Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij… Han en Marijke in de Krommenhoek

Door Natalie Polman 11 september 2017

We schreven onlangs een artikel over de oudste woonhuizen van Apeldoorn. Eén daarvan was de Krommenhoek aan Mariastraat 44-46. Bewoners Han Meijer (59) en Marijke Veerman (58) nodigden ons uit in het bijna twee eeuwen oude huis te kijken. Natúúrlijk gingen we op die uitnodiging in.

De Krommenhoek

De Krommenhoek werd in 1836 gebouwd aan de Mariastraat, één van de oudste straten in het Apeldoornse centrum. De straat maakte ten tijde van de bouw een kromme hoek naar wat nu de Rustenburgstraat is. Vandaar dus die naam, die samen met het jaartal op de gevel prijkt.

krommenhoek
foto indebuurt

Monumentale status

“We hebben het huis ruim drieënhalf jaar geleden gekocht. Daarvoor woonden vrienden van ons erin. “Toen zij het huis kochten was het nodig aan modernisering toe en dus hebben ze het hele huis flink opgeknapt en gerestaureerd, deels van gemeentelijke en provinciale subsidiegelden”, zegt Han. “Ook hebben ze een uitbouw gemaakt om een keuken in te plaatsen. Dat was nog niet zo makkelijk voor elkaar, het huis heeft namelijk een monumentale status”, zegt Marijke.

Blikken verf

“Ook de tuin danken we aan hen. Toen zij er in 1997 kwamen wonen, stond die vol met schuren met blikken verf. Ze hebben er een prachtige plek van gemaakt.” Blikken verf? Die waren nog van de familie Jonker, een huisschilders-familie die vanaf omstreeks 1880 meerdere generaties de Krommenhoek bewoond heeft.

Oudste woonhuis
Mariastraat 44-46, foto gemaakt rond 1900 | Foto: CODA Beeldbank

Plafondschildering

Huisschilder en decorateur R.A.J. (Andries) Jonker (1882) maakte in 1913 een plafondschildering in neorenaissancestijl, het is ook door hem gesigneerd. Dat plafond is een aantal jaar geleden ook gerestaureerd. “Ik vind het zo knap geschilderd, die dieptes”, zegt Marijke. Dat vinden wij ook, het is net of de decoratieve lijsten uit het plafond komen, maar schijn bedriegt. Bijzonder is ook dat de sjablonen die hij gebruikt heeft, allemaal nog op zolder zijn gevonden. Een deel hebben we ingelijst.”

 

krommenhoek

Overgeschilderd

Andries Jonker schilderde meer, zoals Jugendstildecoratie op een deur in huis en diverse muurschilderingen. Die zijn echter overgeschilderd door de vorige bewoners. “Kijk”, wijst Marijke naar foto’s van de schilderingen in een map. Een vos met een vogel in zijn bek en zo. Ik kan me voorstellen dat ze daar niet continu tegenaan wilden kijken.”

Verjaardag

Over kijken gesproken, Han en Marijke worden regelmatig gebeld door stadsgidsen die met een groep binnen willen komen kijken, vooral ook naar de plafondschildering. “Natuurlijk zijn ze altijd welkom”, zegt Han. “Toen we hier net woonden hadden we eens merkwaardig bezoek. Iemand belde aan, was omringd door een grote groep mensen en vertelde dat ze haar 65e verjaardag vierde. Jaren ervoor had ze al eens binnen mogen kijken en nu vroeg ze of dat misschien weer mocht. Ik liet de groep binnen en toen zat Marijke wel even gek te kijken in de achtertuin.”

‘Ik vind het zo knap geschilderd, die dieptes’

Niet boren

“Dat het huis een monument is, zorgt ervoor dat we zowel aan binnen- als buitenkant zo min mogelijk mogen veranderen. Dat willen we ook niet. We willen bijvoorbeeld niet boren in het beschilderde plafond, dus hangen de gordijnen aan een muurconstructie in plaats van aan het plafond”, zegt Marijke. “De bijzondere raamkozijnen konden ook niet worden voorzien van dubbel glas, dus zit er een raam tegenaan, aan de binnenkant”, wijst Marijke.

Rustig

Maar ze mogen zeker niet klagen. Marijke’s praktijk voor huiswerkbegeleiding aan huis heeft een eigen voordeur, die aan de zijkant van het pand zit (nummer 46), een voormalige smederij in de achtertuin dient nu als enorme schuur en opslagplaats en het huis is nu in prachtstaat. “We wonen hier ook heerlijk rustig, als je in de tuin zit is het stiller dan bij ons vorige huis in De Maten”, zegt Han. En dat bijna middenin het centrum.

krommenhoek
In 1936 was de Krommenhoek al een eeuw oud. foto indebuurt

Binnenkijken bij

Woon jij op een bijzondere plek in Apeldoorn, een huis met een verhaal of een droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

adv.