereen komt beter tot z’n recht. In het begin niet, het was erg zoeken naar het logistieke verhaal en naar structuur; wie doet wat? We waren ook bang dat de gezelligheid zou verdwijnen maar dat is niet zo. En we kunnen wel verzinnen om zeven dagen per week open te gaan, maar komen mensen wel? Maar, ja! De gasten van vroeger blijven komen, mensen uit Apeldoorn zijn supertrouw en loyaal. En er komen ook veel nieuwe.”

Indebuurt Sizzles
foto: vandesocials.nl

Bruisend

“Je kunt met dit pand zoveel meer. We willen twee keer per maand een themamaand organiseren. Ladies nights, whiskeyavonden… Vanaf 14 november is het elke zondag Sunday Affaire, de hele dag genieten van eten met jazzy live muziek. Heel bruisend, dan gaan we rond met gerechtjes en zo.” Naast het restaurantgedeelte is er een private dining-ruimte voor maximaal achttien personen en een Nikkei restaurant. Een Japans-Peruaans concept met live cooking, een dj, en meer informele sfeer. Je zit hier aan lagere tafeltjes in loungestoelen. “Een beetje een streetfood-idee, inclusief sake (Japanse rijstwijn) en Peruaanse cocktails, heel gaaf”, zegt Bas.

Mensen uit Apeldoorn zijn supertrouw en loyaal

Esther Habers
indebuurt restaurant sizzles
Restaurant Sizzles at the Park. foto Wiranda Roerdink-Lund

Wat doet het eigenlijk met ze dat ze al jaren geprezen worden in de Michelin Gids? “We hebben al elf jaar een Bib Gourmand. Voor Belgen is dat wel een ding, die nemen die gids mee hiernaartoe. Maar wij vermelden het nergens, blijven met beide beentjes op de grond. We willen mensen blij maken, daar krijg ik een kick van”, zegt Esther. “Een zakelijk diner naast een vrijgezellenfeest en een verjaardag van een oma van 90, dat is leuk. Dat zeggen we elkaar ook, tijdens de voorbereidingen, tijdens zo’n avond en daarna, als we met z’n allen een drankje drinken. Wat is het gaaf.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Sizzles at the Park

Kerklaan 17, 7311 AA Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Sizzles at the Park

Kerklaan 17, 7311 AA Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jan en Marieke verkopen ‘speelgoed met voorrang’ bij 112Toys: ‘Er staan hier weleens mensen kwijlend voor de kast’”

Jan en Marieke verkopen ‘speelgoed met voorrang’ bij 112Toys: ‘Er staan hier weleens mensen kwijlend voor de kast’

112toys apeldoorn
Ga naar “Mandy verkoopt vlees van eigen boerderij vlakbij Apeldoorn: ‘Ambachtelijk, lokaal en zo duurzaam mogelijk’”

Mandy verkoopt vlees van eigen boerderij vlakbij Apeldoorn: ‘Ambachtelijk, lokaal en zo duurzaam mogelijk’

Aangeboden door Vleesch van Plante

Ga naar “Even voorstellen: deze zes Apeldoornse onderneemsters bieden alles op het gebied van beauty”

Even voorstellen: deze zes Apeldoornse onderneemsters bieden alles op het gebied van beauty

Aangeboden door The House of Beauty

In onze gids

Ga naar “Uitgekookt.nl”

Uitgekookt.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Zenith”

Zenith

 • Koninginnelaan 37
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
zenith apeldoorn

Nu gesloten

Ga naar “Sizzles at the Park”

Sizzles at the Park

 • Kerklaan 17
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
indebuurt pand sizzles

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Multifunctionele schoudertas € 14,99”

Multifunctionele schoudertas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Keuze uit het hele assortiment L’Oréal Paris van € 9,39 voor € 7,04”

Keuze uit het hele assortiment L’Oréal Paris van € 9,39 voor € 7,04

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99”

Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Teddy lounge pak € 14,99”

Teddy lounge pak € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Tefal pannenseries Family Day en Performance 20% korting”

Tefal pannenseries Family Day en Performance 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker nachtzorg (Verzorgende IG / Helpende)”

Medewerker nachtzorg (Verzorgende IG / Helpende)

 • KleinGeluk
 • Parttime

Topper

Ga naar “Secretaresse locatiemanager – locatie Veldhuis”

Secretaresse locatiemanager – locatie Veldhuis

 • KleinGeluk
 • Parttime

Topper

Ga naar “Saunameester”

Saunameester

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Hbo-verpleegkundige / Casemanager dementie”

Hbo-verpleegkundige / Casemanager dementie

 • KleinGeluk
 • Parttime
KleinGeluk

Topper

Ga naar “Helpende voor BBL opleiding Verzorgende IG”

Helpende voor BBL opleiding Verzorgende IG

 • KleinGeluk
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Coronaproof concert met Rolf Sanchez”

Coronaproof concert met Rolf Sanchez

 • Theater & Concert Orpheus
 • 1 april 2022
Rolf Sanchez
Ga naar “Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek”

Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek

 • Trouwbeleving
 • 30 januari 2022
Ga naar “Donkere dagen voor Kerst – bijeenkomst voor mensen met kanker”

Donkere dagen voor Kerst – bijeenkomst voor mensen met kanker

 • Stichting ‘kLeef
 • 15 december 2021
Ga naar “Excursie naaldbomen Loenermark”

Excursie naaldbomen Loenermark

 • Geldersch Landschap & Kasteelen
 • 17 december 2021
Ga naar “Kerstbrunch Schateiland Zeumeuren”

Kerstbrunch Schateiland Zeumeuren

 • Schateiland Zeumeren
 • 25 december 2021