Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bierbrouwer Richard: ‘Ik weet wat vechten is en ook deze oorlog gaan we winnen’

Door Natalie Polman 26 juni 2020

Richard Pool en zijn vrouw Astrid van der Star hadden hun gloednieuwe bierbrouwerij annex proeflokaal midden in het Apeldoornse centrum nét geopend – en toen kwam corona. “De gunfactor die we hebben is groot, dat doet me goed.”

Na jarenlang vanuit huis en later in een kleine brouwerij zijn grootste liefhebberij te hebben uitgeleefd, kwam Richard Pool’s (50) grootste droom begin maart uit: een eigen bierbrouwerij annex proeflokaal midden in de Apeldoornse binnenstad, aan de Beekstraat.

Elf dagen was zijn zaak rondom zijn biermerk Puik Bieren open, “en toen kwam corona.” Richard blikt terug. “We zaten natuurlijk met een grote onkostenderving wegens het pand en personeel en we misten Koningsdag, de herdenking van 75 jaar bevrijding…”

Maar Richard en zijn team zat niet bij de pakken neer. “We hebben een webshop geopend en brengen sindsdien bier bij mensen thuis, dat doen we nog steeds. En het proeflokaal bouwden we om tot winkel. Daarvoor moesten er wel flesjes komen.”

 

Aan klandizie had hij geen gebrek. “Duizend liter Route 055 (één van de speciaalbieren die Richard brouwt, red.) was er in anderhalve week doorheen. En de Blonde Donder (een blond bier, red.) was en is niet aan te slepen, net als Zwaar Blond en Dartele Deerne (een IPA, red.)”, vertelt Richard.

Hartstikke fijn natuurlijk, maar dat betekent niet dat het geen zware tijden zijn. “Ik weet wat vechten is bij Defensie en ook deze oorlog gaan we winnen (Richard is ook militair, red.), maar het kost veel kracht.”

Bierpakketten en cadeaubonnen

Hij heeft weinig goede woorden over voor de overheid. “Er waren héél veel regelingen waar we steeds niet onder vielen”, zegt de brouwer, zichtbaar gefrustreerd. De horeca moest dicht, maar ik kreeg niks, terwijl ik niet alleen horeca was, maar ook een bierbrouwer. Astrid en ik hebben tot diep in de nacht formulieren ingevuld om vergoedingen te kunnen ontvangen, maar alles wat werd beloofd, werd niet waargemaakt.”

Wél is hij blij met alle mensen die hem en Astrid bleven steunen. “Onze gunfactor is blijkbaar groot, dat doet me goed. Mensen vinden het supertof wat we doen en wisten ons steeds te vinden. Kochten bierpakketten, cadeaubonnen… Zelfs de pandeigenaar zei: ‘Je gaat toch niet stoppen, het zou zo zonde zijn als jullie weggaan.’ Wethouders kwamen hier ook langs om hetzelfde te zeggen. Maar daar heb ik niks aan, geld heb ik nodig!

‘Zelfs de pandeigenaar zei: ‘Je gaat toch niet stoppen, het zou zo zonde zijn als jullie weggaan”

Richard is reëel; ondanks de crowdfundingsactie die barman Paul voor hem opzette, loopt de zaak nog vele duizenden euro’s achter. Maar stoppen is het laatste wat Richard wil.

“Vanwege de financiële situatie werk ik weer fulltime bij Defensie. Dus ik heb twee fulltime banen. Uiteindelijk wil ik Defensie weer rustig afbouwen, want dat is niet goed voor je.”

Als een kok

“Normaal gesproken hadden we ons bier rustig op de markt gezet, waren we langsgegaan bij restaurants. Gelukkig weten vele bedrijven ons al te vinden, zoals Hopdonders (speciaalbierwinkel in Apeldoorn, red.), die ons weer overal aan de man brengt.”

Zijn proeflokaal was dan wel gesloten, het bier bleef vloeien. “Ik heb wel gezien bij collega-brouwers dat ze het alcohol uit hun fusten lieten lopen zodat ze er zeep en gels van het bier konden maken, maar ik was alleen maar aan het brouwen en brouwen.”

‘Ik was alleen maar aan het brouwen en brouwen’

En daarbij “doet hij geen concessies”, aldus de militair. “Ik laat bieren vier weken rijpen en doe ze dan pas in flessen. Het kan sneller, maar dat wilde ik niet.” Ook qua ingrediënten is Richard heel precies. “Ik haal veel exclusieve hop-soorten uit Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Dan ga ik niet ineens hop uit Slovenië halen, omdat dat goedkoper is”, zegt hij resoluut.

“Hop kun je ook uit verschillende jaren halen, hoe ouder de hop, hoe goedkoper”, gaat hij verder. “Toen Astrid voorstelde om dan maar een voorraad uit 2018 te halen, zei ik ‘Nee, dat gaat niet gebeuren, dan stop ik’. Ik ben als een kok, die heeft ook de juiste ingrediënten nodig.” Hij glimlacht. “Gelukkig is Astrid goed in bellen, dan belt ze met Londen om de hop via daar vanuit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland te krijgen. We krijgen dan vaak mailtjes van de leveranciers met succeswensen, heel leuk is dat”, glimlacht hij.

Complete beleving

Naast bier kun je bij Puik Bieren ook andere dingen drinken én eten. Bovendien is Richard fervent muziekliefhebber en dan vooral van het wat ruigere gitaarwerk. En dus hoor je veel rockmuziek door de speakers schallen.

‘Dat eigenwijze van mij zit overal en bij iedereen in dit bedrijf’

“Oké, we kunnen inderdaad weer bier drinken, maar er is hier ook muziek, als de hele corona-toestand voorbij is, willen we daar ook meer mee doen, we hebben niet voor niets een podium. Ook kun je hier ook echt goed eten. Tessa doet dat echt goed, wijst hij naar de dame die in de open keuken staat. “Het vlees komt van Slager Wilbrink in Beekbergen en Tessa’s opa Kees rookt de zalm. Het is een complete beleving.”

Richard lacht. “Dat eigenwijze van mij zit overal en bij iedereen in dit bedrijf.”


Meer over Puik Bieren ontdekken?

Puik Bieren brouwerijen

Vandaag gesloten

Beekstraat 10, Apeldoorn

Bekijk meer:brouwerijen

Lees ook:

peter bloemendaal pakketbezorger

Pakketbezorger Peter denkt dat het ‘na corona’ druk blijft: ‘Mensen hebben online winkelen ontdekt’

Veel bedrijven vielen om of hadden het moeilijk door het corona-virus, sommige floreerden juist. We ...
wortelwoods

Joost van WortelWoods: ‘Er worden nog steeds veel huizen gekocht en mensen zijn veel thuis’

We praten met meubelmaker Joost van Wortel (41), die zes jaar geleden samen met zijn vrouw Jessica W...
zomer zoet

Marlouk van Evviva Wijnbar opent zomers terras in binnenstad: ‘Voor als je niet op vakantie gaat’

En weer een pop-up terras erbij in Apeldoorn! Marlouk Nijman van Evviva Wijnbar opende gisteren 18 j...
il bandito

Van Apeldoorn tot Australië: de kleding van Daniël en Issam gaat de wereld over

Apeldoorn wordt over de hele wereld gepromoot. Niet door een promotiebureau, maar door een kledingme...
VACATURES bier

Proost! 10 x speciaalbiercafés in Apeldoorn

Wat is er lekkerder dan met een lekker speciaalbier en een stel vrienden proosten in een gezellig ca...
twee broers brouwen

Nieuw! Apeldoornse broers brouwen appelcider op Zwitsalterrein

Dol op appelcider? Dan hebben we leuk nieuws voor je. Broers Huib (49) en George (53) Schröder brouw...
buurmannenbier

Zeven Apeldoornse buurmannen brouwen eigen Buurmannenbier

Er waren eens zeven buurmannen die zelf bier wilden brouwen. Twee jaar later is hun Buurmannenbier e...

adv.