Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Maartje: ‘Het is een cadeautje om hier te wonen’

Door Natalie Polman 25 november 2019

Maartje van der Veen (38) woont in de Marktstraat, oftewel “daar waar het gebeurt”, maar dan wel in een rustige straat. “Gisteren ging ik nog even een wijntje doen met vrienden bij Rembrandt, op mijn sloffen”, lacht Maartje. We gaan kijken in haar minimalistisch ingerichte woning.

Sinds mei dit jaar woont Maartje (38) met haar 4-jarige dochter aan de Marktstraat, schuin boven Rembrandt. “Mijn relatie ging uit en zoekende naar een nieuwe woning wist ik dat ik in het centrum wilde wonen. Het is heerlijk dat je naar buiten loopt en zó het terras op kan of in het theater zit”, zegt de Apeldoornse, die werkt als theaterprogrammeur.

Ze was dan ook dolblij toen ze al snel nadat ze een woning zocht een bericht kreeg van de huurbaas van haar appartement, dat toen nog de verhuur in moest gaan. “Toen ik hier binnenkwam, dacht ik ‘oké!'”, zegt ze met een stralende lach. Het was twee jaar ervoor opgeknapt, de badkamer, wc en keuken waren gerenoveerd, toevallig ook nog in mijn stijl. Ik moest er alleen nog een ‘thuis’ van maken.”

Ruimte

Dat deed Maartje op haar manier. “Het is een ruime woning, maar het is ook fijn om te voelen dat je ruimte hebt. Ik hou ervan om de ruimte zoveel mogelijk te behouden. Dus heb ik overal een witte vloer gelegd en een hele simpele basisinrichting met veel zwart, wit, grijs en natuurlijke elementen zoals beton en hout. Ik ben niet van printjes en tierelantijntjes.”

Woonkamer. foto's indebuurt
Hal.
'Kastenkamer'.

“Alles in huis is een bewuste keuze geweest, ik hou ervan dat alles klopt. Zelfs over de prullenbak heb ik nagedacht”, zegt Maartje. Investeren in een goede bank en een goed bed vind ik oké, maar ik vind het ook een sport om met minimale middelen grote gebaren te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld vier planken van de bouwmarkt gehaald en tegen de muur bevestigd. Zo wordt het een heel ander huis. Kleine items komen van winkels als Loft en Lab02 die ik combineer met oude spullen van sentimentele waarde, zoals een kindertekening van mezelf aan de muur, of een medicijnkastje die van opa en oma is geweest. Ik vind het belangrijk dat een huis eigen is.”

‘Ik hou ervan om met minimale middelen grote gebaren te maken’

Nog niet alles is af. “Het balkon aan de achterkant moet een helemaal te gek leuk balkon worden, met lampjes en een tafel. Ook het balkon voor, een top-plek, warm, overdekt en de zon erop, mag nog iets meer kloppen. Maar dat wordt een project voor komend voorjaar. Gordijnen zijn ook in de maak, van die houten shutters. Want hoewel het onwijs fijn is om naar buiten te kunnen kijken, het is een heel groot raam. Laatst appte de overbuurman dat hij me zag dansen in de woonkamer”, lacht ze.

Slaapkamer Maartje. foto's indebuurt
Dit was vroeger deel van het balkon, maar nu een extra woonruimte met een deur naar de badkamer.
Slaapkamer dochter Iza.
Blik naar balkon van dochter Iza.
Keuken.
Toilet.

Maartje is helemaal content met haar huisje en dat terwijl het in Apeldoorn staat. “Ik ben hier geboren maar verliet op mijn 19e de stad met het idee nooit meer terug te keren. Ik woonde in Arnhem en Utrecht maar ben uiteindelijk toch weer teruggekeerd en tot m’n verrassing hier ingeburgerd. Het is heel fijn om hier te wonen. Ik loop veel hard en vanaf hier ren je zo de bossen in. Maar ik moet zeggen dat als je dan in Apeldoorn woont, dan graag wel daar waar het gebeurt, waar de winkels en terrassen zijn en waar ik zo het theater in kan – en er dan toch op tijd in lig.”

Dankbaar

“Ik denk niet dat ik hier 80 wordt, maar ik blijf hier nog wel een tijd. Ooit wil ik misschien naar de Parkenbuurt of Indische buurt, als het maar op steenworp afstand van het centrum is. Ik ben wel heel dankbaar voor deze straat. Uitgaanspubliek fietst door de Hoofdstraat en Stationsstraat, hier is het rustig. Een rustige plek middenin daar waar het gebeurt”, zegt Maartje. “En het wordt alleen maar mooier én autovrij, straks kan mijn dametje lekker hier voor de deur spelen.”

‘Ik ben niet van printjes en tierelantijntjes’

Maar er zijn meer voordelen. “Gisteren kreeg ik een berichtje van een vriend of ik nog even snel een wijntje kwam doen. Ik had mijn pyjama al half aan en ben toen gewoon gegaan, op mijn sloffen”, lacht ze. “Het is een cadeautje om hier te wonen.”

Binnenkijken bij

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

aaron

Binnenkijken bij Aaron Post: ‘Ik ben wel trots op hoe het is geworden’

Ken je Lunchroom & Wijnbar Rembrandt, dan ken je ook Aaron Post (25). Aaron, eigenaar van deze nog v...
renate

Renate woont middenin het centrum van Apeldoorn: ‘Ik woon hier fantastisch’

Ze is geboren in Zuid, maar woont al járen met veel genoegen in het centrum. "Hier woon je daar waar...
roze muren

Jasper huist met een bonte vintage verzameling: ‘Ik ben niet vies van een beetje jaren 70’

De leden van The Beatles hangen in bonte kleuren boven zijn bank, in de vensterbank staat een 'lelij...
Hans Brink

Binnenkijken bij Hans (62): ‘Ik woon hier in mijn eentje heel riant’

Hij woont er al ruim 35 jaar waarvan de laatste 22 jaar alleen. Hans Brink (62) bewoont een 'echt Ap...
veeneman

Drie generaties Veeneman wonen in een oude boerderij: ‘Wij hoeven nooit op vakantie’

Drie generaties van de familie Veeneman wonen bij elkaar, net zoals dat vroeger ging. En stap je de ...
margreet

Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Ha...

Milan (26) en Kimberley (27) spaarden voor een koophuis: ‘Het is helemaal onze plek geworden’

Milan Roerdink (26) en Kimberley Verhagen (27) en hun twee naaktkatten Frietje en Obi wonen sinds ko...

adv.