Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bier en bitterballen? Twenty2 heeft bierbitterballen met Veluwse Schavuyt

Door Natalie Polman 26 april 2017

Bier en bitterballen? Wat dacht je van bier in bitterballen! Bij Restaurant Twenty2 kun je tijdens Koningsdag morgen donderdag 27 april ambachtelijke Schavuyt bitterballen kopen! Gerwin Sanders van Twenty2 vertelt hoe deze ballen zijn ontstaan. 

Cas Spijkers

“Ik werk alleen maar met streekproducten en kook dan ook al drie of vier jaar met bier van Schavuyt. Die wilde graag wat te eten aanbieden in hun brouwerij. Toen heb ik de Schavuyt bitterbal gemaakt, naar een klassiek recept van sterrenkok Cas Spijkers, een grote naam in de bitterballenwereld en een voorbeeld van me. Ook op evenementen waar Schavuyt was, verkochten ze mijn bitterballen; de Kanaalconcerten, ’t Proefstraatje, de Haringparty…”

schavuyt bitterballen
foto Inez Pleizier

Tweemaal bier

“In de Schavuyt bitterballen gaat boter, bloem, Schavuyt bier, ossenstaart en een bouillon van groente, kruiden en nogmaals bier. Dus er gaat tweemaal bier in, één keer puur en één keer verwerkt in de bouillon. Door de ossenstaart smaakt de bitterbal milder dan een standaard bitterbal. Het bier maakt het licht zurig fris.”

Handwerk

“Alle ballen maken we met de hand. Het garen van de ossenstaart gebeurt drie dagen van tevoren, vervolgens gaat het vlees de bouillon in en de laatste nacht mengen we de boel en gaan de ballen de koeling in. De dag voor Koningsdag gaan de ballen in bloem, eiwit en in panko, dat is Japanse broodkruim en net wat grover dan paneermeel.”

600 bitterballen

Voor Koningsdag maken we zo’n zeshonderd ballen die we verkopen per zes. Daar gaat gewone mosterd op. Ik heb ooit eens geprobeerd biermosterd te maken, maar dat smaakt heel gek.”

Trek?

Morgen, Koningsdag donderdag 27 april kun je tussen 11.30 en plusminus 17.30 uur Schavuyt bitterballen proeven bij Twenty2, binnen of op het terras.  Een portie zal €5 euro kosten.Meer over Twenty2 ontdekken?

Twenty2

restaurants en horeca

Gesloten18:00 - 21:30

Van Kinsbergenstraat 2, Apeldoorn

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.