Cristina is 15 jaar afslankcoach: ‘Ik heb mensen prachtig zien afvallen’

Aangeboden door Figuura Apeldoorn

Cristina Figuura
Foto: Bram Jonker

Haar beroep heeft veel namen gehad – van figuurspecialiste tot lifestyle coach – en ze heeft veel voedingstrends zien komen en gaan, maar als 15 jaar ervaring Cristina Nestelaar (58) van Figuura Apeldoorn iets heeft geleerd, dan is het dit: “Eet wat je lichaam nodig heeft. En werk ervoor.”

In februari viert Cristina, bewegingscoach en eigenaar van Figuura Apeldoorn, haar 15-jarig jubileum. In die tijd heeft ze een schat aan ervaring en kennis opgebouwd rondom afslanken en zorgen voor je lichaam.

“Voedingshypes komen en gaan, maar het enige wat écht werkt is kijken wat je lichaam nodig heeft. Het komt alleen niet uit een pilletje of zakje, dus je moet er wel iets voor doen.” Gelukkig weet Cristina dat met Figuura wel een stuk makkelijker te maken.

Gewicht, voeding en de psyche

Het is 2006 en Cristina is 43 jaar oud, moeder van twee zoons en een dochter en pas verhuisd naar Apeldoorn. “Tot dan toe had ik altijd in de catering gewerkt. Maar mijn dochter deed aan turnen op topsportniveau, dus ineens moest ik me gaan verdiepen in voeding en beweging.” Dat gaat Cristina verrassend natuurlijk af en als de vacature van figuurspecialist langskomt, besluit ze spontaan te solliciteren.

Maar het coachen van volwassenen blijkt toch wel een vak apart. “Ik kom uit een gezin dat altijd gewoon kookte, ik heb nooit overgewicht gehad, had niet zo’n behoefte aan suikers en als ik stress had ging ik niet eten, maar iets creatiefs doen. In het begin had ik best moeite om te begrijpen hoe dat voor andere mensen werkte.”

Cristina stort zich daarom op opleidingen en cursussen rondom het lichaam, voeding, spieren, alternatieve voeding en met name gedrag. “Ik heb ongelooflijk veel geleerd over gewicht, voedingspatronen en je psyche.”

Geen maatje 36

Met 15 jaar ervaring op haar naam helpt Cristina vrouwen én mannen nu naar een realistisch en haalbaar gewicht en figuur. Klanten die bij Figuura aan de slag gaan vallen gemiddeld zo’n 10 kilo af.

Hoewel het daar dus eigenlijk niet om draait. “Je hoeft geen maatje 36 te hebben. Iemand met 42 kan heel mooi en gezond zijn. Sommige mensen komen binnen en zeggen ‘Toen ik 18 was woog ik 60 kilo’. Dan zeg ik ‘Ja maar nu weeg je 80. Laten we eerst eens de 75 aantikken en kijken hoe je je dan voelt.’ Het beeld dat mensen hebben als ze hier voor het eerst komen klopt vaak niet. Ik wil ze laten zien wat écht is en wat bij hen kan passen. Blijf bij jezelf en maak het realistisch. En ja, dan laat ik ook wel eens de putjes in mijn eigen huid zien. Ik ben ook gewoon een vrouw van 58.”

Cristina Figuura
Cristina zelf is graag in beweging. Eigen foto

Figuura Apeldoorn

Cristina is sinds 2018 eigenaar van haar eigen filiaal van Figuura aan de John F. Kennedylaan 32 in Apeldoorn. Hier vullen zij en haar team van vijf medewerkers voedingsadvies aan met bewegen in infraroodapparatuur. Van sporten in een warmtecabine tot cryo-behandelingen en EMS-therapie.

“Bewegen in die apparaten is heel plezierig. Mensen met overgewicht belasten de gewrichten niet, warmte blijft langer in het lichaam waardoor de verbranding langer door gaat. Door drainage worden de afvalstoffen sneller afgevoerd, waardoor je lichaam sneller herstelt. Het belangrijkste blijft bewegen en voeding, de rest is aanvulling. Maar op deze manier wel een hele prettige aanvulling.”

Even afvallen is een fabeltje

Al veel mensen hebben de voordelen van deze manier van afslanken inmiddels ontdekt en komen om de meest uiteenlopende redenen bij Cristina terecht.

“Omdat ze een buikje hebben door een veranderende hormoonhuishouding bijvoorbeeld,” zegt Cristina. “Of na een zwangerschap. Sommige vrouwen komen elk jaar even langs voor het bikiniseizoen. We hebben één dame die heel regelmatig komt voor lymfedrainage. Ze is bij ons door te sporten en met haar voeding aan de slag te gaan van zwaar obesitas naar een gezond gewicht gegaan. Nu is ze 42 kilo kwijt, en houdt het bij door af en toe langs te komen voor een lymfedrainagesessie. Even afvallen is een fabeltje, je moet gewoon aan de slag met je voeding en beweging. En je lichaam tijd geven om aan een nieuw gewicht te wennen. Op die manier heb ik mensen prachtig zien afvallen.”

Snel weer open

En mocht je er af en toe behoefte aan hebben, dan staan de deuren van Figuura gewoon weer voor je open. “Mensen zijn iets geworden en willen niet meer terug naar hoe het was. Daarom zien we mensen terugkomen om het bij te houden, om even weer wat hulp te krijgen. Dat zijn leuke dingen, de mensen die je door allerlei fases in hun leven kent. En de waardering die je krijgt, het vertrouwen. Dat is heel bijzonder.”

De apparaten aan de John F. Kennedylaan liggen er ondertussen tijdens de lockdown stilletjes bij, Cristina’s 15-jarig jubileum is een sober feestje. “Maar ik hoop dat ik snel weer open kan, mensen blij kan maken!”

Figuura Apeldoorn

5,0
(6)

John F. Kennedylaan 32, 7314 PS Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Figuura Apeldoorn

5,0
(6)

John F. Kennedylaan 32, 7314 PS Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Sloop van in totaal zes flats in Apeldoorn Zuid begonnen”

Sloop van in totaal zes flats in Apeldoorn Zuid begonnen

sloop flats schilderskwartier
Ga naar “Voor alle feestbeesten: deze wasstraat heeft een disco drive-in”

Voor alle feestbeesten: deze wasstraat heeft een disco drive-in

Aangeboden door BOB Autowas Apeldoorn

BOB Autowas Apeldoorn maakt van jouw autowasbeurt een feestje
Ga naar “Marjolein van Land van Geuren: ‘Mensen zijn vaak blij verrast als ze me ontdekken’”

Marjolein van Land van Geuren: ‘Mensen zijn vaak blij verrast als ze me ontdekken’

land van geuren

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95”

Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgheld in de ouderenzorg!”

Zorgheld in de ouderenzorg!

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis”

Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Monteur technische dienst – Dagdienst”

Monteur technische dienst – Dagdienst

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice Belastingdienst”

Medewerker klantenservice Belastingdienst

 • Mitra Driessen Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
Mitra Driessen

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • T/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Mini markt”

Mini markt

 • Nettenfabriek
 • T/m 3 dec
minimarkt nettenfabriekminimarkt nettenfabriek
Ga naar “Singalong Christmas Carols”

Singalong Christmas Carols

 • 16 december 2022
singalong christmas carolssingalong christmas carols