Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Waarom kwam ik hier een broodje eten? Alles heeft een reden’

Door Natalie Polman 27 juni 2020

Een nieuwe zomer-rubriek op indebuurt Apeldoorn! In ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ spreken we elke week een ander liefdeskoppel dat elkaar ergens in Apeldoorn heeft ontmoet. Moris (70) en Uschi Atia (56) trappen de rubriek af. “Als echte man laat je niet zien wat je hebt, maar wie je bent.”

Met je handen eten

Een gewone woensdagavond in 1982. Uschi en haar broer Paul hebben getennist, zoals destijds elke woensdagavond. Na afloop stelt hij voor wat te gaan eten. “Paul zei: ‘Ik ken een zaak waar je een broodje met je handen mag eten’. Nou, dat was bijzonder, want wij waren ouderwets grootgebracht. Zelfs onze boterham met pindakaas aten we met mes en vork”, zegt Uschi.

Die zaak waar je zonder bestek mocht eten was Shalom, de eerste shoarmazaak van Apeldoorn, een jaar eerder geopend aan de Van Kinsbergenstraat, op de hoek met de Nieuwstraat.

‘Waarom kwam ik hier een broodje eten? Alles heeft een reden’

Eenmaal binnen was het niet alleen het broodje dat belangstelling trok, maar ook een jongeman, die in de hoek van de zaak zat. De twee raakten aan de praat en Uschi bleef terugkomen. “Tussen de middag, als ik pauze had, kwam ik hierheen.”

De jongeman was Moris Atia, een Egyptenaar die een shoarmazaak in Amsterdam had gehad, maar op aandringen van enkele Apeldoorners naar hun stad was gekomen.

Met het hart

Hoe snel Moris en Uschi ook aan de praat raakten, ze wist pas “na drie of vier weken” dat hij de eigenaar was. Maar dat vond ze juist wel aantrekkelijk. “Als echte man laat je niet zien wat je hebt, maar wie je bent. En Moris was wijs.”

Moris wist op zijn beurt eerst niet dat Uschi vrijgezel was. “Ik keek naar Paul en dacht; ‘Zij is zijn vrouw'”, zegt Moris. Toen na een paar weken duidelijk werd hoe het zat ging het snel. “Ik had m’n werk bij een bouwbedrijf aan de Mariastraat opgezegd en kwam hier helpen. Nee, er was geen contract, het was met het hart. Binnen een jaar zijn we getrouwd.”

uschi moris shalom
Uschi en Moris leerden elkaar kennen in (destijds) Moris’ en nu hun zaak Shalom

Uschi ziet het als iets wat zo heeft moeten zijn. “Waarom kwam ik hier een broodje eten? Alles heeft een reden”, zegt ze vol overtuiging.

Moris zegt niet veel tijdens het interview. Hij blijkt de bedachtzame, Uschi de gangmaker. “Zij praat graag met iedereen, ik observeer en doe mijn werk. Als iemand praat, praat ik terug”, zegt Moris kalm. “Hij is van de financiën, ik niet”, zegt Uschi. “Bovendien heeft hij een groot doorzettingsvermogen.” Ze blikt terug naar 2013, toen Moris na een hersenbloeding een half jaar uit de roulatie was. “Dat was kantje boord”, kijkt ze met een ernstige blik naar haar man.

‘Zij praat graag met iedereen, ik observeer en doe mijn werk’

De twee kregen drie kinderen (34, 33 en 31) en vier kleinkinderen. 33 jaar geleden werd Uschi mede-eigenaresse van Shalom. “Natuurlijk was het zwaar, vooral de eerste jaren, toen ik ook nog als moeder was. Maar daar hebben we voor gekozen, dus daar moeten we mee dealen”, aldus Uschi.

Fundament

“De familieband is enorm sterk. En Moris en ik zijn beiden christen”, zegt Uschi. “Dat is hoe we met het leven omgaan. We denken overal hetzelfde over”, haakt Moris in. “Dat wat zij heeft geleerd, heb ik hetzelfde geleerd.” Uschi besluit: “Het is ons fundament. Natuurlijk zijn er weleens strubbelingen, maar dat fundament is er.”

Daarnaast is er natuurlijk hun zaak. “Onlangs is Moris 70 geworden, toen gingen we later open en trok ik een mooie jurk aan voor hem. Mensen zeiden wat over de jurk en toen ik zei dat Moris jarig was, stonden ze voor hem te zingen. Dat zijn mooie dingen”, zegt Uschi. “Eten en de zaak verbindt ons, met elkaar, onze familie en onze gasten”, zegt Uschi. “Zolang het niet hoeft, stoppen we ook niet.”

Liefje ontmoet in Apeldoorn

Heb jij ook je liefje ontmoet in Apeldoorn en wil je daarover vertellen? Mail ons en we nemen contact met je op!


Meer over Grillrestaurant Shalom ontdekken?

Grillrestaurant Shalom snackbars

Geopend17:00 - 04:00

Van Kinsbergenstraat 19, Apeldoorn

Bekijk meer:snackbars

Lees ook:

shera en ruud

Apeldoornse Shera en Ruud schelen 22 jaar: ‘We zijn stapelgek met elkaar’

Hét showbizznieuws van de afgelopen dagen: Bridget Maasland (45) en André Hazes (25) hebben het geze...
bierbrouwer richard puik bieren (16)

Bierbrouwer Richard: ‘Ik weet wat vechten is en ook deze oorlog gaan we winnen’

Richard Pool en zijn vrouw Astrid van der Star hadden hun gloednieuwe bierbrouwerij annex proeflokaa...
peter bloemendaal pakketbezorger

Pakketbezorger Peter denkt dat het ‘na corona’ druk blijft: ‘Mensen hebben online winkelen ontdekt’

Veel bedrijven vielen om of hadden het moeilijk door het corona-virus, sommige floreerden juist. We ...
bowlingcentrum apeldoorn (4)

Eindelijk! We kunnen weer bowlen in Apeldoorn

De bowlingballen van Bowlingcentrum Apeldoorn glimmen je tegemoet. Na een sluiting van drie maanden,...
vierdaagse apeldoorn

Wandelfans opgelet! Tóch een Vierdaagse in Apeldoorn!

Als wandelfan heb je vast (net als wij) een traantje weggepinkt toen je hoorde dat de Nijmeegse Vier...
binnenkijken bij saphia

Binnenkijken bij Saphia: ‘Af en toe moet je ook genieten van wat het is’

Saphia van Baren (38) woont met haar man Remo (39) en kinderen Coco (8), Lola (5) en Joah (4) in Wou...

Meer over

Apeldoorners

adv.