Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Happy Yogi gaat het er niet te serieus aan toe

Door Natalie Polman 8 mei 2017

Ze probeerde voor het eerst yoga tijdens haar zwangerschap en was zo onder de indruk van het effect dat het op haar had, dat ze besloot het anderen ook te leren. Amanda Kraal (29) runt nu bijna drie jaar haar eigen yogapraktijk Happy Yogi. En daar gaat het er totaal niet zweverig aan toe. “Als iemand een ernstig gezicht trekt tijdens een ademhalingsoefening, zeg ik: ‘zo erg is het toch niet?'”

Bevallen zonder pijnstillers

Amanda, werkzaam in de horeca, las tijdens haar zwangerschap over de baten van yoga. “Het zou ideaal zijn om te blijven bewegen en helpen als je wilt bevallen zonder pijnstillers.” Ze besloot het te proberen en was meteen om. “Ik was er heel erg van onder de indruk wat yoga deed. De focus op ademhaling maakte al zoveel verschil.”

Lichtje

Nadat Amanda was bijgekomen van de bevalling van haar inmiddels vijfjarige dochter, zag ze een lichtje boven haar hoofd. “Ik had in het verleden danslessen gegeven en wilde weer gaan bewegen. Toen wist ik ineens: ‘Dit wil ik doen!'”

‘Ik was er heel erg van onder de indruk wat yoga deed’

Heftig

Meteen is ze op zoek gegaan naar een geschikte opleiding. “Ik wilde niet een paar jaar theorie leren en sporadisch wat yogaoefeningen doen, ik leer beter als ik de opgedane kennis meteen veel kan toepassen. Toen vond ik een plek waar je in vier weken werd opgeleid. Dat was heel heftig even, want ik at en sliep daar ook dus ik zag mijn dochter van vier weken ook niet.”

happy yogi
foto foto Indebuurt

Zweefteef

Maar het is niet voor niets geweest, want na die vier weken wist Amanda nog zekerder dat ze dit wilde. “Veel mensen in m’n omgeving dachten dat ik terug zou komen als een zweefteef. Maar ik was juist nog nooit zo rationeel geweest. Ik maakte me niet meer druk om kleine dingen. Vroeger kon ik me om de kleinste dingen opwinden, nu wist ik veel beter wat belangrijk is en wat niet. Het werkte voor mij heel grondend. Al zal dat juist weer zweverig klinken in sommige oren, haha.”

‘Veel mensen dachten dat ik terug zou komen als een zweefteef’

Park

Meteen ging ze aan de slag. “Ik schafte een paar yogamatjes aan en gaf mijn eerste lessen in het Mheenpark. Maar aangezien we in Nederland leven, houdt dat natuurlijk snel op”, lacht Amanda. Na een paar ruimtes te hebben uitgeprobeerd vond Amanda een leegstaand pand aan de 1e Wormenseweg. “Ik heb heel kort getwijfeld, want de huur was hoger, maar nu ben ik blij dat ik ervoor ben gegaan. Ik zit hier heel centraal, het station is heel dichtbij. Mensen kunnen op de fiets komen. Ook wordt hier in de buurt veel gebabbeld en dat is alleen maar goed. Veel van mijn klanten komen uit de directe buurt.”

happy yogi
foto Indebuurt

Lenig

‘Yoga, daar ben ik niet lenig genoeg voor’ en ‘Yoga, dat is veel te zweverig voor mij’, Amanda kent de uitspraken maar al te goed. “Daar gaat het bij yoga dus niet om. Het mooie van yoga is dat het niet, zoals bij andere sporten vaak, gaat om prestaties of uiterlijk vertoon. Daarom hangen er ook geen spiegels in mijn ruimte. Je hoeft niet soepel te zijn, maar misschien kun je het wel worden.

Iedereen doet mee naar eigen kunnen. Iedereen heeft ook een ander lichaam. Het maakt niet uit dat je niet alles kunt. Ik kan ook niet alles.” De naam Happy Yogi komt ook niet uit de lucht vallen. “Ik vind het ook leuk om het niet te serieus te nemen. Soms beginnen mensen zo’n nors gezicht te trekken tijdens mijn lessen. “Als iemand een super geconcentreerd bijna boos gezicht trekt tijdens een ademhalingsoefening, zeg ik: ‘zo erg is het toch allemaal niet?’ Een grapje tussendoor om het luchtig te houden.”

‘Ik vind het leuk om het niet te serieus te nemen’

Baat

“Als je een zweverig schouwspel opzet, bereik je maar een klein groepje. Dat is zonde, want er zijn zoveel mensen, bijvoorbeeld die last hebben van stress, die baat bij yoga kunnen hebben. Alleen je ademhaling en hoe je staat kunnen al zo’n verschil maken.” Amanda geeft uiteraard ook zwangerschapsyoga en “ik krijg heel vaak geboortekaartjes en reacties van vrouwen die er heel veel aan de yogaoefeningen gehad hebben.”

happy yogi
foto Indebuurt

Schoolkampgevoel

Behalve in haar studio trekt Amanda er ook op uit met haar yogaleerlingen. Eén keer per jaar houdt ik een Back to Basics weekend op een natuurcamping in Ommen. Daar zetten we onze tentjes op en maken we een kampvuur, een echt schoolkampgevoel. Voor de mensen die niet graag in tentjes slapen, organiseer ik een wat luxer weekend in een villa in Haaksbergen, compleet met hot tub in de tuin, haha.” Natuurlijk wordt er tijdens deze weekenden genoeg geyogaat, zegt Amanda.

Kikker

Amanda is er vaak nog steeds verbaasd over, maar haar leerlingen bedelven haar onder de cadeautjes. “De grote kikker kreeg ik voor mijn verjaardag en deze Boeddhabeeldjes heb ik allemaal gekregen. Ook kreeg ik bij het tweejarig bestaan een grote taart met het logo van Happy Yogi erop. Heel leuk!”

En in juni bestaat Happy Yogi alweer drie jaar!

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.


Meer over Happy Yogi ontdekken?

Happy Yogi yoga

Vandaag gesloten

Kayersdijk 149, Apeldoorn

Bekijk meer:yoga

adv.