Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

18-jarige filmmaker Jasper brengt eindmusical De Korenaar over corona naar bioscoop

Door Natalie Polman 10 juli 2020

De leerlingen van groep 8b van De Korenaar speelden met hun eindmusical in op de actualiteit en maakten ‘Corona, The Musical’. Niet in de gemeenschapsruimte van school, nee, het werd een heuse film. De jonge filmmaker Jasper van Zaanen (18) wilde wel meewerken en zorgde dat de film een échte première kreeg, in de bioscoop. “De kinderen hebben keihard gewerkt.”

Met zijn eigen filmbedrijf Cinematic Seconds maakt Jasper sinds maart vorig jaar films voor onder meer natuurdocumentaires, promotiefilms voor bedrijven en zelfs videoclips.

Maar nu kwam er wel een heel bijzonder verzoek. “Een klant van me, die eigenlijk gevraagd was om de musical van De Korenaar te filmen, vroeg of ik het niet wilde doen.”

Jasper vond een musical over corona “gelijk een heel leuk idee”, maar hij wilde het dan wel op zijn manier doen. “Dus niet de leerlingen op een podium filmen, maar in real life.” Gelukkig wilden de kinderen dat ook.

filmmaker jasper
Filmmaker Jasper van Zaanen filmde de eindmusical van groep 8 van de Korenaar en bracht de film tot in bioscoop Vue. foto indebuurt

Papa de geluidsman

Normaal gesproken doet hij alles zelf, van het script schrijven tot de regie, dit keer moest hij vooral zorgen dat alles goed op beeld kwam.

“Het enige dat ik hoefde te doen, was filmen”, zegt Jasper. “De leerlingen regelden de locaties en de props (rekwisieten, red.), ouders reden de kinderen van locatie naar locatie. Soms hielp een ouder mee die het geluid deed met een boom operator (een lange stok met daaraan een grote ‘wollige’ microfoon, red.). Ik wist van tevoren vaak niet waar we zouden filmen, het script was namelijk geschreven voor toneel, dan stond er bijvoorbeeld ‘Huppeldepup loopt van rechtsvoor op het podium.’.”

corona the musical
foto @plasticblooms

Ziekenhuis

Maar de kinderen lieten niets aan het toeval over. “Ze hadden nagedacht over de locaties”, zegt hij. Hij noemt een voorbeeld. “Ze wilden een scene schieten bij het ziekenhuis, maar dat gaat lastig als je er niet mag zijn. Ze hadden in de omgeving een garage gevonden met daarin een groot gat. Daar hebben we doorheen gefilmd, waardoor het lijkt alsof ze vlak voor het ziekenhuis staan. In werkelijkheid stonden we er zeventig of tachtig meter vandaan.”

De filmmaker is onder de indruk van de professionaliteit van de kinderen. “Ze kennen dit werk niet, maar ik hoefde bijna nooit iets over te doen. Bijna alles stond er in één take op.” Op een klein tegenvallertje na misschien. “Tijdens het filmen van een bepaalde scene deed het geluid het niet, maar dat wisten we niet. Toen ik daar later in de edit-room achter kwam dacht ik ‘We hebben een probleem’,” zegt Jasper. Hij liet de leerlingen de scene nasynchroniseren en zo kwam het toch nog goed.

corona the musical
foto @plasticblooms

Vier dagen

In vier schooldagen waren alle scenes gefilmd, na een maandenlange voorbereiding van de leerlingen. “Ik ben misschien twee weken voorbereidingstijd kwijt geweest”, zegt Jasper. “De kinderen hebben keihard gewerkt.”

Maar dan? “Het oorspronkelijke idee was de film bij iemand thuis te laten vertonen, maar ik wilde dolgraag een film van mij eens in een échte bioscoop te zien draaien.” En aangezien het in het geval van Corona, The Musical ging om een “featured” film van “langer dan een uur”, verdiende deze het ook, vond Jasper.

Rode loper

corona the musical
Jasper met zijn trotse vrienden op de rode loper. foto @plasticblooms

Maar je eigen film laten vertonen bij Vue gaat niet zomaar, want kost geld. En dus “drukte hij het erdoor” dat hij een crowdfundingsactie opzette. “Vorige week zette ik ‘m er ’s morgens op en binnen tien uur had ik het benodigde bedrag binnen”, zegt hij glunderend.

En dus ging Corona, The Musical donderdagavond 9 juli ‘première’, voor regisseur en scenaristen, inclusief rode loper (geregeld door de ouders van de scenaristen).

“Het was één van de leukste dingen die ik ooit heb gemaakt, naast natuurdocumentaires”, zegt de ambitieuze jongeman. “Ooit wil ik een film maken waarin natuur een grote rol speelt. Straks ga ik eerst biologie studeren en daarna wil ik naar de filmschool.”


Meer over Protestants-Christelijke Basisschool (PCBS) De Korenaar ontdekken?

Protestants-Christelijke Basisschool (PCBS) De Korenaar basisscholen

Staringlaan 53, Apeldoorn

Bekijk meer:basisscholen

Meer over Cinematic Seconds ontdekken?

Cinematic Seconds zakelijke dienstverleners

, Apeldoorn

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Lees ook:

alleskomtgoed

Apeldoornse filmmaakster Demi en danseres Anna maken video over corona-crisis

Normaal gesproken werkt de Apeldoornse Demi Gomez (22) ergens op een filmset in Amsterdam. Toen dat ...
Welcome to Earth (2019)

Sciencefictionfilm van Apeldoornse filmmaker meer dan miljoen keer bekeken

De Nederlandse korte sciencefictionfilm Welcome to Earth is meer dan een miljoen keer bekeken op You...
wesley van deventer

Wesley maakt video’s van evenementen en bedrijven: ‘Ik wilde altijd al een eigen bedrijf’

Wesley van Deventer (29) wist op de basisschool al dat hij later voor zichzelf wilde beginnen. Na ve...

Van journalist naar juf in groep drie: ‘Soms beleef ik echt een filmmomentje’

Het lerarentekort in Nederland is nijpend en er zijn dringend helpende handen nodig op basisscholen,...
rontgen

Femke gaat een film over het (Apeldoornse) leven van Röntgen maken

Misschien heb je het al voorbij zien komen: de Apeldoornse filmmaker Femke Jansen wilde dolgraag een...
café cheers

Marijke opende haar café in Ugchelen vlak voor de lockdown

Café Cheers was nét open - en moest een maand later alweer dicht. Marijke de Bruijn gebruikte de noo...

adv.