Therapiehond Jippie steelt de harten van mensen met dementie

Aangeboden door Atlant 16 december 2018

Door onderzoek weten we inmiddels dat honden een positief effect hebben op het verminderen van agressie en rusteloosheid bij mensen met dementie. Atlant zet daarom sinds een jaar de hulp van dieren in om het welzijn van haar bewoners te vergroten. Hondenbegeleider Jenny de Groot deelt een paar bijzondere momenten tussen bewoners en haar hond Jippie. 

Atlant therapiehond
Regelmatig wandelt Jippie met een meneer met het syndroom van Korsakov. Foto: Jenny de Groot

Jippie, de therapiehond

Een aantal medewerkers van Atlant koos er afgelopen jaar voor getraind te worden tot hondenbegeleider. Samen met hun hond gaan zij regelmatig langs bij bewoners. En het resultaat is verbluffend: mensen zoeken meer contact, worden alerter en lachen meer als er regelmatig een hond op bezoek komt. Want hoewel een hond niet een depressie kan opheffen, brengt hij wel tijdelijke verlichting.

Jenny de Groot werkt als assistent zorgconsulent bij Atlant. Naast haar huidige werk gaat zij regelmatig als vrijwilliger met haar hond Jippie langs op Sprengenhof, het woonzorgcentrum van Atlant waar onder andere mensen met dementie wonen. “Bijzonder was de ontmoeting met een mevrouw die aangaf dat zij niets met honden had. Toen ik door wilde lopen werd ik teruggeroepen. ‘Maar ik wil hem wel aaien!’ Toen we een maand later terugkwamen op dezelfde locatie pakte ze de riem uit mijn hand en gaf aan even te gaan wandelen. Vervolgens bleef zij stilletjes in de rolstoel naast mij zitten. Zichtbaar genietend gaf ze na een paar minuten de riem weer terug. Ze vertelde in tijden niet meer zo lekker met de hond gewandeld te hebben. Zo lief en zo ontroerend.”

Nieuwe energie

Op locatie Markenhof van Atlant wonen onder andere mensen met het syndroom van Korsakov. Korsakov wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 en komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen die jarenlang te veel alcohol hebben gedronken en niet voor zichzelf gezorgd hebben. De gevolgen zijn ernstig: er ontstaan blijvende geheugenproblemen en problemen met bijvoorbeeld overzicht houden, plannen en initiatief nemen. Hierdoor zijn mensen vaak niet in staat om gewone, dagelijkse handelingen uit te voeren en kunnen dus ook niet meer voor zichzelf zorgen.

‘Wat een prachtig moment, dat bewoner en hond zo totaal ontspannen naast elkaar liggen’

Dat ook bij deze mensen een therapiehond een uitkomst kan bieden, ondervond Jenny de afgelopen maanden. “De verzorgende op Markenhof gaf aan dat een bewoner niet uit bed wilde, gek op honden was en wellicht wel te activeren zou zijn als Jippie kennis zou komen maken. Dus in juli ging ik voor het eerst bij hem langs.” Wat er toen gebeurde verbaasde iedereen. “Hij kwam direct uit bed en gaf aan dat hij het helemaal geweldig vond. Binnen tien minuten liepen we buiten bij Markenhof te wandelen. Hij vertelde honderduit en gaf aan dat hij het zeer op prijs zou stellen om dit vaker te kunnen doen.”

Atlant therapiehond
Voorzichtig kruipt Jippie bij meneer op bed. Foto: Jenny de Groot

Kippenvelmoment

“Samen met een verzorgende ga ik naar de kamer van een bedlegerige meneer. We stellen ons voor en vragen of hij het leuk vindt om een hond te ontmoeten. Meneer knikt ja en we vragen of Jippie op het bed mag. Dat mag. Eerst voorzichtig aan het voeteneind maar daar kan meneer hem niet zien. Jippie voelt feilloos aan dat hij voorzichtig moet doen, gaat op zijn zij liggen en legt een voorpootje tegen meneer aan. Meneer glundert en geeft duidelijk aan dat hij het fantastisch vindt.”

Hond en bewoner liggen inmiddels bijna met de hoofden tegen elkaar. “De man ontspant helemaal, zacht knipperend met de ogen ligt meneer te genieten. Jip sluit zijn ogen. Wat een prachtig emotioneel moment dat bewoner en hond zo totaal ontspannen naast elkaar liggen en zichtbaar genieten. Het is een kippenvelmoment. Zo intens dat ik mij bevoorrecht voel om dit mee te mogen maken en zo bij te kunnen dragen aan de visie van Atlant: Wij geven ruimte. Ruimte is een plek, je eigen omgeving met alles wat erbij hoort: geluid, geur, licht, sfeer, kleur, gedachten, je dromen.”

Als Jenny Jippie later zachtjes van het bed tilt en vraagt of de bewoner het leuk vindt als ze terugkomt, is het antwoord. ‘Ja. Honden zijn lief.’

Atlant therapiehond
Kitten Heaven laat bewoners lachen. Foto uit video van Jim & Lau.

Therapiekitten

Naast honden zijn er bij Atlant nog veel meer dieren die de dagen van de bewoners elke dag een beetje mooier maken. Zo komt er op locatie Berghorst in Apeldoorn regelmatig een therapiekitten langs. “Het belangrijkste doel is dat de mensen genieten en dat ze er blij van worden. En dat zie je in de ogen.”

Bekijk in de vlog van de Atlant-vloggers Jim & Lau hoe therapiekitten Heaven de harten van de bewoners steelt. Meer weten over vrijwilligerswerk bij Atlant of werken in de zorg? Kijk dan op atlant.nl!

Atlant zorg

Kuiltjesweg 1, Beekbergen

Bekijk meer:zorg

adv.