Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Apeldoorn: een houtwerkplaats voor meubelen en grafkisten van gerecycled hout

Aangeboden door Foenix Zwitsalterrein 1 februari 2020

Op het oude Zwitsalterrein is al een tijdje een vestiging van kringloopwinkel Foenix gevestigd. Maar wat er nog niet zo lang zit, is de bijbehorende houtwerkplaats. En daar doen ze bijzondere dingen. Reden om medewerker Erik Zwartjes het hemd van het lijf te vragen over de toekomstplannen.

“We zijn vorig jaar voornamelijk bezig geweest de winkel in te richten”, vertelt hij. “Maar nu de verbouwing van de houtwerkplaats bijna klaar is en we de grote machines ook kwijt kunnen, is het tijd om aan de slag te gaan.” Dat betekent houten meubelen en andere gebruiksproducten maken van hout dat anders weggegooid zou worden. Een geheel nieuwe tak van sport voor Foenix, maar Erik heeft er zin in. “Ik ben altijd interieurbouwer geweest, ik vind het heel leuk om daarin weer aan de slag te kunnen.”

Foenix lamp
De akoestische lamp in winkel komt uit de houtwerkplaats. Foto: Foenix Kringloop en Reintegratie

Weggooien is zonde

Erik: “Er komen hier natuurlijk best veel tafels en kasten terecht die niet verkocht worden. Tot nu toe moesten we die altijd weggooien. Dat is slecht voor het milieu, maar het is ook hartstikke zonde. Er zitten soms heel goede houtsoorten tussen!”

Houtsoorten waar je de mooiste dingen van kunt maken. Wie de winkel op het Zwitsalterrein binnen komt lopen, ziet bijvoorbeeld gelijk grote, houten lampen hangen. “Dat zijn akoestische lampen, ze zorgen dat het hier niet zo hol klinkt. De lampen hebben we gemaakt van gebruikte pallets, ook die kunnen vaak nog prima voor een tweede ronde mee.”

Hergebruik tot de dood

Extra bijzonder aan de nieuwe houtwerkplaats, is dat ze er ook grafkisten maken. “Dat staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn ermee op televisie geweest en de eerste grafkist wordt inmiddels gemaakt”, zegt Erik.

Hij ziet de bestellingen langzaam binnenkomen en is enthousiast over het concept. “Wij kunnen alles helemaal naar wens maken, voor zover dingen toegestaan zijn natuurlijk. Er komen hier uitvaartondernemers met interesse, maar ook mensen die hun eigen uitvaart willen regelen. Mooi toch, dat wij ze daarmee kunnen helpen?”

Foenix schitterde in december nog op de televisie in het VPRO-programma De kracht van de kringloopwinkel. Kijk hier de aflevering terug waarin leidinggevende Kees laat zien hoe hij grafkisten maakt van gebruikt hout.

Foenix kringloop
Leidinggevende Kees werkt aan een grafkist in het programma De kracht van de Kringloop, december 2019.

Alles is mogelijk

Erik heeft er zin in, hij kan niet wachten tot de werkplaats helemaal is verbouwd. “Dan gaan we serieus aan de gang. We hopen nog wat extra vrijwilligers erbij te krijgen, iedereen is welkom bij Foenix. We maken hier eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Voor de gemeente timmeren we veel schatkisten, waar leerlingen van basisscholen hun herbruikbare spullen kunnen inzamelen. Maar in principe is alles hier mogelijk, mensen kunnen hun wensen doorgeven en als wij denken dat we het kunnen, gaan we het gewoon doen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Foenix Zwitsalterrein. Meer over Foenix Zwitsalterrein ontdekken?

Foenix Zwitsalterrein kringloopwinkels

Geopend09:00 - 17:00

Vlijtseweg 136, Apeldoorn

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.