Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Bij ons is het nooit saai’

Door Natalie Polman 1 augustus 2020

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek in onze stad. Deze keer vertellen Erik Rothengatter (34) en zijn vrouw Marit (32) over hun ontmoeting in het Kristalbad (tegenwoordig Boschbad). ”Dit was echt wel bijzonder.’

Zomer 2003, Kristalbad Apeldoorn. De dan 15-jarige Marit, leerling op Sprengeloo, is druk bezig met haar vrienden in het zwembad duwen, zoals meestal. De dan 17-jarige Erik, scholier op Walterbosch, kent ze eigenlijk nog niet. “Achteraf bleek dat we elkaar wel eerder hadden gezien”, zegt ze. “Hij ging om met de oudere broers van mensen om met wie ik omging.” Maar deze dag liggen de handdoeken van haar en zijn vrienden bij elkaar.

Voeten in het water

“Ik duwde hem erin”, aldus Marit. “Ik ben geen zwemmer”, zegt ze lachend. Erik was niet boos op haar, in tegendeel, de duw was het begin van een lang gesprek aan de zwembadrand. “We hebben denk ik drie uur lang met onze voeten in het water gezeten en elkaar van alles verteld. ‘Dit heb ik nog nooit aan iemand verteld’, zeiden we ook tegen elkaar”, zegt Marit met grote ogen.

Eenmaal thuis stuurt Erik haar een sms’je: ‘Ik vind je wel een leuke meid’. “‘O, wat aardig van hem’, dacht ik toen”, schatert Marit. “Ik dacht er verder niets bij.”

Er volgden meer middagen in het zwembad, want dat was vaste prik na schooltijd, voor zowel Marit als Erik en hun vrienden. Er werd gechat op MSN (een chatprogramma van Windows op de pc, red.), maar van verkering was nog geen sprake.

Zuurverdiende beltegoed

Na beide op vakantie te zijn geweest, Marit met haar ouders en Erik met een vriend, belden de pubers elkaar direct op, “Met ons zuurverdiende beltegoed”. Marit was “Heel direct: ‘We zijn om elkaar heen aan het draaien, jij vind mij leuk en ik jou, dat is wat je wilt horen’. Daar was hij stil van”, lacht Marit. “‘Ik spreek je morgen in het Kristalbad'”, antwoordde hij. De volgende dag was hij kort van stof. “‘Ik wil niet’, zei hij. Toen liep ik verdrietig weg”, zegt Marit. Erik liep achter haar aan en kuste haar, vlakbij het entreegebouw. Een drie-kus en een vluchtige kus op de mond. Toen pakte hij zijn brommer.

Erik liep achter haar aan en kuste haar

Een ander meisje dat geïnteresseerd was in Erik kreeg een sms’je van hem om haar duidelijk te maken dat er niks inzat. “Toen vertelde ik hem dat ik in Amsterdam woonde, op de woonboot van mijn ouders”, zegt Marit. “Ik was alleen in de weekenden en vakanties in Apeldoorn.” Dat zette Erik weer aan het denken.

Het getwijfel bleek over toen Marit een kettinkje van Erik kreeg met een hangertje waar ‘I love you’ in stond gegraveerd. “We waren allebei enorme flierefluiters tot die tijd”, zegt Marit. “Twee maanden verkering was het langste wat ik tot dan toe had gehad”, zegt Erik over de turbulente start. “Dit was echt wel bijzonder.”

Niet op de planning

Er volgende een periode van “veel brieven” en “ook ruzie”. Marit: “Het was zwaar.” Toen Erik uiteindelijk moest stagelopen, koos hij bewust voor Zandvoort en ging bij Marit op de woonboot wonen. “We zagen elkaar daarvoor zo weinig, maar een paar uur per week.” De twee bleven lang in Amsterdam plakken. Erik ging in Haarlem studeren, Marit ging naar dansopleiding Lucia Marthas.

Erik: “Ik wilde niet naar Amsterdam, zat hier op voetbal, had hier m’n vriendenclubje. Niet wetende dat ik drie jaar later voor twaalf jaar in Amsterdam zou wonen.”

Niet dat het vanaf toen minder roerig werd. “Bij ons is het nooit saai”, zegt Marit. “We hadden veel ziektes in de familie. En in 2009 hebben we een zwaar busongeluk gehad in Spanje, waarbij zes doden vielen.” Erik: “We waren vijf minuten van het hotel, biertjes in de hand. Aan het overleggen waar we heen zouden gaan die avond.”

Marit: “Mijn opleiding heb ik nog afgemaakt, maar daarna kon ik niet meer dansen. Ik heb overal hevige littekens en ontwikkelde PTSS (Posttraumatische Stress-stoornis, red.). Fulltime huismoeder zijn stond niet op de planning, ik danste al vanaf mijn derde.”

Sterker

Het koppel ging ermee om door “veel te praten” en “direct te zijn”, aldus de twee. Het opvoeden van hun kinderen doen ze ook samen. “Ik werk bewust vier dagen en ben drie dagen thuis”, zegt Erik. “We proberen meer in het moment te leven. Het kan zo ineens gebeurd zijn. Het is niet makkelijk om verdriet te delen, maar je wordt er wel sterker van. Als we dit aankunnen, kom maar op met de rest.”

In 2015 werd hun eerste zoon Luca geboren in Amsterdam. “Het was een logische stap om daarna terug te gaan”, zegt Marit. “We hadden ook naar een buitenwijk van Amsterdam kunnen verhuizen, maar inmiddels waren ook mijn ouders terug verhuisd naar Apeldoorn en de rest van de familie zat ook hier.”

‘Als we dit aankunnen, kom maar op met de rest’

Sinds vier jaar is het stel dus weer terug bij hun roots, waar in 2017 hun tweede zoon Liam werd geboren.

“We hebben altijd wat met water gehad; het Kristalbad, de woonboot en we zijn getrouwd op het strand van Zandvoort”, zegt Marit. Het Kristalbad, sinds 2011 het Boschbad, heeft het gezin echter al vijftien jaar niet meer bezocht. “Misschien moeten we wel weer een abonnement nemen.”

Lees ook:

lisanne bastiaan liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Ik denk dat we misschien bijna te lief zijn voor elkaar soms’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
Boschbad

Vier de zomer met een duik in het grootste openluchtbad van Nederland!

Voor de beste verkoeling tijdens warme zomerdagen hoeven we in Apeldoorn gelukkig alleen maar op de ...
gerda en bonno liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘We zijn nooit een dag uit elkaar geweest’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
theo petra liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Het werd bij ons altijd iets meer schuifelen dan dansen’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
carla rob liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Het was de eerste keer dat ik een avond weg mocht’

45 jaar geleden ontmoetten een zwerver en een haremmeisje elkaar op de trap van een Apeldoorns theat...
liefje ontmoet in apeldoorn arjen irina

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Ze is zó anders dan andere vrouwen die ik ooit gekend heb’

In de zomerserie ‘Liefje ontmoet in Apeldoorn’ vertellen stellen over de ontmoeting op die ene plek ...
uschi moris shalom liefje ontmoet

Liefje ontmoet in Apeldoorn: ‘Waarom kwam ik hier een broodje eten? Alles heeft een reden’

Een nieuwe zomer-rubriek op indebuurt Apeldoorn! In 'Liefje ontmoet in Apeldoorn' spreken we elke we...

Meer over

Apeldoorners

adv.