Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Juf Saskia geeft tips voor thuis lesgeven: ‘Probeer het vooral gezellig te houden’

Door Natalie Polman 3 april 2020

Het kan heel goed zijn dat jij momenteel de rol van ouder, werknemer én leerkracht moet vervullen. En dat allemaal tegelijkertijd en in je eigen huis. Saskia Zeven (30) weet daar alles van. Al ligt het bij haar nog weer anders. Ze is moeder van een zoon van anderhalf en juf van 21 leerlingen op basisschool De Schakel in Apeldoorn. We bellen Saskia voor wat thuis-les-tips.

Saskia Zeven (30) geeft sinds acht jaar les op basisschool De Schakel in de wijk De Maten. Ze is parttime juf van groep 8, een klas bestaande uit 21 leerlingen.

Sinds 16 maart zijn alle scholen in het land wegens corona gesloten en dus krijgen leerlingen sindsdien thuis les, van hun ouders of verzorgers.

“De school is open voor leerlingen van ouders met vitale beroepen“, zegt Saskia door de telefoon. “Er kwamen heel veel aanvragen binnen. Je moet nu schriftelijk een verzoek indienen met daarbij een verklaring van je werkgever, dat je ook daadwerkelijk een vitaal beroep hebt, anders zouden leerlingen alsnog teveel met elkaar in contact komen op school.”

Een weg vinden

Saskia werkt één of twee dagdelen op school om leerlingen te ondersteunen, de rest van de tijd werkt ze thuis. “We beginnen ’s morgens om half negen, dan heeft mijn man een videocall met zijn werk en zit hij boven en werk ik beneden. Rond tien uur, half elf wisselen we en ga ik boven werken en dan zit mijn man beneden bij onze zoon”, zegt de juf.

“We hebben er nu gelukkig een weg in gevonden, in het begin was het even zoeken. Maar sommige collega’s of vriendinnen zitten alleen met meerdere kinderen en dan is het wel even uitvinden hoe je nog aan je eigen werk toekomt.”

Omdat veel ouders momenteel in dezelfde situatie van thuiswerken én lesgeven zitten, vragen we om tips.

Tip 1: Maak een rooster (en hou je er zoveel mogelijk aan)

“Maak samen een rooster – inclusief pauzes – en hang die aan de muur. Je hoeft echt niet perse om half negen te starten, dat kan ook om negen uur of kwart over negen. Het gaat erom dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Hou je daarbij zoveel mogelijk vast aan zoals het ook op school gaat.”

Tip 2: Werk ‘samen’ met klasgenoten

“We zien het al veel leerlingen uit verschillende groepen doen; ze bellen elkaar als ze ergens niet uitkomen, gaan gezellig met een groepje videobellen om samen te tekenen of om aan lastige rekenopdrachten te werken. Zo kunnen ze elkaar helpen, net zoals ze anders in de klas ook hadden gedaan. Vraag het eerst aan je klasgenoten, daarna pas aan ons.”

Tip 3: Ga naar buiten

“Ga vooral wel naar buiten”, zegt Saskia. Om te spelen, of desnoods alleen een blokje om te lopen. Gymlessen vallen tenslotte ook weg, dus zo kom je toch aan de nodige beweging tussendoor.”

Tip 4: Denk creatief

“Een manier vinden die voor jullie werkt heeft tijd nodig en is een kwestie van dingen uitproberen. Zorg dat je creatief blijft denken. Doe wat lukt, lukt het niet, dan lukt het niet. Als je kind bijvoorbeeld echt niet van lezen houdt, laat hem of haar dan op een gekke plek lezen. Mijn man en ik liggen niet graag dubbelgevouwen onder de bank met een boek, kinderen vinden dat geweldig.”

Tip 5: Hou het gezellig

“Het is natuurlijk belangrijk dat leerlingen hun schoolwerk doen, maar lukt die ene rekenopdracht écht niet, doe het dan niet”, adviseert Saskia. “Het is belangrijker dat je het thuis fijn houdt, dan dat het werk helemaal afkomt maar je wel knallende ruzie hebt. Als je niet goed in je vel zit, kun je namelijk ook niet leren.”

Kortom: “Probeer het gezellig te houden. Zie tip 3 of blaas stoom af in de virtuele disco van DJ Sander, of ga samen een spelletje doen, koken of bakken. Werk je harder na een pauze van een uur? Doen! Ook de video’s van Geflipt?!, twee docenten op YouTube, vind ik erg goed. Ze helpen je structuur aan te brengen in je dagen en zorgen voor wat ontspanning tussendoor, bijvoorbeeld door een mop te vertellen.”

Kloof

“We bellen sowieso wekelijks met alle ouders, om te checken hoe het gaat en dat is ook voor ouders vaak fijn, ze kunnen hun ei kwijt en even spuwen. Sinds deze week videobellen we ook af en toe met de hele klas met Zoom. Heel leuk, dat iedereen elkaar dan weer even ziet”, zegt Saskia.

“De kloof tussen leerlingen die niet helemaal meekwamen en de andere leerlingen zal wel groter worden in deze periode, maar dat proberen we hierna zo goed mogelijk recht te breien. Samen maken we er het beste van. We houden de moed erin en hopen dat we binnenkort weer naar school kunnen.”


Meer over Rooms Katholieke Basisschool (RKBS) De Schakel ontdekken?

Rooms Katholieke Basisschool (RKBS) De Schakel basisscholen

Rederijkershoeve 21, Apeldoorn

Bekijk meer:basisscholen

Lees ook:

7 x dit kun je tijdens corona nog met je kinderen doen in Apeldoorn

Nu alle scholen, kinderboerderijen, speeltuinen en ga zo maar door dicht zijn slaat misschien ook de...
elzemieke

Apeldoornse Elzemieke leest elke dag online voor: ‘Ze noemen me een tante voor iedereen’

Hoe verdrietig we ook worden van deze corona-crisis, zo blij worden we van alle lieve Apeldoorners d...

Feestje! Apeldoornse dj Sander houdt virtuele kinderdisco

Sander Uenk, bekend als dj Sander van De Zaak, hield afgelopen zaterdag een virtuele kinderdisco. Me...
veluwe

Thuisblijftip: Natuurmonumenten brengt de natuur bij jou thuis

Nu we allemaal worden geacht zoveel mogelijk in en rondom onze huizen te blijven, zijn wandelingen d...
thuis

Apeldoorners moeten zich thuis vermaken: indebuurt komt met #thuisvermaaklijst

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel maatregelen getroffen. Thuiswerken...
magic stefan

Programma Typisch Apeldoorn komt later op tv en stuur je eigen thuisfilmpje in!

Misschien had je het al wel gelezen: binnenkort zie je vele markante Apeldoorners voorbij komen op n...

adv.