Leo (66) is vrijwilliger bij Voedselbank Apeldoorn: ‘Ik weet goed wat cliënten doormaken’

Leo van Schaick bij Voedselbank Apeldoorn. Foto: indebuurt Apeldoorn

“Ik ben een doener en een coördinator. Dat ben ik altijd al geweest. Een echte regelaar. Ik word er blij van om onverwachte situaties in goede banen te leiden. Lekker dynamisch”. Apeldoorner Leo van Schaick (66), vader van drie veertigers en dol op lezen, wandelen én tuinieren, is sinds 2018 zeker 36 uur per week actief als Coördinator Uitgifte en Logistiek bij de Voedselbank Apeldoorn. Zelf is hij ook een tijd afhankelijk geweest van de Voedselbank. “Ik weet hierdoor goed wat de cliënten doormaken”, licht hij toe.

Minstens 600 inwoners van onze gemeente worden wekelijks door de Voedselbank Apeldoorn voorzien van voedsel. Met 75 vrijwilligers, verspreid over diverse activiteiten binnen de Voedselbank, klaren zij elke week weer deze klus.

Oekraïense gezinnen

Deze week zijn er voor het eerst Oekraïense gezinnen die net in Apeldoorn zijn aangekomen aangemeld. Vier families zijn via de hulpverlening bij de Voedselbank terecht gekomen. Leo vindt het fijn dat ze ook deze mensen kunnen gaan helpen. “Ze zijn van harte welkom.”

Leo van Schaick bij de groenten in de Voedselbank Apeldoorn. Foto: indebuurt Apeldoorn

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen is voor Leo heel normaal. Hij is vroeger lang als vrijwilliger actief geweest bij Scouting Hertog van Gelre in de Maten. Ook was hij een tijd wijkhoofd voor de collectes van Het Gehandicapte Kind. Tijdens zijn activiteiten voor Het Gehandicapte Kind kwam hij in contact met Anneke, destijds al vrijwilligster bij de Voedselbank Apeldoorn. Zo is het balletje gaan rollen en is hij in zijn huidige vrijwilligersfunctie gegroeid.

Zelf cliënt bij de Voedselbank

Leo is zelf ook bekend met leven van de Voedselbank. Een paar periodes in zijn leven heeft hij een beroep moeten doen op deze voorziening. Toen hij net gescheiden was en later toen hij een periode van een WW-uitkering moest leven. Hij weet daardoor goed wat de cliënten doormaken. Hoe het is om met weinig middelen rond te moeten komen. Dit motiveert hem ook extra om zich voor deze groep mensen in te zetten. “Het geeft me voldoening om mensen te helpen die het moeilijk hebben’, geeft hij aan. “Ook al zijn er soms cliënten die zich negatief uiten over onze voorzieningen. Ze willen meer boodschappen krijgen, of zijn niet tevreden over het aanbod. Dan ga ik even goed met ze in gesprek. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. De meeste cliënten zijn erg dankbaar. Daar doe je het voor.”

De voormalige – als graficus opgeleide – orderbegeleider is gewend om veel te moeten regelen. Sinds 2021 is hij met pensioen. Hij heeft alle rust en tijd om zelf te bepalen hoe hij zijn tijd indeelt. Op de vraag hoe lang hij bij de Voedselbank zo actief denkt te blijven antwoordt hij: “Zo lang het leuk is blijf ik dit doen”.

Zo lang het leuk is blijf ik dit doen

Leo

Altijd bereikbaar

Er komt veel bij het werk kijken. “Ik ben ook altijd bereikbaar als coördinator,” zegt Leo. Hij staat altijd “aan” voor de Voedselbank. Elke dinsdag, woensdag én donderdag van acht uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds is hij aanwezig bij de Voedselbank. “Dat zijn de uitgiftedagen, dan zijn we altijd de hele dag in de weer”, licht hij toe. Maar ook buiten deze dagen is Leo vaak actief voor de Voedselbank. “Elke dag verloopt weer anders. Er belt bijvoorbeeld een bedrijf dat ze een pallet artikelen over hebben. Of we dat even kunnen komen halen. Dan bel ik meteen met het transportteam en komen we in actie. We laten niks staan. Dat is zonde.”

Operatie Picnic

Ook vertelt hij dat hij laatst gebeld werd door de grote baas van Picnic, regio Apeldoorn. Tijdens de flinke storm konden de Picnic busjes in de regio Apeldoorn de bestellingen niet rondbrengen. “We mochten toen duizend kratten met bestellingen komen halen. Dat was een operatie!” vertelt Leo enthousiast. “We hebben voor de Voedselbank Apeldoorn een deel opgehaald. Maar we staan ook altijd in contact met andere Voedselbanken. We wisselen veel artikelen uit. Want de houdbaarheidsdatum van een product is altijd toonaangevend of het nog aan cliënten gegeven mag worden. Daar moeten we net als gewone supermarkten strikt in zijn. Zo konden met deze levering ook Voedselbank Zutphen en zelfs Voedselbank Leeuwarden blij maken met vele artikelen. Super mooi.”

Het geeft me voldoening om mensen te helpen die het moeilijk hebben

Leo

Corona

De coronaperiode heeft – tegen Leo’s verwachting in – niet voor een enorme groei van de groep cliënten gezorgd in Apeldoorn. “We voeden ongeveer 600 monden per week. Maar er leven zoveel meer mensen in armoede in Apeldoorn. Ze mogen gerust bij ons aankloppen. Dan helpen we ze,” vertelt Leo. Hij geeft ook aan dat de gemiddelde cliënt na maximaal een jaar weer zonder de Voedselbank verder kan.
 “We zien altijd een heel natuurlijk verloop qua nieuwe aanwas en mensen die afscheid van ons nemen. Het is ook zo mooi om te zien hoe dankbaar mensen afscheid van ons nemen. Hartverwarmend,” zegt Leo trots. “Daar krijg ik veel voldoening van.”

Het is ook zo mooi om te zien hoe dankbaar mensen afscheid van ons nemen. Hartverwarmend

Leo

Vrijwilligers

Er werken maar liefst 75 vrijwilligers bij de Voedselbank Apeldoorn. “Allemaal mensen met een hart van goud,” vertelt Leo. “De sfeer is ook leuk. Dat is zo belangrijk. Zonder deze mensen zouden we niet kunnen voortbestaan als Voedselbank.” Irene Koomen is zo’n vrijwilligster. Ze is er net als Leo elke uitgiftedag van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de dag. “Fantastisch,” straalt Leo.

Leo van Schaick en collega, vrijwilligster Irene Koomen. Foto: indebuurt Apeldoorn

Verhuizing Voedselbank

Eind 2022 moet de Voedselbank Apeldoorn verhuizen zijn naar een nieuwe locatie. Op de huidige locatie aan het Kanaal start dan een nieuwbouwproject. Ken jij een mooie locatie, aan de rand van het centrum van Apeldoorn, die de Voedselbank goedkoop kan huren en waar de bereikbaarheid goed is? Neem dan graag contact op met de Voedselbank Apeldoorn.

Wil je meer bespaartips van indebuurt? Kijk dan op deze speciale pagina met gratis uitjes, winkels waar je voordelig uit bent en goede aanbiedingen.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een verhaal waard om te vertellen?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Voedselbank Apeldoorn

Kanaal Noord 147, 7317 AB Apeldoorn

Meer informatie

Voedselbank Apeldoorn

Kanaal Noord 147, 7317 AB Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Apeldoorners

Ga naar “Column Aefke: Waar is dat feestje in Apeldoorn?”

Column Aefke: Waar is dat feestje in Apeldoorn?

aefke
Ga naar “Terugkijken: Apeldoornse Selma laat flink verbouwde huis zien op RTL4”

Terugkijken: Apeldoornse Selma laat flink verbouwde huis zien op RTL4

selma hoff terugkijken
Ga naar “Herman (30) heeft al zijn zesde jeugdboek over de Apeldoornse brandweer uit”

Herman (30) heeft al zijn zesde jeugdboek over de Apeldoornse brandweer uit

herman wilbrink vlammenspel

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95”

Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Wasstraat medewerker”

Wasstraat medewerker

 • BOB Autowas Apeldoorn
 • Fulltime
BOB Autowas in Apeldoorn heeft een vacature voor een wasstraat medewerkerBOB Autowas in Apeldoorn heeft een vacature voor een wasstraat medewerker

Topper

Ga naar “Zorgheld in de ouderenzorg!”

Zorgheld in de ouderenzorg!

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis”

Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Monteur technische dienst – Dagdienst”

Monteur technische dienst – Dagdienst

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • T/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Mini markt”

Mini markt

 • Nettenfabriek
 • T/m 3 dec
minimarkt nettenfabriekminimarkt nettenfabriek
Ga naar “Singalong Christmas Carols”

Singalong Christmas Carols

 • 16 december 2022
singalong christmas carolssingalong christmas carols