Remeker Pril is een biologische kaas met natuurlijke korst en Het Kaaslokaal heeft ‘m
Je kent hem wel: die marktkoopman die op zaterdag luid schreeuwend zijn waren aanprijst. Indebuurt geeft een Apeldoornse ondernemer elke week de ruimte om te vertellen over zijn of haar mooiste of meest bijzondere product, maar dan zonder lawaai. Deze week Laura Visser van kaasspeciaalzaak Het Kaaslokaal aan de Deventerstraat. Het Kaaslokaal verkoopt al zo’n zes jaar een rauwmelkse biologische kaas, genaamd Remeker Pril.
Uit de buurt
“Remeker is een rauwmelkse biologische kaas. Een Goudse kaas maar dan uit de buurt, het Gelderse Lunteren. Goudse kaas is een bepaald recept, dus niet perse kaas uit Gouda. De kaas komt van boerderij De Groote Voort. De boer die de kaas maakt wil alleen bij kaasspeciaalzaken liggen, want hij wil dat de verkopers het verhaal erbij kunnen vertellen. Daarom wil hij Remeker niet bij de supermarkt hebben liggen.”
Jerseykoeien
“De melk voor de Remeker Pril komt van Jerseykoeien, een hele slanke koeiensoort. Ze krijgen gras en beperkt haver en rogge. De kaas smaakt heel mild en niet te zout, omdat de kaas maar kort gepekeld wordt. De kaas wordt twee tot drie maanden gerijpt.”
‘De boer wil Remeker niet bij de supermarkt verkopen’
Natuurlijke korst
“Remeker Pril heeft een andere kaaskorst dan de meeste kazen. De meeste kazen hebben een plastic korst om de kaas te beschermen. Maar de boer die Remeker maakt houdt niet van plastic. De natuurlijke korst wordt ingewreven met ghee – dat is geklaarde boter.
Andere Remeker kazen
Het Kaaslokaal verkoopt ook Remeker Ryp (acht tot negen maanden gerijpt) en Olde Remeker (13 maanden gerijpt).
Remeker Pril kaas kost €11 per 500 gram.