Arnold van Simon Lévelt: “Mensen kopen drie kilo kerstthee. Voor een heel jaar”

Door Anne Sophie Schotman 15 november 2017

In onze rubriek ‘De Koopman’ zetten we elke week een Apeldoornse onderneming in de schijnwerper. Deze week spraken we Arnold Schlundt Bodien (62), eigenaar van Simon Lévelt Apeldoorn, over pietenthee en het plezier van het drinken van losse thee. 

Familiebedrijf

180 soorten losse thee en 25 brandingen van koffiebonen vullen de wanden van Simon Lévelt. Je wordt bij binnenkomst omringd door de geur van koffie en kruiden. Bonen ratelen door de silo’s achter de toonbank als Arnold een papieren zak vult voor een klant.

“Simon Lévelt is een speciaalzaak met het grootste assortiment biologische en duurzame theeën en koffie,” vertelt hij. “Een familiebedrijf met een eigen branderij in Haarlem. Verspreid over Nederland zijn er zo’n 40 franchisenemers met een eigen Simon Lévelt-winkel. Elke winkel heeft deels een vast assortiment; de koffie en thee. Verder zijn we voor een gedeelte vrij dit naar eigen inzicht aan te vullen.” In Apeldoorn vind je onder meer een uitgebreide collectie bijzondere mokken, koffiezetapparaten, thee-eitjes en gave glazen theepotten waarin je je losse thee kunt zien trekken.

Simon Lévelt Apeldoorn

Lokaal

“We zijn geen wereldhervormers, maar waar we kunnen willen we iets bijdragen. We verkopen daarom bijna alleen maar duurzaam geteelde producten en ik probeer zoveel mogelijk lokaal in te kopen.”

Arnold voorziet behalve Apeldoorners ook veel mensen uit de omgeving van goede thee en koffie. “Van Emst tot Dieren komen mensen hierheen om hun voorraad aan te vullen. En we leveren aan veel kleine lokale ondernemers. Zo drink je onze thee of koffie bij Eigen, Tempelman Exclusive, Rembrandt of bij een opticien en een tandartsenpraktijk in Apeldoorn.”

“Het zijn allemaal theeën die lekker bij het haardvuur gedronken worden.”

Thee voor de feestdagen

Extra aandacht vandaag voor de bijzondere feestdagenthee van Simon Lévelt. Zo is er de sinterklaasthee, die naar appeltaart ruikt en je onmiddellijk in de wintersfeer brengt. Of de pietenthee, waar onder meer kaneelstukjes, amandelschaafsel en kardemom in zit. Als je de winterthee openmaakt ontwaar je kaneel, sinaasappel en een vleug rum. “Maar er zit geen alcohol in hoor.” Dat belooft veel goeds voor de kerstthee die zeer binnenkort ook weer verkrijgbaar is.

“Het zijn allemaal theeën die lekker bij het haardvuur gedronken worden. Ze zijn speciaal voor de feestdagen gemelangeerd en alleen nu verkrijgbaar. Er is de rest van het jaar ook niks wat hierop lijkt qua samenstelling,” vertelt Arnold. “Dus kopen mensen soms drie kilo kerstthee. Voor een heel jaar.”

Simon Lévelt Apeldoorn

Unieke smaken

“Elke soort heeft zo’n unieke smaak dat mensen het echt met kerst en Sinterklaas associëren. Het is een leuk cadeau en een stuk voordeliger dan mensen vaak denken. In een pakje zit namelijk 100 gram losse thee. Dat zijn zo’n 40 tot 50 koppen thee; tel uit je winst,” lacht Arnold.

“Door deze speciale en populaire theesoorten krijgen we langzaam maar zeker steeds meer mensen aan de losse thee. Leuk, want dat is echt een andere klasse theedrinken!”

Prijzen (pakje 100 gram): Pietenthee €4,95 | Sinterklaasthee €4,20 | Winterthee €3,95 | Kerstthee €4,80

Simon Lévelt koffie & thee speciaalzaken

nu gesloten09:30 - 20:00

Hoofdstraat 124, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken