9 x traiteurs, kaaswinkels en andere delicatessenwinkels in Apeldoorn
Olijven, tapenades, pesto’s, kazen of heerlijke maaltijden. Bij deze speciaalzaken in Apeldoorn kun je terecht voor de lekkerste delicatessen. Traiteur Délicat…
Ze startte allerlei studies en had verschillende bijbaantjes, maar bij Het Kaaslokaal vond ze het zó leuk, dat de 29-jarige Veerle Willems er nu alweer vijftien (!) jaar werkt. “Als je hier werkt blijf je altijd een beetje een kaasgek.”
Het Kaaslokaal is dit weekend versierd met vlaggetjes, want Veerle Willems (29) werkt al vijftien jaar in de zaak. “Mijn halve leven al. Ongelooflijk”, zegt ze.
Haar oudere zus werkt op zaterdag in Het Kaaslokaal toen ze hoorde dat ze een afwasser zochten. Veerle Willems (nu 29) was 14 toen ze begon in de zaak aan de Deventerstraat. Kaas at ze toen nog niet echt. “Een beetje brie, jonge kaas… Maar ik was geen echte kaaseter.”
Ik was geen echte kaaseter
Daar kwam verandering in… En hóe! Na anderhalf jaar afwassen en andere bijbaantjes bij HEMA en Albert Heijn kwam ze op haar 16e op de winkelvloer van Het Kaaslokaal werken. Na de middelbare school steevast elke vrijdag en zaterdag, naast een HBO-studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Een half jaar hield ze die studie vol en toen stapte ze over op de studie Voeding en Diëtetiek.
“Dat had al iets meer raakvlakken met mijn werk hier”, zegt Veerle. “Maar het was het nog steeds niet.” Ook deze studie kapte ze na een half jaar af. “Toen heb ik MBO Ondernemerschap gedaan en mijn stage hier in de winkel gelopen”, lacht de verkoopster. “Ik wilde gewoon in deze winkel werken.”
Hoe meer Veerle ging werken, hoe leuker ze het begon te vinden. “Zo leer je de klanten echt kennen. Ik zie hun kinderen opgroeien. We weten veel van ze. Als een vrouw zwanger is, horen we dat soms als eerste. Zwangere vrouwen mogen immers niet alle kazen eten.”
Je bent nooit uitgeleerd
Behalve de klanten kent ze natuurlijk ook alle kazen. “Het is zo specialistisch, er komen ook steeds nieuwe dingen bij, dus je bent nooit uitgeleerd. Zo zie je de laatste tijd zie je veel Nederlandse boeren die ‘op z’n Frans’ kaas maken.” Veerle en haar collega’s gaan dan ook regelmatig bij de boeren waar de kazen vandaan komen op bezoek. En ze is een fijnproever geworden, getuige de oorkondes voor ‘beste kaasproevers’ aan de wand in de zaak.
“Iedereen die hier werkt wordt verslaafd aan kaas, wordt een beetje een kaasgek”, zegt ze. Een collega die meeluistert zegt dat ze na een dag in de winkel ’s avonds geen kaas meer hoeft. “Dat heeft zij niet”, zegt ze over Veerle. “Klopt, ik eet ’s avonds gewoon kaas. Kaasfondue bijvoorbeeld.” Ze geeft toe: “Kaas is inderdaad een obsessie geworden.”
In onze gids
Populaire rubrieken