Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Linde ruilde Apeldoorn in voor een backpackavontuur: ‘Ik mis de Europese toiletten’

Door Anne Sophie Schotman 29 maart 2018

Er zijn weinig redenen goed genoeg om Apeldoorn te verlaten. Maar soms lonkt het buitenland wel heel hard. En dus pakken sommige Apeldoorners hun boeltje om in een ander land hun geluk te beproeven. Linde van Emmerik bijvoorbeeld is al jaren onderweg van Apeldoorn via Arnhem, langs Thailand naar eindbestemming Australië.

Als de wereld lonkt…

Linde studeerde communicatie en multimedia design aan de HAN in Arnhem, waar ze ook op kamers woonde toen het welbekende reisvirus van zich liet horen. “Ik wilde altijd al naar Australië, dus heb ik onderzocht of ik met school iets kon regelen daar, een stage of een minor. Ik kwam er al snel achter dat dit verschrikkelijk duur was, omdat er geen Erasmusuitwisseling mogelijk was en ik dus dubbel collegegeld zou moeten betalen. Uiteindelijk besloot ik te sparen en na mijn studie een lange reis te maken.”

Linde backpacken Thailand
Foto: Linde van Emmerik

Primitiever dan primitief

Eerste tussenstop: Thailand, waar Linde inmiddels al ruim anderhalf maand rondreist. Dat is vooral heel erg gaaf, maar soms even wennen. “Omdat ik vaak maar een paar dagen op een plek ben, krijg je niet echt de kans om mensen goed te leren kennen en blijven de gesprekken soms wat oppervlakkig. Soms is het ook fijn om gewoon even met je vertrouwde vrienden en familie gesprekken te voeren.”

En dan is er nog dat ene – maar al te bekende – reisongemak: “Ik mis de Europese toiletten, haha. Sommige wc’s hier in Thailand zijn primitiever dan primitief en ik heb de perfecte manier om ze te gebruiken nog niet gevonden.”

Elke dag een avontuur

Niks boven Apeldoornse toiletten natuurlijk, maar niet alles hier blijkt beter dan in Thailand. “De dagelijkse routine mis ik absoluut niet. Ik vind het heerlijk om vrij te zijn in waar ik sta en ga, nieuwe mensen te leren kennen en verschillende culturen te ontdekken. Het is soms even schrikken waar mensen van moeten leven, maar ik bewonder hoe ze er toch het beste van maken.

Daarnaast is het ook aangenaam om te ontsnappen aan de Nederlandse winter en constant nieuwe avonturen te beleven. Zo heb ik afgelopen week mijn duikbrevet gehaald!”

Apeldoorn of de rest van de wereld?

“Gedurende mijn studie kwam ik nog regelmatig in de weekenden naar Apeldoorn om mijn ouders of vrienden te zien. Soms was er een feestje waar ik graag bij wilde zijn of even zorgeloos genieten van moeders kookkunsten.”

Maar een enkeltje Apeldoorn zit er voorlopig nog niet in. “Eind maart vertrek ik met een Working Holiday-visum naar Australië. Dit houdt in dat ik kan reizen, maar ook legaal aan het werk mag daar. Het plan is om de oost- en westkust te zien en te werken waar nodig is. Daarnaast ga ik daar ook werken om de bestemmingen na Australië te bekostigen, namelijk Nieuw-Zeeland, Fiji en de Filipijnen.”

Meer over

Apeldoorners

adv.