Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘We zijn nooit een dag uit elkaar geweest’

Door Natalie Polman 8 augustus 2020

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek in onze stad. Gerda (52) moest eerst niets hebben van Bonno (56), maar na diverse dates in en rond Apeldoorn sloeg de vonk uiteindelijk toch echt over, na een kus in Café De Oude Haven. “We hoorden wel bij elkaar, vanaf dat moment.”

32 jaar geleden verhuisde de toen 23-jarige Gerda na het stuklopen van haar relatie van Voorburg naar Apeldoorn en woonde bij een vriendin in. Na lange werkweken bij Nemef (destijds in Wenum-Wiesel) leefden de vriendinnen zich uit in Trent en Skyline, twee clubs die min of meer tegen elkaar aangeplakt zaten, aan de Stationsstraat.

Drankjes en kaas

Daar dook Bonno (toen 27) op. Hij liep elke avond achter haar aan, van Trent naar Skyline en weer terug, tot hilariteit van Gerda en haar vriendin. “Toen ik haar voor het eerst zag, wist ik dat ze bij me paste”, zegt Bonno over dat kat-en-muis-spel van toen. Na een aantal weken achter haar aan te zijn gelopen verzamelde hij al zijn moed en ging op haar af. “Ik was heel verlegen, dus dat was een hele stap voor mij.” Hij verkondigde haar dat het de laatste avond zou zijn dat hij in Trent zou zijn. “Ik zei niks, ik dacht dat hij zou gaan trouwen of zo”, giechelt Gerda.

‘Toen ik haar voor het eerst zag, wist ik dat ze bij me paste’

Een aantal weken na die ‘laatste avond’ stelde Gerda’s vriendin voor een kroegentocht te doen. Wie stond daar achter de bar bij Café De Oude Haven? Bonno Groeneveld, die daar was komen te werken. Hij had ineens een pakje sigaretten bij zich – terwijl hij niet rookte, maar Gerda wel – en bracht de dames drankjes en kaas – wat Gerda niet lustte, maar toch pakte ze het aan – de vonk was eindelijk overgeslagen.

Bij de oude kachel

Een aantal afspraakjes volgden – ze gingen bijvoorbeeld samen schaatsen in Deventer (“Hij wist niet dat ik op schaatsles zat”, “Ik kon niet schaatsen en eindigde met een dikke knie), hij haalde haar dan altijd op met haar auto (“Bleek dat hij geen rijbewijs had”). Toen was het tweede kerstdag en Gerda en Bonno stonden samen in de kroeg waar hij die avond weer moest werken. Het was nog vroeg, buiten stormde het. De twee gingen bij de oude kachel aan het raam zitten, met uitzicht op het Apeldoorns Kanaal. Toen kwam de kus. “We hoorden wel bij elkaar vanaf dat moment”, zegt Gerda. “Een kus betekende in die tijd nog iets.”

gerda en bonno
foto Freddie Driezes

Gerda is voor het eerst sinds dertig jaar weer op de plek waar die eerste kus werd gegeven, Bonno is een aantal jaar geleden nog een keer geweest met hun twee zoons Bonno (26) en Johnny (27) en bonusdochter Anna (25, dochter van Gerda’s zus, red.). “Het is zo bizar hier te zijn”, zegt Gerda.

Het was meteen dik “aan”, ondanks het feit dat Gerda dus eerst niets in hem zag. “We hadden ook allebei net een relatie achter de rug.” Maar de twee zijn sinds de kus “Nooit een dag uit elkaar geweest”, zegt Gerda. “Hij was heel lief en hoffelijk, dat was ik niet gewend, ik kom uit Den Haag”, lacht Gerda.

Aan het bier met Pieter van Vollenhoven

Muziek is altijd een rode draad in hun levens gebleven. “Elke avond werkte ik hier”, zegt Bonno. “Ik speelde dan vaak accordeon of zat aan de bar. Ik dronk geen alcohol, al dacht mijn schoonmoeder eerst dat ik wel alcoholist zou zijn, omdat ik altijd aan de bar hing”, lacht Gerda. Jaren later zongen de geliefden met Bonno’s broer Dirk en vriend Ton in een bandje. “We heetten Freaky People”, lacht Gerda. “Toen er voor de laatste keer een feest voor de Canadese veteranen werd gehouden in Americahal mochten wij samen met de Havenzangers optreden”, vertelt Bonno. “Maar wat we niet wisten, is dat we het hoofdprogramma waren en dat het optreden live werd uitgezonden op de Canadese tv. Daarna zaten we nog aan het bier met Pieter van Vollenhoven en Margriet, zonder bewakers in de buurt. Hele aardige mensen”, aldus Bonno.

‘Een kus betekende in die tijd nog iets’

Er zijn nog veel meer herinneringen, zoals toen Bonno vroeg of ze samen naar een huis zouden zoeken. “Ik dacht eerst dat hij bedoelde dat we allebei op zoek zouden gaan naar een huis voor onszelf, want hij wilde bij zijn moeder weg en ik woonde bij mijn vriendin op de kamer en wilde ook weg. Maar toen bleek dat hij samenwonen bedoelde”, lacht Gerda. In het bakhuisje aan de Hoornbloem ging Bonno uiteindelijk op zijn knieën. Precies op dat moment begon aan de overkant een orgel te draaien, voor het huwelijksfeest van de overburen. “Ik krijg het er weer koud van, wat een ongelooflijk toeval.” Het trouwfeest was in Kanaalzicht, bijna op steenworp afstand van Café De Oude Haven.

Lief voor elkaar

Toen de tortelduifjes drie jaar geleden 25 jaar getrouwd waren, deden ze het feest nog een keer dunnetjes over, in de school waar Bonno sinds 1997 als conciërge werkte, nadat hij bij een bedrijfsongeval bij de bakker – waar hij na enkele jaren als barman dienst te hebben gedaan was gaan werken – van de ladder was gegleden.

Ook Gerda maakte tegenslag mee: sinds 2012 is ze door een vergroeiing in haar rug en door de chronische darmaandoening colitis ulcerosa arbeidsongeschikt – ze werkte in de jeugdzorg – verklaard. “Je relatie wordt door tegenslagen heel sterk”, zegt Gerda. “En we zijn heel trouw naar elkaar. We zijn nooit boos bij elkaar weggegaan en gaan nooit met ruzie slapen, praten alles uit. We zijn heel lief voor elkaar, als ik het koud heb, pakt hij een dekentje en andersom pak ik een dekentje voor hem.”

Clowns

En saai is het nooit. “In coronatijd hebben we samen optreden als clowns gedaan, dan gingen we langs de ramen bij verzorgingscentra met accordeon erbij. Daarom zeg ik ook altijd, wij zijn een duo als Jip en Janneke of Bassie en Adriaan”, lacht Gerda.

‘Wij zijn een duo als Jip en Janneke of Bassie en Adriaan’

Na twintig jaar lang met hun kinderen met de caravan op camping De Kleine Wolf in Ommen (“Lang uitslapen, elke morgen was het eerste wat we deden in het zwembad springen”) te hebben gestaan, kletsen de twee nu urenlang in hun eigen bubbelbad in de schuur “over de kinderen, over wat we hebben meegemaakt, wat we leuk vinden en wat we willen doen”, zegt Gerda.

Het camper-busje dat ze in 2011 hadden gekocht, deden ze weg in 2016. Gerda moest er wegens haar rug onderin slapen en Bonno boven in de cabine, dat was toch niet helemaal wat ze voor ogen hadden. Maar “ik miste het toch” zegt Bonno en dus kochten ze een nieuw busje, met een makkelijk bed. “Daarmee gaan we naar Giethoorn, naar Oostenrijk, weekendjes weg. In Giethoorn zaten we rond middernacht met een borreltje aan de waterkant – we waren de enigen die nog zolang op bleven”, lacht ze. “Wij raken niet uitgepraat.”

Lees ook:

erik marit liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Bij ons is het nooit saai’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
lisanne bastiaan liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Ik denk dat we misschien bijna te lief zijn voor elkaar soms’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
theo petra liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Het werd bij ons altijd iets meer schuifelen dan dansen’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
carla rob liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Het was de eerste keer dat ik een avond weg mocht’

45 jaar geleden ontmoetten een zwerver en een haremmeisje elkaar op de trap van een Apeldoorns theat...
bart tattoo

Bart’s vriendin zette wapen van Apeldoorn op zijn bovenbeen: ‘Het zit diep vanbinnen’

Bart (38) draagt sinds 2013 een grote rode arend op zijn bovenbeen. Niet zomaar een rode arend, het ...
talens apeldoorn

Wist je dit? Deze grote bedrijven komen allemaal uit Apeldoorn

Apeldoorners zijn een bedrijvig volkje. Wist je dat deze grote en bekende bedrijven allemaal uit Ape...
monuta apeldoorn

13 x grote en bekende werkgevers gevestigd in Apeldoorn

Ben je benieuwd wat voor grote en bekende werkgevers wij allemaal hebben in Apeldoorn? Wij hebben ze...

Meer over

Apeldoorners

adv.