Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadsfotograaf Sven Scholten gaat op zoek naar ‘Mooi Volk’

Door Janet Freriks 10 september 2019

Net 30 is ‘ie, maar inmiddels heeft hij al aardig naam gemaakt als fotograaf: Sven Scholten. Sinds kort mag hij zichzelf ook nog eens voor twee jaar stadsfotograaf van Apeldoorn noemen. Maar wat zijn zijn plannen eigenlijk? En wat gaat Apeldoorn daar van merken? 

“Zal ik je oppikken met mijn busje? Dan rijden we ergens heen en doe jij ondertussen je interview”, stuurt Sven me via WhatsApp. Zo gezegd, zo gedaan. Precies op tijd komt er op de afgesproken plek een wit busje voorrijden. ‘Mooi Volk’ staat er in grote letters op.

Dorpsjongen

Sven Scholten
Sven Scholten steekt als fotograaf graag zijn hoofd boven het maai(of in dit geval: maïs)veld uit. Beeld: Indebuurt 

We rijden richting Beekbergen, waar hij woont. “Ik ben een echte dorpsjongen”, vertelt Sven. “Ik groeide op in Beekbergen, heb even in Apeldoorn gewoond, maar ben nu weer terug. Ik hou van dat dorpse. De sfeer die er heerst, de rust, de natuur.” Dus toen ACEC-directeur Gerrit Steenbergen Sven begin juni belde met het heugelijke nieuws dat hij de nieuwe stadsfotograaf is, wist hij gelijk wat hem te doen staat: “Ik ga de komende maanden de dorpen rondom Apeldoorn in”, verklapt hij. Uiteraard hoort daar ‘zijn’ Beekbergen bij, maar met z’n bus toert hij ook door onder meer Uddel, Hoog, Soeren, Lieren, Klarenbeek en Radio Kootwijk.

‘Ik ga op zoek naar mensen die buiten de lijntjes kleuren’

Mooi volk

In die dorpen gaat hij op de bonnefooi op zoek naar bijzondere mensen die hij vast kan leggen met z’n camera. Dat doet hij – de bus verraadt het al – onder de noemer ‘Mooi Volk’. “Ik heb altijd een ‘dakje’, een kader nodig om mijn projecten aan op te hangen”, verklaart Sven. “En vanwege het dorpse karakter wilde ik graag een naam met dialect.” Een groepsapp met vrienden bracht hem op ‘Mooi Volk’. “Het is een uitdrukking die we onder elkaar veel gebruiken”, lacht hij.

Maar aan wat voor soort mensen moet je dan denken bij ‘Mooi Volk’? “Dat is écht lastig om uit te leggen. Dat moet ik gewoon zien als ik daar ben. Het zijn in ieder geval mensen die net even anders dan anders zijn. Die buiten de lijntjes kleuren en me inspireren of intrigeren.” Om zichzelf uit te dagen, kiest hij er bewust voor om op de bonnefooi te gaan. “Ik loop gewoon bij de bakker naar binnen en ga daar rondvragen”, ziet hij voor zich.

stadsfotograaf Sven Scholten
Stadsfotograaf Sven Scholten met op de achtergrond het busje waarmee hij door de dorpen toert. (beeld: Sven Scholten)

Analoog

Ook in de keuze voor materiaal maakt hij het zichzelf niet makkelijk: “Ik ga alles analoog schieten”, zegt hij met twinkelende ogen. “Zo’n camera is niet te sjouwen, maar ik hou wel van een beetje gekkigheid”, lacht hij. “Daarnaast past het bij de mensen die ik wil benaderen. Het is ongepolijst en op deze manier kan ik nog dichterbij komen”, weet hij.

Branding

Om heel Apeldoorn mee te laten genieten van zijn avonturen, lanceert hij een dezer dagen de website van Mooi Volk. Bovendien heeft de fotograaf speciale ‘Mooi Volk’- stickers laten maken, die inmiddels al gretig aftrek vinden. Zelf gebruikt hij ze natuurlijk ook, onder meer voor op zijn busje: “Hier zie je een grote gemeenteplattegrond van Apeldoorn”, zegt hij terwijl hij naar zijn busje wijst. “Als ik in een dorp ben geweest, plak ik daar een gouden sticker op. Zo kan iedereen precies zien waar ik al ben geweest.” Dat idee komt niet van hemzelf, geeft hij eerlijk toe. “Ik deel mijn kantoor met Bob Slinger van Vormwachters. We werken vaak samen en hij vindt het heel tof om de vormgeving van dit project te doen. Volgens mij zijn we de eersten die het op zo’n grote schaal aanpakken.”

Spannend

Dat de commissie (CODA, ACEC, Apeldoorn Fotostad, gemeente Apeldoorn en de Fotovakschool) hem uitgerekend nu vraagt, komt voor Sven goed uit. “Ik maak veel commercieel werk en dat vind ik echt te gek, maar dit ‘vrije werk’ doe ik ook heel graag. Nu heb ik een stok achter de deur”, lacht hij. Over twee jaar – hij is stadsfotograaf tot augustus 2021 – sluit hij af met een expositie én een boek. “Natuurlijk is het ook best spannend. Ik ben best introvert en vind het heerlijk om thuis lekker kneuterig aan mijn oude Apeldoornse Sparta-brommer te sleutelen. Maar ik heb die spanning ook nodig. Nog maar acht jaar geleden werkte ik in de metaaltechniek en nu mag ik Apeldoorn vertegenwoordigen als beeldend ambassadeur. Dat is toch vet?”

Lees ook het interview dat we eerder met Sven deden:

Sven Scholten

Fotograaf Sven Scholten legt echte emoties vast

Als je het portfolio van fotograaf Sven Scholten (27) bekijkt, raak je automatisch geïntrigeerd door...

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!Meer over Sven Scholten Photography ontdekken?

Sven Scholten Photography

fotografen

Vandaag gesloten

Jean Monnetpark 73, Apeldoorn

Bekijk meer:fotografen

adv.