Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twinning is winning: 12 x Apeldoornse tweelingen

Door Natalie Polman 19 november 2019

Hoe is het om tweeling te zijn? Ben je dan echt zo onafscheidelijk als de meeste mensen denken? Word je regelmatig door elkaar gehaald? Een hoop Apeldoornse tweelingen reageerden op onze oproep en beantwoordden daarmee al onze prangende vragen. Is twinning écht winning?

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Esmee en Maureen

Esmee en Maureen

“Wij zijn Esmee en Maureen van Lohuizen en wij zijn een eeneiige tweeling. Dit vinden wij al 19 jaar ontzettend leuk en hebben goed contact met elkaar. Vroeger werden wij veel door elkaar gehaald maar tegenwoordig is dat gelukkig iets minder. Ook al lijken we veel op elkaar, onze karakters zijn erg verschillend. Maar daarom versterken we elkaar en vullen we elkaar aan.”

Elkaars gedachten lezen

“We kunnen elkaars gedachten lezen en zijn het veel met elkaar eens. We zijn beste vriendinnen en doen alles met elkaar.”

Samantha en Priscilla

Samantha en Priscilla
De twee-eiige tweeling van Priscilla

Priscilla, zelf moeder van een twee-eiige tweeling, mailt: “Wij zijn Samantha en Priscilla. Wij zijn een ééneiige tweeling van 34 jaar oud en de mensen die ons kennen, kennen de verschillen tussen ons, maar de mensen die ons vaag kennen spreken ons vaak aan met de verkeerde naam of beginnen hele verhalen van ‘weet je nog…’ En dan keihard ‘nee’ moeten zeggen ‘ik ben Samantha niet’ ;-)”

Teet en Pip

teet pip

De 21-jarige Teet en Pip Steenmeijer zijn een eeneiige tweeling: “Zoals je op de foto’s kan zien, lijken we best wel op elkaar, maar als je ons goed kent, zijn we makkelijk uit elkaar te houden. Soms worden we voor elkaar aangezien, en dat kan hilarisch zijn!”

Géneva en Monifha

Géneva en Monifha

“Ondanks dat wij een eeneiige tweeling zijn, hebben wij allebei een heel ander karakter”, vertelt Géneva. “Een voorbeeld zijn onze opleidingskeuzes. Ik studeer Mediavormgeving en Monifha studeert Rechten. Ik ben meer de creatieve persoon en Monifha is meer het studiebolletje. Onze interesses zijn dus erg verschillend. Op het gebied van uiterlijk zeggen mensen vaak dat wij superveel op elkaar lijken en dat het verschil nauwelijks te zien is. Dit vinden wij zelf niet. Er zijn namelijk kleine details in onze gezichten die ons onderscheiden. Mensen die ons goed kennen zien dit verschil.

De vraag die wij ook vaak gesteld krijgen is: ‘Hoe is het om een tweeling te zijn?’.

Monifha en ik kennen niet anders, omdat wij altijd met z’n tweeën zijn. Zelf zouden wij het raar vinden om geen tweeling te zijn. Wij hebben nog een oudere broer en een jonger broertje, maar de band is toch anders dan tussen ons twee.

‘Het fijnste wat wij ervaren als een tweeling, is dat je nooit alleen bent’

Het fijnste wat wij ervaren als een tweeling is dat je nooit alleen bent. Je zus is tegelijkertijd je beste vriendin en je kunt altijd steun vinden bij elkaar. Soms hebben wij de grootste ruzies, maar zouden ook niet zonder elkaar kunnen.”

Olga en Vera

olga en vera
Olga en Vera

“Wij zijn Olga en Vera Saes en wij zijn een eeneiige tweeling van 45 jaar”, schrijft Olga in haar mail. Wat ons nog unieker maakt, is dat we geboren zijn op twee verschillende dagen. Ik op 9 juli en Vera op 10 juli. Uiteindelijk heeft onze vader ons aangegeven op 10 juli, waar hij overigens achteraf spijt van heeft want het is toch wel bijzonder. Op 9 juli belt hij mij dan ook altijd.

Vroeger leken we enorm op elkaar en hadden we ook heel vaak dezelfde kleren aan of in een andere kleur. Wij weten soms nog steeds niet wie wie is op bepaalde babyfoto’s. We werden dan ook vaak door elkaar gehaald.

Ruzie maken deden we heel veel toen we jong waren en dan kwam de hond tussenbeide want die hield niet van ruzie 🙂 en nog kunnen we flink botsen maar we hebben ook erg veel lol met elkaar en het komt regelmatig voor dat we huilen van het lachen.

Wanneer we met elkaar afspreken dan kan het wel eens voor komen dat we per ongeluk dezelfde kleding aan hebben, wat we echt superirritant vinden. Vaak wordt er dan toch wat anders aangetrokken door één van ons.

Het grote voordeel van tweeling zijn, is dat we altijd iemand van onze eigen leeftijd mee hadden als we met onze ouders op vakantie gingen.”

Aniek en Sophie

Aniek en Sophie

“Aniek en Sophie (rechts) zijn iets meer dan 10 jaar geleden in het Gelre Ziekenhuis geboren. Aniek zit op voetbal. Sophie op hockey. Maar verder zijn ze onafscheidelijk”, schrijft vader Jeroen. “Ze zitten bij elkaar in de klas. ‘Het leuke van tweeling zijn is dat er altijd iemand is om mee te spelen’, zegt Sophie. ‘Wij zijn heel leuke zusjes voor elkaar’, zegt Aniek. En ze vullen elkaar goed aan. Omdat Aniek iets langer is pakt zij altijd de spullen voor het ontbijt. En Sophie zorgt er daarna voor dat er iets te eten op de borden komt.”

Zoey en Indy

zoey en indy

Lian Jansen mailt deze schattige foto van haar tweeling Zoey en Indy, die altijd in dezelfde kleren gekleed gaan. “Andere mensen halen ze zeker door elkaar, ik zelf niet”, zegt Lian. “Eén draagt een bril, één is dominant en meer de baas. Als ik één van de twee aan spreek, komt de ander meteen op voor haar zusje.”

Kim en Monique

kim en monique

“Wij zijn Kim en Monique Broekema, 34 jaar en wonen al ons hele leven in Apeldoorn. Wij vinden het superleuk om tweeling te zijn al was dit vroeger wel eens anders. Je wil in de pubertijd een eigen identiteit en niet ‘die tweeling’ zijn. Je hebt bij geboorte immers ook gewoon een naam gekregen anders dan ‘tweeling’.

We worden vaak verwisseld met elkaar dat vinden we nu wel heel leuk. Zelfs onze kinderen zijn soms in de war. Onze vader is acht jaar geleden na een kort ziektebed overleden en sinds dat moment zijn we nog closer met elkaar geworden. We hebben eigenlijk dagelijks contact. We zijn het vaak met elkaar eens maar zeker niet altijd. Qua uiterlijk lijken we veel op elkaar maar hebben zeker elk een eigen en soms duidelijke mening die wij van elkaar accepteren.”

Kristel en Janine

kristel en janine

“Wij zijn Kristel en Janine en zoals misschien te zien is zijn wij een twee-eiige tweeling. Wij zijn nooit door elkaar gehaald omdat we op elkaar lijken maar wel veel door elkaar gehaald omdat we altijd samen waren.

We vinden het leuk om tweeling te zijn (maar… We weten natuurlijk ook niet beter hè). Alle scholen hebben we samen gedaan, soms even uit elkaar maar dan zochten we elkaar toch maar weer op. We deden dezelfde sport, hadden veel dezelfde vrienden, ook hebben we samen gewoond (met nog twee vriendinnen) en doen we hetzelfde werk (wel op een andere locatie).

Alles is uiteindelijk goed gekomen want we hebben nu ieder een eigen 😉 leuk gezin. Kristel een man met twee dochters, Janine een man met twee zoons. En ook die bijzondere momenten hebben we gedeeld, we zijn namelijk bij elkaars bevallingen geweest.

Wij vinden het vooral knap dat onze kinderen (geen tweelingen) overal alles alleen doen! Voor het eerst naar de basisschool “alleen”, voor het eerst naar een sportclub “alleen” enz…

We hebben nog steeds een goeie band, we denken niet hetzelfde maar weten wel van elkaar vaak hoe de andere over bepaalde onderwerpen denkt.”

Roos en Floor

Roos en Floor

“Wij zijn Roos en Floor, een eeneiige tweeling van 15 jaar. Wij zijn geboren in Nijmegen, dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar toen onze moeder veel te vroeg weeën kreeg werd ze met spoed overgebracht van Apeldoorn naar het Radboud ziekenhuis waar wij met 26 weken zijn geboren, drie maanden te vroeg.

Op de lagere school zaten we bij elkaar in de klas en onze vrienden wisten precies wie wie was, pas op de middelbare school merkten we dat mensen ons moeilijk uit elkaar konden houden. Wij zien dat zelf niet, maar schijnbaar lijken we wel erg veel op elkaar. We vinden het erg leuk om een tweeling te zijn, maar we weten natuurlijk ook niet hoe het is om geen tweeling te zijn en dit is wat we gewend zijn.

En nee wij voelen niet elkaars pijn, maar we maken wel elkaars zinnen af en denken vaak hetzelfde over dingen. Wat we wel vervelend vinden is dat we vaak worden vergeleken met elkaar. Oké we hebben ook veel dezelfde interesses (zoals zeilen), maar we zijn natuurlijk wel gewoon twee verschillende personen.”

Robin en Sem

robin en sem

 

“Wij zijn Robin en Sem Heidema uit Beekbergen en bijna 12 jaar oud. Zelf vinden we niet dat we op elkaar lijken maar we worden heeeeeel vaak door elkaar gehaald.

Qua karakter lijken we echt niet op elkaar. Robin zit op voetbal en houdt van make-up en kleding. Sem korfbalt en houdt van zingen en Fortniten met haar vriendinnen.

Nu delen we samen nog de slaapkamer maar rond de kerstvakantie gaat Sem naar zolder en hebben we eindelijk allebei een eigen kamer.

We weten niet zeker of we eeneiig zijn. We zaten samen in één vruchtzak maar hadden ieder een eigen zakje. Volgens de gynaecoloog kon het of één of twee-eiig zijn. We moeten nog steeds een DNA-test doen maar dit er nog niet van gekomen (we willen geen prik!!!!!!!)

Wij vinden niet dat we op elkaar lijken maar iedereen vindt van wel. We worden dan ook vaak door elkaar gehaald. We hebben samen veel plezier maar we kunnen ook heel goed ruzie maken met elkaar 😂 We doen niet alles samen maar het is wel fijn dat je eigenlijk nooit alleen bent.”

Jeltje en Nikki

jeltje en nikki

De 27-jarige Jeltje en Nikki zijn een-eiige tweeling. “Qua karakter lijken wij best veel op elkaar maar ook weer niet. Er word altijd gezegd ‘Nikki is het mannetje’ (stoerder, norse blik) en ‘Jeltje het vrouwtje’ (liever, spontaner).
Wij beginnen de laatste jaren steeds minder op elkaar te lijken. Al halen mensen die ons al jaren kennen nog steeds door elkaar.
Sinds wij allebei uit huis zijn trekken wij steeds meer met elkaar op. We hebben leukere gesprekken en het voelt alsof we nu goede vriendinnen van elkaar zijn.”
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.