Dit zijn toffe gratis flexwerkplekken in Apeldoorn
Op zoek naar een gratis flexwerkplek in Apeldoorn? We vonden de volgende zeven: Klein Berlijn Klein Berlijn is een ruime…
Wielrenshirtjes, elpees, grote planten, een volle boekenkast en allerlei ingelijste tekeningen en kunstwerken op de vloer en aan de wand: wie een blik binnen werpt aan de Kanaalstraat 40E, vraag zich misschien af wat-ie ziet. Dit is De Werkplaats van TeamWerklust. Gerard van Groeningen (63), die hier werkt én geregeld verblijft, vertelt.
Gerard is eigenaar van TeamWerklust, dat bedrijven helpt met het ‘gezond, betrokken en gemotiveerd houden van hun medewerkers’. Afgelopen juni betrok de Rotterdammer (van Groningse afkomst) met zijn Apeldoornse vriendin Mirjam (45) die mede-eigenaar is van TeamWerklust hun nieuwe ‘huiskamer’, oftewel De Werkplaats.
“Hier komen we samen met mensen uit het team, van wie velen hier in de regio wonen. Om te broeden op ideeën en te overleggen, instrumenten te ontwikkelen, vragenlijsten te maken, de administratie te doen, et cetera. Ikzelf zit hier maandag en vrijdag sowieso. De rest van de week ben ik op pad in het land. Net als de werknemers. Bij het bedrijf zijn acht mensen in vaste dienst, en nog zo’n vijf freelance coaches. We werden laatst ‘handelsreizigers in werkgeluk’ genoemd. Dat vond ik wel een mooie benaming.”
Maar dus ook voor de nodige inspiratie en ontspanning. “In de kast staan foto-, kook-, filosofie- en muziekboeken.” Aan en tegen de wanden hangen en staan ingelijste tekeningen en schilderijen, waaronder een zeefdruk van een Herman Brood. “Ik schrijf en maak hier ook muziek. Ik hou niet van een saai kantoor, wil een inspirerende omgeving.”
In De Werkplaats lopen ook twee Zwitserse herders, Lovis en Django, moeder en zoon. Achter de grote werktafel zit een deur naar een soort studio, met woon- en badkamer en keukentje. “Mirjam en ik hebben een huis in Apeldoorn, maar soms woon ik ook hier.”
Ik hou niet van een saai kantoor
Gerard van Groeningen, TeamWerklust
Voor in de zaak hangen wielrenshirts, een uitvloeisel van een hobby van hem en zijn zoon. En er staat een oud bureau van zijn opa Gerard, die bij een drukkerij van een dagblad heeft gewerkt. Het is misschien raar deze werkplek, maar het past bij ons. Soms komt er iemand binnen en roept: ‘Wat een leuk winkeltje!’ Dat hoort erbij”, lacht de ondernemer.
Lees verder onder de foto’s >
Gerard richtte TeamWerklust 21 jaar geleden op Rotterdam, nadat hij zelf zijn baan bij een human resource managementbureau, waar hij boventallig was verklaard, kwijt was geraakt. “Ik stond letterlijk op een kruispunt. Zou ik naar rechts gaan, liep ik naar het UWV-kantoor, zou ik links gaan, dan stond ik bij de Kamer van Koophandel. Ik koos voor dat laatste. Want wat ik bij mijn werkgever had gedaan, kon ik net zo goed zelf.”
In het begin in 2001 lag de focus van TeamWerklust op bedrijven met een hoog langdurig verzuim te helpen het goed op te lossen. “Ofwel door werknemers terug te laten keren naar hetzelfde bedrijf en dezelfde functie, ofwel naar hetzelfde bedrijf maar een andere functie of te begeleiden naar een andere werkgever. Daarbij ondersteunden we de leidinggevende of coachten we de medewerker.”
“Tegenwoordig ligt de focus veel meer op het preventieve, dus voorkómen dat je medewerkers uitvallen. Dat is veel positiever dan alleen met verzuimproblematiek bezig zijn. Dat was in het begin nog ver weg. Werkgevers wisten niet wat investeringen in preventie zouden opleveren. Dat kunnen we ze nu laten zien. We hebben cijfers van onderzoeksbureau TNO die laten zien wat het voorkomen van verzuim en daarmee het verhogen van productiviteit kunnen opleveren.”
“Vaak zit het probleem in een verstoorde werk-privébalans. Soms door veranderende omstandigheden zoals het krijgen van kinderen of de mantelzorg voor een ouder. Of spelen er privé zaken die iemand ziek maken of uit laten vallen, zoals een vechtscheiding.”
Wat ik bij mijn werkgever had gedaan, kon ik net zo goed zelf
Gerard van Groeningen
Op welke manieren je verzuim kunt voorkomen? “Dat kan op veel manieren. Door bijvoorbeeld sportprogramma’s te bieden, het vergroten van loopbaankansen, meer vrijheid, of bijvoorbeeld ander voedsel in de kantine. Of kijken naar verlofregelingen die er zijn, of een andere baan. Het komt trouwens zelden voor dat een werknemer weggaat bij een bedrijf.”
Gerard benadrukt dat het belangrijk is vooral ook de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer te stimuleren. “Werknemers willen vaak graag met een een coach praten. Dat geeft heel vaak echt inzicht. Het gaat dan niet alleen over dat ze meer moeten doen, zoals vaak in gesprekken met de werkgever, maar over de mens achter de werknemer. Vaak zitten mensen vast in een negatieve spiraal. Zo van: ‘Het lukt toch niet wat ik graag wil.’ Door positieve psychologie in te zetten en te praten over iemands sterke kanten, kom je een heel eind.”
Vaak zitten mensen vast in een negatieve spiraal. Zo van: ‘Het lukt toch niet wat ik graag wil
Gerard
Van bedrijfjes met tien medewerkers tot multinationals met 20.000 man personeel, ze hebben aangeklopt bij TeamWerklust. “We hebben onder andere voor NS gewerkt, en Justitie.” Voorlopig denkt de 63-jarige levensgenieter nog niet aan stoppen. “Ik pieker niet over afbouwen”, zegt hij. “Waarom zou ik op mijn 67e stoppen?”
Ook voor De Werkplaats heeft hij ideeën genoeg. “Ik heb een groot netwerk aan muzikanten. Het lijkt me gaaf om hier workshops over allerlei soorten muziek te organiseren. Ik blijf dromen. Werk en privé moeten elkaar voeden.”
Gerard en Mirjam willen binnenkort brainstormsessies met lokale ondernemers houden bij De Werkplaats. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ze op! Je kunt TeamWerklust altijd bereiken via mail of telefonisch.
In onze gids
Populaire rubrieken