Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feest van herkenning: toen de Hoofdstraat nog Dorpstraat was

Door Natalie Polman 26 augustus 2018

Het is inmiddels al meer dan 100 jaar geleden dat de Apeldoornse Dorpstraat (ook wel Dorpsstraat) werd omgedoopt tot Hoofdstraat. We blikken even terug.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Alleen de Mariakerk staat er nu nog

Dorpstraat
Tussen 1900 en 1910. foto CODA Beeldbank

Ondanks dat de gebouwen op deze foto allemaal allang tegen de vlakte zijn, is dit een heel herkenbaar stukje Apeldoorn. We zien een zuidelijk stukje Dorpstraat, tussen het spoor en de Mariakerk. Van de gebouwen op deze prent staat alleen die kerk nog. Deze werd gebouwd tussen 1895 en 1899. De foto is genomen aan het begin van de vorige eeuw. 

Hotel de Koningskroon op plek Norah en C&A

Dorpstraat
Dorpstraat ter hoogte van de Kostersbrug in Apeldoorn. foto CODA Archief

Hier zie je de Kostersbrug met Hotel de Koningskroon, dat heeft bestaan van 1899 tot 1903. Op de plek van dit hotel kwam jaren later de C&A en zitten nu Norah en C&A.

Paardentrambaan

Dorpstraat
Tussen 1890 en 1900. foto CODA Beeldbank

Dit is de Dorpstraat ter hoogte van de Mariastraat. Het eerste pand links was apotheek Romijn. Het pand daarnaast, met de koeienkop boven de deur van makelaar S. Frank, daarnaast spekslager J. van Delden en de vishandel van Valkenier. Rechts, bij de bomen, is het Raadhuisplein. Let ook op de paardentrambaan, goed te zien rechts in de straat.

Mariastraat op links, Raadhuisplein rechts

Dorpstraat
Dorpstraat tussen Mariastraat en Raadhuisplein. foto CODA Beeldbank

Zoomen we iets meer in, zien we duidelijk herkenbaar de Dorpstraat met links de aftakking naar de Mariastraat en rechts het Raadhuisplein. Het pand links op de hoek is, tenminste ter hoogte van de eerste etage, nog tamelijk herkenbaar. Op de plek van de hoofdingang is nu een etalageruit.

Jugendstil

Dorpstraat
Tussen 1902 en 1909. foto CODA Beeldbank

Deze foto, genomen vanaf het Raadhuisplein, zie je een markant gebouw met Jugendstil-tegeltjes. Het pand staat er, net als het pand links ervan, nog steeds.

Richting Korenstraat en Deventerstraat

Dorpstraat
foto CODA Beeldbank

Dit is iets voorbij het Raadhuisplein, verderop links de Korenstraat en rechts de Deventerstraat.

Vanaf de andere kant

Dorpstraat
foto CODA Beeldbank

Nog iets verderop, vlakbij de Deventerstraat en genomen vanaf de noordkant van de Dorpstraat. Heel herkenbaar is het pand op de hoek met het Raadhuisplein, waar nu Rituals is gevestigd. Ook rechts van de lopende meneer zie je het originele pand, waar nu BeYou zit.

Ter hoogte van Kapelstraat en Paslaan

Dorpstraat
Foto van tussen 1880 en 1910. foto CODA Beeldbank

Ook op deze foto is nog te herkennen waar ‘ie is genomen. Links loopt de Kapelstraat, rechts de Paslaan.

Het huidige Caterplein

Dorpstraat
Tussen 1910 en 1920. foto CODA Beeldbank

Op deze foto is, ondanks de drastische veranderingen die de locatie heeft ondergaan, alles nog goed te herkennen. Hier zit nu het Caterplein. Links zitten nu onder meer Eetcafé Pardoes en Finnegan’s, in het midden stond de manufacturenwinkel van J. Epping. Nu vind je er Feestcafé Brothers.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.