Marco en Sascha van Henri Bloem: “lekkere wijn hoeft niet duur te zijn”

Door Anne Sophie Schotman 11 januari 2018

In onze rubriek ‘De Koopman’ prijst elke week een andere Apeldoornse ondernemer zijn of haar favoriete product aan. Deze week spreken we Sascha de Wilde en Marco Hoogen Stoevenvelt (45) van wijnkoperij Henri Bloem over hun proefpakket voor alle seizoenen.

Is dit pand te huur?

Er zullen weinig Apeldoorners zijn die nog nooit een wijntje van Sascha en Marco hebben gedronken. Want wie nog nooit een fles heeft gekocht in hun speciaalzaak Henri Bloem heeft ongetwijfeld wel eens een glas besteld in een van de vele Apeldoornse horecagelegenheden waar de wijnkoperij aan levert.

Kortom, de ondernemers achter Henri Bloem ademen wijn. En die ondernemers, dat zijn dus Sascha, Marco en Sascha’s vader Willy. Begin jaren negentig is het namelijk Willy de Wilde (72) die plannen opvat om een Henri Bloem in Apeldoorn te openen. “Hij gooide overal in de Asselsestraat briefjes in de brievenbus. ‘Is dit pand te huur?’,” vertelt Sascha. “De eigenaar van dit pand reageerde met ‘Ja’.” In 1995 opent Henri Bloem haar deuren aan de Asselsestraat.

Henri Bloem Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

Franchise op z’n Apeldoorns

“Henri Bloem is een concept dat is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen verschillende ondernemers. Samen wijn inkopen is namelijk een stuk voordeliger,” zegt Marco. Deze samenwerking groeide uiteindelijk uit tot een ‘soft franchise’. “Onze luifel, kasten en 80% van het assortiment is hetzelfde als andere Henri Bloem’s in Nederland, maar verder hebben we heel veel vrijheid.” Sascha knikt. “Als wij het niks vinden nemen we het niet op in ons assortiment. En wat verkoopt in Apeldoorn hoeft niet direct een succes te zijn in Amsterdam.”

Behalve voor wijn kun je bij Henri Bloem in Apeldoorn ook terecht voor wijncursussen en -proeverijen. En er staat nog iets leuks op de planning. “Sinds kort neemt Henri Bloem deel aan de Apeldoornse pilot waarbij het straks mogelijk is om wijn per glas uit te serveren met hapjes erbij. We kijken ernaar uit om klanten op deze manier nog meer een beleving te gaan bezorgen.”

Henri Bloem Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

Proefpakket voor het hele jaar

“Niet dat daar iets mis mee is, maar sommige mensen kopen al 22 jaar dezelfde fles wijn,” vertelt Marco. “Wij vinden het leuk om mensen ook eens wat anders te laten proeven.” “Lekkere wijn hoeft namelijk niet duur te zijn,” vult Sascha aan. “Onze meest verkochte wijnen kosten tussen de €4 en €7.”

Daarom stelden de ondernemers een proefpakket samen. Twaalf flessen wijn, voor de rest van het jaar. “Als ze niet binnen een paar weken op zijn natuurlijk,” waarschuwt Sascha.

In het pakket vind je volgens de twee fijnproevers de beste wijnen onder de €10. Wat dat inhoudt? “Onder andere een frisse Pinot Grigio, als aperitief of bij de borrel,” noemt Marco. “Een Montrose, de populairste rosé van Apeldoorn. Een Pascual Toso, de rode krachtpatser uit Argentinië. En bijvoorbeeld twee winterwijnen, waaronder de populaire Primitivo uit het Italiaanse Puglia.”

Het proefpakket is te koop voor €74,95 en verkrijgbaar tot en met 27 januari 2018.

Henri Bloem Apeldoorn
Foto: Henri Bloem Apeldoorn

Wijnkoperij Henri Bloem speciaalzaken

Nu open09:30 - 18:00

Asselsestraat 52, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken