Esso Raap bestaat 50 jaar: ‘Een Amsterdammer tussen de boeren? Dat wordt toch niks!’

Esso-Raap-Jos-en-Marco-bij-pomp-2
Marco (links) en Jos bij de pomp aan de Zwolseweg 364 in Wenum Wiesel. foto indebuurt Apeldoorn

Een Amsterdammer tussen de boeren? Dat wordt toch niks! Maar Jos Raap (85) trok zich daar begin jaren zeventig niets van aan. Inmiddels Esso Raap alweer vijftig jaar een begrip in de wijde omgeving van Wenum Wiesel. “Mensen komen hier ook als ze niet hoeven tanken”, aldus zoon Marco Raap (52) die zo’n tien jaar geleden het stokje van zijn vader overnam.

Jos zit met een warme chocomelk en een krantje in de aanslag aan een tafeltje in de tankshop. Maar van lezen komt niet veel. Het is een komen en gaan van mensen. En werkelijk iedereen wordt begroet alsof het een oude bekende is. Mannen in pak die snel komen tanken, een buurvrouw die sigaretten komt halen en een stel hoveniers die een vers broodje scoren. Het is een gezellige drukte. Zoon Marco schuift aan. En al gauw komen de verhalen op tafel. Want over vijftig jaar tanken valt genoeg te vertellen. 

De avonddiensten in het weekend waren het mooist. Dan kwamen prachtig opgedofte dames van het kamp langs voordat ze op stap gingen

Jos Raap – oprichter van Esso Raap Wenum Wiesel

“Ik wilde met mijn handen werken”, vertelt Jos met een duidelijk Amsterdamse tongval. “Maar ik moest van mijn vader in een pak op kantoor werken.” Jos werkte zeventien jaar met computers maar koos toen voor zichzelf. “Ik was gek op auto’s en wilde graag monteur worden”. Zo ging Jos in de leer bij een garage in Amsterdam. “Binnen een half jaar wist ik alles. En zag ik wel brood in een eigen garagebedrijf.”

Vliegende start aan de Koninginnelaan

Na enkele sollicitaties zag het grote Esso het wel zitten met Jos Raap en ze boden hem een tankstation aan de Koninginnelaan in Apeldoorn aan. “Zou je dat nou wel doen? – kreeg ik te horen”, vertelt Jos. “’Een Amsterdammer tussen de boeren dat wordt niks’.”

Maar met een succesvol eerste jaar bewees de rasechte Amsterdammer het tegendeel. Ook zijn vrouw Lucienne kwam met de kinderen naar Apeldoorn. “Kort daarna kreeg ik de mededeling dat Esso de pomp aan de Koninginnelaan ging sluiten”, vertelt Jos. “Er zou te weinig krediet inzitten.” Volgens Jos natuurlijk nonsens maar probeer de directie maar eens te overtuigen. Gelukkig voor de familie Raap viel er volgens Esso – op de huidige locatie – aan de Zwolseweg wel genoeg te verdienen. 

Lees verder onder de foto >

Jos Raap (links) startte met Esso Raap op 1 januari 1972. Inmiddels heeft zoon Marco de leiding overgenomen. En met medewerking van dochter Patricia, schoondochter Duangkamol en kleinzoon Jonathan is Esso Raap een echt familiebedrijf – Foto: indebuurt.

Met aan de ene kant de stad en aan de andere kant het woonwagenkamp braken mooie tijden aan voor Esso Raap. Tot halverwege de jaren tachtig werd er naast de verkoop van benzine ook nog veel gesleuteld. “De tweedehands markt was toen groot”, weet Marco. “We verkochten plamuur en biesjes voor op de auto. En we hadden een muur vol spuitbussen in alle kleuren.” Maar het mooist vond Jos de avonddiensten achter de kassa in het weekend. “Dan kwamen de prachtig opgedofte dames van het kamp langs voordat ze op stap gingen”, glundert hij. “Dat waren mooie tijden.” 

Hamburgers uit de magnetron

Met de tijd ging Esso Raap steeds meer services aanbieden. “Eind jaren zeventig verkochten we hier de eerste broodjes hamburger uit de magnetron”, herinnert Jos zich. Revolutionair als dat was kwam de hele omgeving er op af. Later kwam er een kopieerapparaat te staan en kon je bij Raap ook terecht voor een extra setje sleutels. “De grootste verandering kwam eind jaren negentig toen Esso een broodjescorners wilde realiseren”, vertelt Marco. Dat bleek een gouden zet. Nog steeds rijden mensen graag een blokje om voor de verse broodjes uit Joe’s Bakery – vernoemd naar kleinzoon Jonathan Raap.

Lees verder onder de foto >

Jos en Marco Raap in de tankshop voor Joe’s Bakery waar dagelijks vers belegde broodjes over de toonbank gaan – Foto: indebuurt.

Sinds 2016 is Esso Raap een geheel zelfstandige dealer van Esso. “Dit geeft ons veel meer vrijheid om het bedrijf in te richten om een manier die wij graag willen en wat het beste bij de buurt past”, aldus Marco. Naast een servicepunt voor postpakketten een afhaalpunt voor de warme bakker en wasstraten voor de auto’s staan er sinds een aantal jaar ook grote wasmachines op het terrein. 

HVO100 diesel

De allerlaatste vernieuwing is er overigens wel eentje op brandstofgebied. Want sinds kort heeft Esso Raap – als enige tankstation in Apeldoorn – een pomp waar je HVO100 diesel kan tanken. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een plantaardige – schonere – variant voor dieselauto’s. “Uniek en daarom nu nog vrij prijzig”, weet Marco. “Maar er zitten veel voordelen aan.” Hoe de toekomst er op brandstofgebied eruit gaat zien blijft natuurlijk spannend. “Misschien ben ik over een aantal jaar wel houder van een waterstof pompstation”, bedenkt Marco. Een ding is zeker: Esso Raap blijft vanuit Wenum Wiesel de ontwikkelingen volgen.  

In het weekend van 14 en 15 oktober staat Esso Raap Wenum Wiesel stil bij het 50-jarig bestaan. Iedereen die dat weekend voor 25 euro of meer tankt mag voor 50 cent de auto komen wassen. 

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Esso Raap

4,9
(43)

Zwolseweg 364, 7345 AL Wenum Wiesel

Nu geopend

Meer informatie

Esso Raap

4,9
(43)

Zwolseweg 364, 7345 AL Wenum Wiesel

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marjolein van Land van Geuren: ‘Mensen zijn vaak blij verrast als ze me ontdekken’”

Marjolein van Land van Geuren: ‘Mensen zijn vaak blij verrast als ze me ontdekken’

land van geuren
Ga naar “ITS zoekt een zaterdaghulp: ‘We werken hard, maar hebben ook veel lol’”

ITS zoekt een zaterdaghulp: ‘We werken hard, maar hebben ook veel lol’

Aangeboden door ITS

Ga naar “Marloes (38) lijst gedroogde bloemen in: ‘Mensen komen van heinde en verre’”

Marloes (38) lijst gedroogde bloemen in: ‘Mensen komen van heinde en verre’

marloes by manoa

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “VT wonen serviesset van € 225 voor € 99”

VT wonen serviesset van € 225 voor € 99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Alle Pepsi, Crystal Clear en 7up 1.5 liter van € 9 voor € 4,50”

Alle Pepsi, Crystal Clear en 7up 1.5 liter van € 9 voor € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Wasstraat medewerker”

Wasstraat medewerker

 • BOB Autowas Apeldoorn
 • Fulltime
BOB Autowas in Apeldoorn heeft een vacature voor een wasstraat medewerkerBOB Autowas in Apeldoorn heeft een vacature voor een wasstraat medewerker

Topper

Ga naar “Zorgheld in de ouderenzorg!”

Zorgheld in de ouderenzorg!

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Monteur technische dienst – Dagdienst”

Monteur technische dienst – Dagdienst

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis”

Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Living Library”

Living Library

 • CODA
 • 26 november 2022
living library codaliving library coda

Topper

Ga naar “Winterfair Beekbergen 2022”

Winterfair Beekbergen 2022

 • T/m 27 nov
winterfair beekbergenwinterfair beekbergen
Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • T/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren