Anita Zengerink helpt mensen omgaan met de dood

Door Anne Sophie Schotman 26 mei 2017

Anita Zengerink (52) is stervensbegeleider én uitvaartverzorger; een combinatie die ervoor zorgt dat ze nabestaanden op een unieke manier kan helpen. We praten met haar over aandacht, betrokkenheid en de dood.

SuAZe

SuAZe Anita Zengerink
Anita Zengerink

Anita werkte jaren als zorgmanager in verschillende Apeldoornse zorginstellingen. De intense gesprekken die ze daar voerde met mensen over hun onvermijdelijke naderende overlijden en de wens hierin iets te betekenen doen Anita besluiten stervens- en uitvaartbegeleider te worden.

Ze volgde daarom de opleiding uitvaartverzorging bij Docendo en de opleiding stervensbegeleiding aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Anita krijgt in die tijd meerdere keren de kans achter de schermen mee te kijken bij uitvaartondernemingen. “Daar besefte ik dat er behoefte is aan een veel persoonlijkere benadering.”

In 2014 begint ze daarom haar eigen onderneming, Stervensbegeleiding uitvaartverzorging Anita Zengerink (SuAZe). Haar filosofie is mensen de persoonlijke uitvaart te geven die bij ze past. “Het mooiste aan mijn beroep is als een familie het afscheid kan nemen dat voor hen goed is. En dat ik daar dan aan heb kunnen bijdragen.”

Persoonlijke benadering

Anita is er van begin tot einde bij. Soms wordt ze gevraagd voor het regelen van een uitvaart, soms daarvoor al, tijdens iemand’s laatste levensfase. “Er komt zoveel op je af na het overlijden van een dierbare. Ik wil eerst de overledene leren kennen, weten wat voor persoon het was. Vanaf daar gaan we stap voor stap verder. In de loop van de dagen komen de ideeën, dat kun je niet in een paar uur op papier zetten.”

SuAZe Heidepol
Natuurbegraafplaats Heidepol

Eigentijds en creatief

“Iedereen heeft andere wensen. Het is aan mij om te zorgen dat de uitvaart wordt zoals hij zou moeten zijn. Zo was er onlangs een familie die de begrafenis op een zo groen mogelijke plek wilde hebben en koos voor een natuurbegraafplaats. De echtgenoot was een wijnkenner en zorgde voor goede wijnen, de dochter begeleidde bijna de hele uitvaart zelf. Er kwamen veel mooie verhalen naar boven en er was een hele bijzondere sfeer. Uiteindelijk hebben de familieleden samen het graf met zand dicht geschept. Dat was heel speciaal.”

Laatste verzorging

“Ook al lijkt het soms lastig, ik doe de verzorging van een overledene het liefst samen met de familie,” vertelt Anita. “Die weten namelijk het beste hoe iemand’s haar hoort te zitten en hoe iemand is opgemaakt. Het is voor het rouwproces zo belangrijk dat nabestaanden betrokken zijn bij de verzorging, zo mooi om een dierbare samen te wassen en aan te kleden. Bovendien vormt dit een goede basis van vertrouwen tussen mij en de familie voor de volgende dagen.”

“Ik doe de verzorging van een overledene het liefst samen met de familie.”

Klaar voor de dood

Het feit dat Anita zowel stervensbegeleider als uitvaartverzorger is maakt dat ze net iets extra’s kan bieden. “Ik kan nog voor iemand sterft een belangrijke rol spelen voor de familie door ze te begeleiden in het proces. Mensen hebben vaak geen idee waar ze terecht kunnen met hun vragen. Met mijn kennis en ervaring kan ik ze ondersteunen en zorgen dat ze de juiste hulp en zorg krijgen.”

SuAZe Anita Zengerink

“Ik wil mensen helpen tijdens het laatste proces. Om zich los te maken van het leven. Klaar te maken voor de dood. Als je dat namelijk ‘goed doet’, kan dat heel waardevol zijn voor jezelf en voor je nabestaanden.” En daar lijkt ze een gevoelige snaar te raken. Want de realiteit van de dood brengt voor de meeste mensen een diepgewortelde onbehaaglijkheid met zich mee. Toch?

Taboe

“Ik ben zelf niet bang voor de dood. Maar de dood is wel heel erg hard. Als je 64 jaar samen bent geweest en je moet alleen verder, is dat onverbiddelijk.”

Het is een moment stil. “De dood is zoals het is. En ik mag er graag over praten. Maar bij veel mensen rust er nog een taboe op het onderwerp. In die families worden veel gesprekken niet gevoerd. Ik gun het die mensen dan zo dat het wél bespreekbaar wordt. Ik help daarin waar ik kan, laat bijvoorbeeld een boekje over de dood achter op tafel. Soms kan dat genoeg zijn om een gesprek te starten.”

“Ik mag graag praten over de dood.”

“Gelukkig maak ik ook mee dat families er juist heel natuurlijk mee omgaan. Laatst was ik bij een echtpaar waarvan de vrouw zich aan het voorbereiden was op euthanasie. Haar man bedacht tijdens een van onze gesprekken dat ze die dag dan gelijk haar kleding voor de uitvaart aan kon trekken. Het is goed als er ruimte is voor dat soort gesprekken. Een goed afscheid is namelijk het begin van goede rouw.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een interessant verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over SuAZe ontdekken?

SuAZe uitvaartcentra

GeopendHele dag

Het Kasteel 113, Apeldoorn

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.