Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anita is verknocht aan haar tweedehands merkkledingwinkel: ‘H!PP hoort bij me’

Door Janet Freriks 18 oktober 2019

Je eigen – nog nette – kleding een tweede leven geven en er een mooi zakcentje voor terugkrijgen. Of zelf op zoek gaan naar pareltjes in de rekken met kleurrijke kleding. Het kan allemaal bij H!PP, de tweedehands merkkledingwinkel van Anita en Erik Andela. 

Riemen, tassen, laarzen, sieraden, schoenen en natuurlijk kleding, keurig op kleur gesorteerd en heel voordelig geprijsd: je kijkt je ogen uit als je de winkel van Anita binnenloopt. “In toptijden krijgen we veertig tassen met kleding per dag binnen”, vertelt Anita enthousiast.

Binnengebrachte kleding wordt niet zomaar in de rekken gehangen: alles moet er netjes gewassen en gestreken zijn. Daarnaast is het bij voorkeur niet ouder dan twee à drie seizoenen. “We hebben hier allerlei merken”, zegt Anita, terwijl ze naar de volle rekken wijst. “Mexx, Geisha, Sting, King Louie, Tommy Hilfiger, Vera Moda, Edgar Vos en zo kan ik nog wel even doorgaan”, lacht ze. Voor kleding uit hogere segmenten is er een speciale lijn: H!PP Exclusief.

H!PP tweedehands merkkleding

H!PP concept

Uiteraard gaat alle kleding voor een klein prijsje de toonbank over. “Nieuwe kleding verkopen we voor ongeveer een derde van de nieuwprijs. Is het tweedehands, dan is het vaak een vierde van de nieuwwaarde. Dat maakt het ook zo aantrekkelijk”, zegt ze enthousiast.

Maar niet alleen kopers sluiten een goede deal, ook verkopers houden er iets aan over. “In principe hangen we kledingstukken zes weken in onze winkel. Is het binnen die zes weken verkocht? Dan krijgt de verkoper 40 procent van de verkoopprijs”, legt ze uit.

Ook kleding die niet verkocht is, krijgt een tweede leven: “Bij inbreng kunnen mensen ervoor kiezen om hun niet verkochte kleding te doneren aan één van onze goede doelen. Wij zorgen dan dat het goed terecht komt in Roemenië, Turkije of Albanië. ”

‘Ik wilde mezelf weer zijn’

Hartverwarmend

H!PP is niet het eerste ondernemersavontuur van Anita: eerder runde ze al een bedrijf in het buitenland. Na haar scheiding werkt ze een poosje in een leidinggevende functie bij een slijterij, maar het ondernemersvak blijft kriebelen.

“Ik zag de vacature voor franchisenemer terwijl ik middenin mijn herstelproces zat”, herinnert Anita zich. Tijdens de bevalling van haar derde kindje zijn namelijk goedaardige tumoren in haar hoofd ontdekt. Na de operaties kan Anita niet wachten om weer aan de slag te gaan. “Ik ben niet iemand om ziek te zijn en voelde me ook niet ziek. Ik wilde mezelf weer zijn.”

Dus besluit ze de stap te wagen en werkt lange tijd onder de landelijke formule van Appel & Ei. Tot begin dit jaar. “Ik vond het na vijf jaar tijd om op eigen benen te staan”, vertelt ze. Ze verandert de naam, geeft de winkel een complete make-over en houdt een feestelijke heropening: “Het was hartverwarmend. Zoveel mensen die langskwamen, de bloemen, de cadeaus. Het is echt mooi om te zien hoe anderen je het succes gunnen.”

‘Mensen voelen zich hier vertrouwd en komen weer terug’

Thuisvoelen

Want een eigen zaak in Apeldoorn runnen vergt een lange adem, weet Anita. “Je moet geduld hebben. Apeldoorners zijn van het kijken, kijken, niet kopen.” Toch heeft ze in de loop der jaren een gevarieerde klantenkring weten op te bouwen. “Kinderen, tieners, dames en heren: een divers publiek.

Sommige mannen komen één keer in het half jaar en nemen dan gelijk alle overhemden mee. Soms komen mensen ook alleen even om een praatje te maken. Dat is het dorpse dat Apeldoorn heeft. We merken echt dat mensen zich hier vertrouwd voelen en weer terugkomen.”

Minima

En daar doet ze het uiteindelijk voor: mensen een goed gevoel geven én bijdragen aan een beter milieu. “Het gaat niet alleen om verkopen, je krijgt er zoveel voor terug”, zegt ze vol overtuiging. Zo organiseerde ze al een aantal keren – samen met andere ondernemers – een speciale dag waarbij mensen met een kleine beurs compleet in de watten worden gelegd.

“We helpen ze dan met het uitzoeken van een gratis setje kleding. Vervolgens gaan ze naar de kapper en visagist én wordt er een foto van ze gemaakt.” Die momenten raken haar – en haar hele team – diep. “Die mensen zijn zó dankbaar. Dat doet veel met me. Het is zo mooi als mensen met een goed gevoel je winkel uitgaan. Niet voor niks heb ik net voor vijf jaar bijgetekend, want ik wil hier voorlopig niet weg. H!PP hoort bij me.”


Meer over H!PP Tweedehands Merkkleding ontdekken?

H!PP Tweedehands Merkkleding kledingwinkels

Gesloten13:00 - 17:30

Asselsestraat 67, Apeldoorn

Bekijk meer:kledingwinkels

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Bij deze winkel moet je zijn voor unieke (vintage) pareltjes

Op zoek naar gave tweedehands en vintage kleding tegen een leuke prijs? Ga dan binnenkort even langs...

Hier scoor je vintage en tweedehands kleding in Apeldoorn

Nieuwe outfit nodig maar koop je uit praktische of idealistische overwegingen het liefste vintage en...
reborn

Giny de Wilde is de nieuwe eigenares van Reborn Fashion: ‘Ideetjes genoeg, maar eerst heerlijk gaan draaien’

Reborn Fashion begon twaalf jaar geleden als tweedehands kledingzaak in het hogere segment. Nu drage...

adv.