Caroline heeft de bijzondere winkel PlanC: ‘M’n winkel is een verborgen parel, denk ik’

Door Natalie Polman 1 februari 2019

Direct naast de doorgang naar de binnenplaats van Omnizorg zit een bijzondere winkel. PlanC, oftewel Caroline met plannen. Eigenares Caroline Wilms Floet (53) vertelt wat die plannen zijn.

“Het is niet PlanC omdat plan A en B zijn mislukt”, lacht Caroline. “De C is van mijn voornaam, plan staat voor mijn plan.”

Om dat plan te begrijpen moeten we een stukje terug in de tijd. De tijd dat haar ouders een sportwinkel runden in Leiden, daar waar Caroline ook vandaan komt.

Ski’s en bikini’s

“Mijn vader was één van de eersten in Nederland die ski’s verkocht. Ik werkte vroeger al mee, deed ook deels de inkoop. Zoals de bikini’s. ‘Jij weet beter wat meisjes van mijn leeftijd leuk vinden dan ik’, zei mijn vader dan.”

Caroline was niet van plan de winkel van haar ouders over te nemen. “Ik ging Spaans studeren en werd consultant. Ik heb altijd gezegd dat ik de winkel van mijn ouders niet zou voorzetten.”

‘Zwanetta is hier nog in de winkel geweest – voordat ze beroemd werd’

Tóch is ze vier jaar geleden winkelier geworden. Caroline, die twaalf jaar geleden wegens de liefde naar Apeldoorn verhuisde, zong in een koor toen een koorgenoot sportkleding nodig voor een vintage fotoshoot. Ze greep het moment aan om te “toetsen of Apeldoorn klaar is voor vintage.”

“Toen ik startte moest ik de Apeldoorners dan ook vaak uitleggen wat vintage is”, zegt Caroline, die begon met een collectie tenniskleding in een pop-up winkel in de Korenpassage, genaamd ProjectC. Zo komen we meteen op de naam van haar winkel: PlanC. “Iemand liep die pop-up binnen en zei: ‘Wat leuk, dus dit is PlanC?'” De verspreking vond Caroline een betere naam. “Het klinkt minder technisch dan ProjectC, bovendien heb ik een plan.”

Maatschappelijk verantwoord

Bij PlanC verkoopt Caroline dus de collectie uit de winkel van haar ouders. Een heel specifiek assortiment met nieuwe maar dus vintage sportkleding – uit de periode 1961 tot en met 1986. “Van tennisjurkje tot skipak -ski-overalls/onesies zijn ook te huur-, van bikini tot dubbeldakstenten en van scheidsrechtersfluitjes tot oorwarmers, ik heb het. En de prijskaartjes, met de prijzen in Guldens, hangen er vaak nog aan.”

PlanC. foto's indebuurt

Daarbij verkoopt ze exclusieve tweedehands kleding én lokale producten. Een bijzondere combi en dat ook nog eens op een bijzondere locatie, min of meer in het pand van Omnizorg. “Dat doe ik heel bewust. Ik wil maatschappelijk verantwoord ondernemen, lokaal betrokken zijn en drempelverlagend werken voor Omnizorg. Ik laat hier ook iemand schoonmaken die bij Omnizorg woont.”

‘Toeristen wijs ik graag de weg’

Ook verkoopt Caroline lokale producten. Kruiden, oliën en geurzakjes afkomstig van de moestuin in het Havenpark, achter Omnizorg, liggen in een vitrinekast in de winkel. Ook is ze officieel verkooppunt van Het Loo parkwandelkaarten en souvenirs van de Kroondomeinen. “Toeristen wijs ik graag de weg, juist ook naar andere bijzondere winkels die je net buiten het centrum vindt, zoals Bottles & BarrelsFeeën en Feeksen of RePop. Zulk soort winkels zijn, net als de mijne, een trekker voor Apeldoorn als stad.”

Veel te bieden

Ik had het mezelf makkelijker gemaakt in Leiden met deze winkel, in Apeldoorn en ook nog eens op deze plek is het een grote uitdaging, het is bovendien ook nog heel erg een niche. Maar als je gelooft in mogelijkheden, kan er heel veel.

Apeldoorn is mooi en heeft veel te bieden, alleen moeten meer mensen het weten. En ik moet zeggen dat Apeldoorn me steeds beter weet te ontdekken. Zwanetta Meyer is hier nog in de winkel geweest – voordat ze beroemd werd. M’n winkel is een verborgen parel, denk ik.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Bottles and Barrels

Joops – gevaarlijk lekkere likeur van Apeldoornse bodem

Je kent hem wel: de marktkoopman die op zaterdag luid schreeuwend zijn waren aanprijst. Indebuurt ge...
exclusives

Antien Grijseels van Feeën en Feeksen over haar exclusives

Sinds 2008 kunnen mensen die houden van kleurige en fantasievolle kleding terecht bij Feeën en Feeks...
Hans de Louter Werkplaats

9 x Apeldoorns meest bijzondere speciaalzaken

Op zoek naar een postzegel uit Tuvalu, Marokkaanse plinten of een handgemaakte ukelele? Deze super s...


Meer over PlanC vintage Sportswear ontdekken?

PlanC vintage Sportswear

vintage

Nu gesloten12:00 - 18:00

Stationsstraat 30-32, Apeldoorn

Bekijk meer:vintage

adv.