Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Mari-Anne van de Vlierd bij haar voordeur. Foto: indebuurt Apeldoorn

Al vanaf haar zevende is Mari-Anne van de Vlierd (52) uit Apeldoorn fan van koningshuizen. We bezoeken haar thuis, op steenworp afstand van Paleis Het Loo.

Boven de voordeur van de Apeldoornse Mari-Anne van de Vlierd (52), die sinds 2020 op steenworp afstand van Paleis Het Loo woont, zie je al het eerste teken van haar bijzondere hobby: een bordje met daarop Paleispark Het Loo, parkeren na 600 mtr. Het moge duidelijk zijn: hier woont een échte liefhebster van koningshuizen. Het hele huis staat vol met verzamelobjecten over koningshuizen. Op zolder heeft ze zelfs een museum ingericht. En ook van de geschiedenis van de Europese koninklijke families weet ze veel.

Heel bijzonder

Al vanaf haar zevende is Mari-Anne fan van koningshuizen. “Ik ging toen met mijn tante naar de opening van de nieuwe bibliotheek in Woerden. Prins Bernhard Senior kwam de bieb toen openen. Dit vond ik als klein meisje heel bijzonder”, vertelt Mari-Anne. “Vanaf dit moment ben ik me gaan interesseren voor de koningshuizen en hun geschiedenis. Op mijn twaalfde ben ik begonnen met het verzamelen van spullen over de koningshuizen. Mijn eerste voorwerp was het blauwe boekje en de mok van de inhuldiging van Beatrix.”

Lees verder onder de foto‘s>

Oranje Boven

Vooral de Nederlandse, Engelse, Zweedse en Spaanse koningshuizen vindt Mari-Anne leuk om te volgen. Bijna elke dag is ze wel een uur met haar hobby bezig. Ze bezoekt kringloopwinkels en speurt op internet naar mooie objecten om de verzameling in haar privémuseum op zolder mee aan te vullen. En voor haar collectie koninklijke vingerhoedjes, waarvan ze er een paar honderd heeft. “Mijn jongste dochter Eloise noemt de zolder wel eens gekscherend ‘Oranje Boven”, zegt Mari-Anne met een grote lach. “Ik breng er heel wat tijd door tussen alle spullen met een mooi verhaal.”

Onze dochter Diana (25) werd geboren op de dag dat prinses Diana begraven werd

Mari-Anne

Diana, Leonor, Eloise én George

De liefde voor de koningshuizen gaat zelfs zover dat Mari-Anne en haar man Marcel (53) hun drie dochters én hun hondje hebben vernoemd naar leden van koningshuizen. ‘Onze dochter Diana (25) werd geboren op de dag dat Diana begraven werd (6 september 1997). Daarom hebben we haar naar deze bijzondere vrouw vernoemd’, licht Mari-Anne toe.

Oorbellen

“Onze dochter Leonor (15) is vernoemd naar de Spaanse kroonprinses. En onze jongste dochter Eloise (12) naar Gravin Eloise. We vinden haar moeder Laurentien een hele leuke vrouw en Eloise een mooie naam. We gaan ook wel eens in de ‘live’ van Eloise op Instagram. Super leuk. Dan gaan we haar vragen stellen. En we hebben laatst oorbellen van haar gekocht.” Natuurlijk heeft ook het hondje van het gezin een koninklijke naam gekregen: George, vernoemd naar de eerste zoon van de Britse prins William en Catherine Middleton!

Lees verder onder de video >

De scheermesjes van Prins Benno

Van alle spullen uit haar museum is Mari-Anne is het meest trots op het luciferdoosje uit Paleis Noordeinde en de scheermesjes van Prins Benno (Prins Bernhard Senior). “Mijn tante, ook fan van het koningshuis, nam het luciferdoosje voor me mee van een bezoekje aan Paleis Noordeinde. Dat vond ik zo bijzonder”, zegt Mari-Anne. Maar ook een anjer van Prins Bernhard is een voorwerp dat ze koestert. “Hij droeg elke dag een anjer op zijn jasje, ik ben trots dat ik één van die anjers heb kunnen vinden op Marktplaats.” Het doosje met scheermesjes valt bijna uit elkaar. “Dat durf ik niet meer open te maken”, zegt Mari-Anne.

Lees verder onder de foto >

Het luciferdoosje uit Paleis Noordeinde en de scheermesjes van Prins Benno. Foto: indebuurt Apeldoorn

Mari-Anne in de media

Al meerdere keren is Mari-Anne als fan van het koningshuis in de media gekomen. Zo zat ze afgelopen Prinsjesdag met haar man langs de route bij Paleis Noordeinde en kwam ze op het NOS Journaal. “Het was de eerste keer dat Amalia erbij was. Dat wilde ik zo graag zien. Ik was er ook bij toen Koning Willem-Alexander voor het eerst mee ging”, vertelt Mari-Anne. RTL Nieuws kwam met kerst bij haar thuis langs om te vragen wat Mari-Anne van de kersttoespraak van onze koning vond. “Erg leuk, ik kijk elk jaar naar de kersttoespraak”, zegt Mari-Anne.

Kannetje van Beatrix

De collectie in het museum van Mari-Anne wordt elke week wel met een voorwerp uitgebreid. Maar ze heeft ook een bijzonder verzoek aan de lezers van dit artikel. “Ik heb een paar kannetjes waar ik het verhaal niet van ken. Ik weet wel dat het kannetje met opschrift “Prinses Beatrix” bij mij mist. Ik zou deze serie zo graag compleet willen maken. Dus als iemand dit kannetje voor mij heeft neem ik het heel graag over. Het kannetje van Juliana heb ik dubbel. Dus ruilen is zeker een optie”, vertelt Mari-Anne.

Lees verder onder de foto >

Wie heeft een kannetje met opschrift Prinses Beatrix voor Mari-Anne? Foto: indebuurt Apeldoorn

Wie is de volgende Apeldoorner van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Apeldoorner die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Veel Apeldoorners gingen je voor. Deze Apeldoorners gingen je voor.

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Rob (64) is één van organisatoren borrel voor LHBTIQ+ Apeldoorners op oude locatie gaybar Entrance: ‘Zichtbaarheid vergroten’”

Rob (64) is één van organisatoren borrel voor LHBTIQ+ Apeldoorners op oude locatie gaybar Entrance: ‘Zichtbaarheid vergroten’

rob van leeuwen pride 055
Ga naar “Rolf (58) werkte bij Paddock: ‘Iedereen die zei dat ‘ie niet ging, ging toch maar, anders miste je alles’”

Rolf (58) werkte bij Paddock: ‘Iedereen die zei dat ‘ie niet ging, ging toch maar, anders miste je alles’

rolf van otterlo paddock apeldoorn
Ga naar “Oprichter Omdenken Berthold (64): ‘Apeldoorn moet je niet omdenken maar omarmen’”

Oprichter Omdenken Berthold (64): ‘Apeldoorn moet je niet omdenken maar omarmen’

Berthold Gunster

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Jan of OaYeah! van € 3,69 voor € 1,99”

Alle Jan of OaYeah! van € 3,69 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “AH Varkens- en scharrelkipfiletschnitzels van € 7,98 voor € 5”

AH Varkens- en scharrelkipfiletschnitzels van € 7,98 voor € 5

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle AH Greenfields stoofvlees van € 1,50 voor € 1,19”

Alle AH Greenfields stoofvlees van € 1,50 voor € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023

Vacatures

Ga naar “Zij-instromer onderwijs”

Zij-instromer onderwijs

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Schoonmaker studentencampus”

Schoonmaker studentencampus

 • Domica Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Product Manager”

Product Manager

 • Kamphorst Personeel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Technisch Administratief Medewerker Rijksvastgoedbedrijf”

Technisch Administratief Medewerker Rijksvastgoedbedrijf

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Laborant Microbiologie”

Laborant Microbiologie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Maaiveld Festival”

Maaiveld Festival

 • CODA
 • Van 18 mei t/m 19 mei
Maaiveld Festival 2023 in Apeldoorn

Topper

Ga naar “Drakenbootfestival 2023”

Drakenbootfestival 2023

 • Van 16 jun t/m 18 jun
Drakenbootfestival 2019
Ga naar “Cultuur bij je buur 2023”

Cultuur bij je buur 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
the lot cultuur bij je buur
Ga naar “het Stadsfeest”

het Stadsfeest

 • Theater & Concert Orpheus
 • Van 22 apr t/m 23 apr
het stadsfeest 22 april 2023
Ga naar “Record Store Day 2023”

Record Store Day 2023

 • Mansion24
 • 22 april 2023
plato apeldoorn mansion24