Illustrator Miriam Bos: ‘Ik ben nu al bezig met kerstdesigns’

Door Anne Sophie Schotman 25 augustus 2017

We gingen thee drinken met illustrator Miriam Bos (36). In een woonkeuken die net zo kleurrijk is als haar illustraties vroegen we haar naar haar bijzondere werk en kregen we een kijkje in de sprookjesachtige wereld die ze elke dag creëert. 

Miriam Bos
Een van Miriams kleurrijke creaties | Foto: Miriam Bos

Jong geleerd

Bij Miriam zit creativiteit in de genen. “Onze moeder is heel creatief en heeft mijn jongere zus en mij daarin altijd gestimuleerd,” vertelt ze. “Ik wilde vooral dingen tekenen uit prentenboeken. Mijn ouders legden uit dat dat ‘illustreren’ heet, dus ik wist eigenlijk al heel jong dat ik illustrator wilde worden.”

Vanaf dan ligt Miriams pad eigenlijk vast. Ze kiest ervoor om HAVO te doen, in plaats van VWO (“want dan was ik een jaar eerder klaar”) en stroomt als vanzelf door naar de Kunstacademie. “Tijdens mijn studie leerden we dat je vooral zelf bedrijven moeten benaderen om je eerste opdrachten binnen te halen.” Dat advies volgde Miriam op en als een van de eersten uit haar jaar bouwde ze meteen een bescheiden klantenbestand op.

Miriam Bos
Stoffenlijn ‘Hidden Garden’ | Foto: Miriam Bos

Opdrachten

“Na de Kunstacademie heb ik op sterk verzoek van mijn ouders een lerarenopleiding tot kunstdocent gevolgd. Mocht het niks worden met illustreren.” Daarna vertrekt ze een half jaar naar de VS, waar ze zich verdiept in animatie. “Maar dat vond ik minder leuk. Vanaf 2005 ben ik me dus volledig gaan concentreren op illustreren. Dat wil zeggen, ik ben eerst prints gaan maken om zelf te verkopen en mijn portfolio op te bouwen, en ik maakte speciale mailings en stuurde die naar bedrijven in hoop op een opdracht.”

Met succes, want tegenwoordig werkt Miriam onder de naam Miriam Bos voor verschillende internationale bedrijven en maakt ze kleurrijke illustraties en patronen voor onder andere wenskaarten, (kinder)boeken, tijdschriften, puzzels en textiel. In haar studio liggen tussen haar tekenmaterialen samples van alle producten waar ze aan meewerkte. Een schap met prentenboeken en puzzels, wenskaarten en kaartspellen. Een doos vol stoffen met herkenbare Miriampatronen. “Mijn werk staat ook bijvoorbeeld in wiskundeboeken. En ik heb met het meidenblad Fancy gewerkt. Grappig toch, dat las ik vroeger altijd zelf.”

Miriam Bos
‘Ik ben dus al weer druk met kerst’ | Foto: Miriam Bos

Creatief proces

“Ik werk veel met plakaatverf (Gouache), potlood, krijt en inkt.” De ontwerpen maakt ze in een schetsboek, dat ze vervolgens scant naar haar computer. “Met photoshop maak ik de juiste compositie voor bijvoorbeeld een wenskaart. Zo stuur ik het op naar de klant.” En dat zijn met name klanten in de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk.

New York

Om me op de internationale markt te storten heb ik samen met acht collega-illustratoren kunstcollectief Forest Foundry opgericht. In 2014 gingen we voor het eerst naar Surtex, één van de grote beurzen op het gebied van kunst en design van New York. De kosten van Surtex zijn heel erg hoog (de vliegreis en accommodatie alleen al) en met z’n allen konden we de kosten van één beursstand drukken. We verkochten onze prints en patronen aan bedrijven als Hallmark, Target, Anthropologie en Trader Joe’s.

Daarna zijn we in 2015 nog een keer met z’n allen geweest. In 2016 ging ik alleen, heel spannend! Datzelfde jaar kwam ik op de beurs ook in contact met agent Jennifer Nelson, die mij nu vertegenwoordigt. In mei 2018 ga ik weer naar New York en sta ik op Surtex om te helpen in de booth van mijn agent.”

‘Als het buiten 25 graden is, zit ik binnen mussen met kerstmutsjes te tekenen’

Kerstkaarten

Terwijl we aan haar keukentafel zitten te praten arriveert er toevallig en pakketje uit Amerika. Het blijken samples van kerstkaarten van het Amerikaanse Calypso Cards, waarvoor Miriam het design leverde. “Zij waren er vroeg bij dit jaar,” lacht ze.

De knalroze en groene kaarten met blije eenhoorns en rendieren gaan na inspectie in het kaartenrek in de woonkamer. Daarin staan meer kaarten waarvoor zij het design leverde, bijvoorbeeld voor Amerikaanse supermarktketen Trader Joe’s. “De klant zegt bijvoorbeeld ‘we willen een een bloemencollage in de vorm van een hart’ en ik lever daar een passend design voor aan. Of mijn agent stuurt hen mijn nieuwste werk en dan kiest de klant uit waar ze een licentie op willen aanvragen.”

Miriam Bos
Foto: Miriam Bos

Dieren en bloemen

Inspiratie haalt de illustrator onder andere uit de natuur. “Ik teken veel dieren en bloemen. Niet alleen omdat daar veel vraag naar is, maar ook omdat ik dat zelf het leukst vind. Als ik buiten loop maak ik foto’s van dingen die ik mooi vind. Of ik haal inspiratie van Google of uit boeken,” ze wijst naar de oude plantenencyclopedie die open op tafel ligt. “Deze heb ik laatst op de boekenmarkt in Deventer gekocht.”

Op de opengeslagen pagina staat de hulsttak die Miriam bij binnenkomst ook in haar schetsboek aan het tekenen was. “Ik weet precies wanneer klanten gaan vragen om kerst-, paas- of valentijnsafbeeldingen. Ik ben nu dus al druk met kerst. Wel gek soms, als het buiten 25 graden is en ik binnen mussen met kerstmutsjes zit te tekenen.” Overigens kregen we tijdens het uitwerken van ons gesprek een leuke update van Miriam: de hulsttak waar ze mee bezig was is uitgegroeid tot volledig kerstpatroon. Ze heeft het resultaat (hier links te zien) opgestuurd naar Jennifer, die hem aan klanten voor gaat leggen.

Servieslijn

Miriam Bos
Miriams lievelingskleuren zijn geel en ultramarijn | Foto: Miriam Bos

Op de vraag welke droom ze nog graag ziet uitkomen antwoordt Miriam: “Ik zou heel graag een lijn maken voor The Land of Nod, een Amerikaans bedrijf dat producten maakt voor de kinderkamer. Bijvoorbeeld een stoffenlijn voor gordijntjes, lampenkappen en kussens in een bepaalde vorm.”

“Oh, en ik zou ook heel graag een eigen servieslijn maken. Voor Anthropologie bijvoorbeeld. Dat is heel erg mijn smaak,” zegt Miriam en haalt een kleurrijke bebloemde mok uit haar servieskast. “Ik heb een obsessie voor mooie en aparte mokken.”

Wil je meer van Miriam Bos’ werk zien? Dat kan, ze post regelmatig foto’s van lopende projecten op Instagram en schrijft blogs op haar website.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]

adv.