Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[mooi] afscheid organiseert wandelingen als heilzaam middel bij rouw

Aangeboden door [mooi] afscheid 26 maart 2019

Vier keer per jaar organiseert uitvaartondernemer Nicole van den Bos van [mooi] afscheid een wandeling voor mensen van wie de partner is overleden. “Want misschien wil je wel eens met iemand praten die hetzelfde is overkomen.” 

“Als je een nabestaande hebt geholpen bij de uitvaart van een partner,” zegt Nicole, “dan schept dat een band. Dan voel ik dat ik me met deze mensen heb verbonden. Ik ben me dan zo bewust van de moeilijke tijd die ze nog tegemoet gaan. Je moet jezelf opnieuw vinden. Daar sta je soms best alleen voor, want de omgeving komt vaak met goedbedoelde, maar pijnlijke reacties. Dan zegt iemand bijvoorbeeld ‘je moet toch door, hè’.”

Hoe vaker Nicole dit onbegrip en de behoefte om te praten zag, hoe duidelijker het werd dat ze hier iets mee wilde doen. “Er is toch niets mooier dan deze mensen bij elkaar te brengen?”

Mooi Afscheid wandelcyclus
Foto: [mooi] afscheid

Seizoenswandelingen

Dat doet Nicole sinds een jaar in de vorm van een wandelcyclus. “Vier keer per jaar, tijdens elk seizoen, organiseer ik een wandeling. Altijd op zondagochtend, want voor mensen die hun partner hebben verloren kan de zondag een vreselijke dag zijn.” 

Meewandelen is gratis en je bent vrij om de ene keer wel en de andere keer niet aan te sluiten. “Ik heb het nu één volledig jaar gedaan, en de meeste mensen komen elk seizoen terug. Het is fijn om dat moment een paar keer per jaar voor jezelf te hebben.”

Verandering in de natuur

Nicole wil met de wandelingen, die door het bos bij Loenen voeren, mensen niet alleen bij elkaar brengen. Ze wil ze ook graag iets meegeven. “De wandelingen vinden plaats in een omgeving waarin verandering in de natuur laat zien dat het leven doorgaat. En dat is vaak aannemelijker – en subtieler – dan een familielid of vriend die hetzelfde zegt. Het is nooit verkeerd bedoeld, maar mensen weten vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan. Tijdens de wandeling ben je met mensen die precies weten wat je bedoelt.”

Nicole of collega uitvaartverzorger Ellen Mollema of Joke Reinders begeleiden de wandelingen, maar er loopt ook elke keer een wandelcoach of een rouwtherapeut mee. “Ik merk vooral dat de deelnemers naar elkaar toe trekken om herinneringen en ervaringen uit te wisselen. Maar er is altijd ook professionele hulp aanwezig als je iets kwijt wilt.”

Mooi Afscheid wandelcyclus
Foto: [mooi] afscheid

Zwerfkeienroute

Hoe de wandelcyclus in zijn werk gaat? “We verzamelen op zondagochtend rond half 10 en lopen elke keer dezelfde route. Dit jaar is dat de zwerfkeienroute bij de Schaapskooi voorbij Loenen. De route is zo’n zes à zeven kilometer. We sluiten altijd af met koffie, thee en broodjes aan de picknicktafel.”

Ook in de winter? “Jazeker. Afgelopen januari regende het pijpenstelen. Maar iedereen die zich had aangemeld kwam ook echt. ‘Joh, dat weer, dat interesseert me niet,’ zei iemand toen. ‘Ik ben hier met een ander doel.’ Dat vond ik zo mooi.”

Mooi Afscheid wandelcyclus
Foto: [mooi] afscheid

Agenda

De eerstvolgende seizoenswandeling vindt plaats op zondag 7 april 2019. Deelname is gratis. De groep verzamelt om 9.30 uur op parkeerplaats Droefakkers in Loenen. Aanmelden voor de wandeling kan bij Nicole via 06-20662462 of via [email protected]. Druk voor meer informatie over [mooi] afscheid op de oranje knop hieronder, of ga naar www.mooi-afscheid.nl.

  • Lentewandeling, zondag 07 april 2019
  • Zomerwandeling, zondag 07 juli 2019
  • Herfstwandeling, zondag 06 oktober 2019
  • Winterwandeling, zondag 12 januari 2020

Meer over [mooi] afscheid ontdekken?

[mooi] afscheid uitvaartcentra

Van Huutstraat 14, Apeldoorn

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.