De volleyballers van Dynamo willen landskampioen worden: ‘Ze hebben alleen geen idee hoe’

Aangeboden door Draisma Dynamo 9 oktober 2018
Draisma Dynamo
Foto: indebuurt.nl

Wil je een wedstrijd zien waarbij de energie van het veld spat en je op het puntje van je stoel wordt gehouden, kom dan eens kijken bij een thuiswedstrijd van Draisma Dynamo Volleybal. Apeldoorner Redbad Strikwerda (54), hoofdtrainer van het heren eredivisieteam, gaat er dit seizoen persoonlijk voor zorgen dat Dynamo eindelijk weer eens Nederlands kampioen wordt. Althans… dat verwachten zijn jonge pupillen. 

Als je Redbad met zijn 2.06 meter ziet verwacht je het misschien niet, maar de trainer begon zijn sportcarrière ooit met turnen. “Daarna heb ik gehockeyd, tot ik op mijn zestiende met een vriendje meeging naar volleybal. Dat lag me beter, het ging me goed af en ik vond het team leuk. Dus toen ben ik blijven hangen.” Naast zijn eigen trainingen begon Redbad al snel met training geven (“want dan kreeg je de contributie vergoed”), en bleek hier talent voor te hebben.

Redbad speelde zelf tot zijn 31ste, volgde een opleiding fysiotherapie en werkte jarenlang met sporters in het betaald voetbal en schaatsen. Als trainer bij Dynamo haalde hij al drie keer de landstitel binnen, voor hij bij andere volleybalclubs aan de slag ging. “Maar de club wordt al een paar jaar derde. De laatste keer dat Dynamo kampioen was was in 2010. De jongens willen weer eens wat winnen.” En dus was het dit jaar tijd om Redbad terug te halen.

‘Ik kan nu al voorspellen waar ze allemaal tegenaan gaan lopen’

Kampioenen in de dop

De wil om te winnen is er, alleen moest er wel het een en ander veranderen. Met de aanstelling van Redbad als hoofdtrainer van het Dynamo herenteam kwam daarom een omslag. “Het is een behoorlijk nieuw team. We hebben spelers uit heel Nederland gehaald, maar er zitten veel jongens bij die in Apeldoorn of in de omgeving wonen. Het grootste deel van de spelers is tussen de 19 en 25 jaar. De meesten hebben dan ook nog geen ervaring in het buitenland of in het Nederlands team.” Lachend: “Ze roepen allemaal dat ze kampioen willen worden, maar hebben geen idee hoe. Ik kan nu al voorspellen waar ze allemaal tegenaan gaan lopen.”

Met jaren ervaring als trainer houdt Redbad het hoofd koel. “Wat je als coach kunt doen is het maximale uit een team halen, zodat er een kans is dat je kampioen wordt. Maar je kunt het niet afdwingen. Waar je wel invloed op hebt is het gedrag en de beslissingen van spelers en van bestuurders. Wat het resultaat is zie je dan wel.”

Draisma Dynamo
Dit team gaat het doen! Foto: Draisma Dynamo

Lange kerels, harde klappen

Wat een wedstrijd van de volleybalheren kenmerkt? “Volleybal is een snelle, krachtige sport. Je ziet dus lange kerels harde klappen uitdelen. Kijk je verder, dan zie je slimme moves, intelligente spelers en tactieken. Het is een heel boeiend spel om naar te kijken. Wat deze jonge spelers drijft is de wens om zelf verder te komen, om in het buitenland aan de slag te gaan of in het Nederlands team te spelen. Die energie zie je terug.”

Wedstrijden in de Draisma Dynamo Arena (Omnisport Apeldoorn), de thuishaven van Dynamo, zijn dan ook een gezellige aangelegenheid. En voor, tijdens en na de wedstrijden is het Dynamocafé in Omnisport altijd geopend. “De sfeer is heel amicaal. Toeschouwers van beide clubs mengen altijd en komen elkaar tegen in het café.”

Thuiswedstrijd 17 oktober

Wil je de energiebom die het Draisma Dynamo heren volleybalteam heet van dichtbij zien? Kom dan eens kijken bij een van de thuiswedstrijden in de Draisma Dynamo Arena (Omnisport Apeldoorn). Op woensdagavond 17 oktober om 20.00 uur speelt Dynamo een bijzondere wedstrijd tegen Coniche Topvolleybal Zwolle.

Bijzonder, want tijdens de wedstrijd wordt even stilgestaan bij het jonge Zwolse spelertje Tobias, die deze zomer overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker. Het was de droom van Tobias om in de eredivisie te spelen. Zijn ouders hebben de Tobias Sybesma Foundation opgericht om aandacht te vragen voor hersenstamkanker. Er is namelijk weinig kennis en er zijn nog geen goede behandelmethodes.

Kaartjes voor de wedstrijd op 17 oktober kosten €5 voor volwassenen (tot en met 16 jaar €2,50) en kun je kopen aan de deur! Klik hier voor het volledige wedstrijdschema van de volleybalheren.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

Draisma Dynamo sportverenigingen

De Voorwaarts 55, Apeldoorn

Bekijk meer:sportverenigingen

adv.