Verpleegkundige Myriam (21) brengt de kerst door in Gelre ziekenhuis Apeldoorn: ‘Soms zing ik een kerstliedje met de patiënten’

myriam brunekreef verpleegkundige
foto Maarten Haazebroek, Gelre ziekenhuizen

Myriam Brunekreef (21) uit Ede werkt sinds juli als verpleegkundige bij het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Als onderdeel van de flexpool werd zij in eerste instantie op allerlei afdelingen neergezet, maar begin november kreeg ze te horen dat ze in ieder geval tot eind december nodig is op de corona-afdeling. “Soms denk je wel als je hoort over de besmettingscijfers; hoe moeten we dat doen, het ligt nu al vol!”

Van oncologie tot chirurgie en neurologie tot interne geneeskunde: Myriam vond het wel leuk dat ze als onderdeel van de ‘flexpool’ elke dag iets nieuws leerde op verschillende afdelingen en dat kan ze nu even niet. Maar de jonge verpleegkundige, die is gevraagd om te komen werken op de corona-afdeling, vindt het wel leuk dat ze nu in een team werkt. “In de flexpool werk je altijd op jezelf.” Met haar zijn meer verpleegkundigen van andere afdelingen ‘geplukt’ om bij te springen in het speciaal samengestelde ‘coronateam’.

Dit coronateam helpt het ‘longteam’, dat bestaat uit vijftien tot twintig mensen. “Dat lijkt misschien veel, maar dat personeel moet rouleren. “We staan nu overdag en ’s avonds met zeven, in de avond ook en ’s nachts met vier op de werkvloer. Dat is meer dan normaal.” 24 bedden zijn nu bezet met coronapatiënten, die zich onvoorspelbaar gedragen”, zegt Myriam als we haar eind november aan de telefoon spreken.

Beddenoverleg

“Elke dag is er beddenoverleg”, zegt Myriam. “Elke dag moeten we patiënten uitplaatsen naar een ander ziekenhuis. Sommigen zijn daar niet stabiel genoeg voor. Soms is een patiënt zo ziek dat je andere patiënten minder aandacht kunt geven. Of is het zo druk dat je geen tijd hebt om voor die wachtende patiënten een nazorg-locatie te regelen en zo houden ze bedden op de coronaafdeling bezet. En de thuiszorg kan het ook niet aan, die zit ook vol.”

We moeten de moed er wel inhouden, anders kun je niet voor jezelf of de patiënt instaan

Ze wil maar zeggen: de speelruimte is krap. En er zijn ook zorgen. “Iedereen is er klaar voor en we kunnen dit, maar we denken weleens: kunnen we het allemaal nog bolwerken? Ook als je hoort dat er zoveel besmettingen zijn. Hoe moet dat gaan? Het ligt nu al vol. Maar we moeten de moed er wel inhouden, anders kun je niet voor jezelf of de patiënt instaan.”

Warm

Myriam en haar collega’s op de longafdeling moeten elke keer als ze de afdeling opgaan, speciale beschermingspakken aan. “Het is heel warm in die pakken”, zegt Myriam. “In de pauze ga je naar de schone zone, zoals dat heet, om alles uit te trekken. Dan ga je even wat eten, drinken en naar het toilet. Dan kun je er weer tegenaan. Als je terugkomt, trek je weer nieuwe beschermkleding en mondkapje aan.”

Hoe haar dagen eruitzien? “Eigenlijk elke dag hetzelfde. ’s Morgens maak je de patiënten wakker, je geeft ze medicijnen, zet ze rechtop voor het ontbijt. Dan ga je visite lopen. ’s Middags hetzelfde riedeltje. En je probeert nazorg te regelen voor patiënten.

Soms is het zo druk dat je niet even kunt zitten

In principe zijn er drie pauzes op een dag, al hangt het er vanaf hoe druk het is of je überhaupt weg kunt, zegt Myriam. “Het zijn soms zware dagen. Soms overlijdt iemand op deze afdeling. Soms omdat ze niet naar de IC willen.” Net als in de eerste golf liggen er veel mensen op de IC, maar nu is ook de druk op de verpleegafdelingen groot, zegt de Edese. “Soms is het zo druk dat je niet even kunt zitten. Al missen we de lunch nooit.”

Op papier werkt Myriam 28 uur per week. In de praktijk is dat meestal 32 uur maar soms ook 40 uur, zegt ze. “Je werkt in de zorg altijd meer. Als je morgen vrij bent en een dienstje van iemand over kunt nemen die hoog zit, doe je dat. Zo zijn wij zorgmensen, je doet het graag voor elkaar. Je moet alleen wel oppassen dat je jezelf niet voorbij loopt.”

Als ik vier dagdiensten na elkaar heb, ben ik helemaal gesloopt

“Ik zorg zoveel mogelijk dat ik maximaal vier dagen achter elkaar werk. Dan één dag echt vrij heb en dan nog een dag vrij om het huishouden te doen”, zegt Myriam. “Het hangt ook een beetje van het soort diensten af. Als ik vier dagdiensten na elkaar heb, ben ik helemaal gesloopt. Als ik ook wat avonddiensten heb, heb ik meer ruimte. Het wordt wel in goed overleg gedaan en je kunt je voorkeuren aangeven.”

Hoofd erbij houden

Na hun diensten overleggen de personeelsleden met elkaar hoe het is gegaan. “We hebben wel oog voor elkaar, maken een praatje. Ook lopen er mensen rond die psychische ondersteuning kunnen bieden, maar ik vind het prettiger om met directe collega’s te praten. Zij weten meer van jouw casus.”

Zoals die keer afgelopen zomer toen ze een patiënt (geen corona, red.) naar de IC had gebracht. “Ik was nog even bij de patiënt gebleven, want ik wil dat iemand stabiel is voordat ik vertrek. Ze waren de apparatuur aan het aansluiten toen zijn hart stopte. Toen heb ik met een collega moeten reanimeren. Helaas had hij het niet gehaald.”

Sommige collega’s malen erover en liggen ervan wakker

“Daarna hebben we er meteen over gepraat. Ze vroegen hoe het ging en of ik weer aan het werk kon. Ik vind het fijn om gelijk nadat er zoiets is gebeurd te spuien. Sommige collega’s malen erover en liggen ervan wakker. Ik kan het snel loslaten, kan tegen mezelf zeggen ‘Ik heb er alles aan gedaan’ en het een plekje geven. Als is het wel even lastig als je de familie van zo iemand moet spreken. Ook andere patiënten, die ernaast hadden gelegen, krijgen een klap van zulk nieuws. Door er ook met hen over te praten, verwerk je het weer een beetje.”

“Sommige collega’s hebben er baat bij hebt na zo’n gebeurtenis vrij te krijgen. “Je moet natuurlijk wel je hoofd erbij houden, we werken met mensenlevens.”

Mooi versierd

Ook dit jaar werkt Myriam, voor het derde jaar op rij, tijdens kerst in het ziekenhuis. Haar oudere zus, die verpleegkundige is in de verslavingszorg, doet hetzelfde en haar moeder is ook niet thuis met kerst, want werkt in de horeca. “We gaan samen kerst-brunchen en zijn dan in de avond weg”, zegt Myriam.

Ik wil er voor de patiënten ook een leuke kerst van maken

“Ik werk liever met kerst dan met oud & nieuw. Ik vind kerst heel leuk en gezellig. Alles is mooi versierd en gezellig gemaakt. Ik wil er voor de patiënten ook een leuke kerst van maken. Ik heb weleens een aardbeientoetje geregeld voor een patiënt op de oncologieafdeling, omdat dat haar deed denken aan haar vorige kerst. En soms vind ik het leuk om een kerstnummertje op te zetten en te zingen met de patiënten.”

Doe ook mee met onze kerstkaartenactie en steek Myriam en haar collega's een hart onder de riem:

 • De kerstkaartenactie is terug: stuur een kerstgroet naar het zorgpersoneel van Gelre ziekenhuis Apeldoorn

  De kerstkaartenactie van indebuurt is terug! Afgelopen jaren gingen de kerstkaarten naar ouderen in Apeldoorn, dit keer zamelen we kerstgroeten…

Gratis kerstkaart van Kaartje2go.nl

Hoe lief is dit: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kerstkaart (ter waarde van 3,95 euro) versturen. Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Goed om te weten: je kunt per persoon één gratis kaart versturen. Je ziet pas dat de kaart gratis is nadat je deze hebt bewerkt en in de winkelmand komt. Natuurlijk gaan we er vanuit dat je eerlijk bent en de voucher alléén gebruikt om een zorgmedewerker van het ziekenhuis mee op te vrolijken.

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Albert Schweitzerlaan 31, 7334 DZ Apeldoorn

Meer informatie

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Albert Schweitzerlaan 31, 7334 DZ Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “De Apeldoornse Cathelijne is pas 16 en heeft nu al een videoclip uit: ‘Ik wil zingen met Ariana Grande en Shawn Mendes’”

De Apeldoornse Cathelijne is pas 16 en heeft nu al een videoclip uit: ‘Ik wil zingen met Ariana Grande en Shawn Mendes’

cathelijne isabelle
Ga naar “Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’”

Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’

Cherine en Angelique
Ga naar “Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’”

Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’

tessa de reede

In onze gids

Ga naar “Café de Buren”

Café de Buren

 • Leienplein 1
 • Tapas restaurants
 • 15:00 - 01:00
café de buren

Nu geopend

Ga naar “Bospaviljoen ’t Leesten”

Bospaviljoen ’t Leesten

 • Hoenderloseweg 191
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Mr. Murk”

Mr. Murk

 • Deventerstraat 13
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
mr murk

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis kennismaking dans, pilates en yoga”

Gratis kennismaking dans, pilates en yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Keety PureMotion

Topper

Ga naar “Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-”

Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-

 • HipFitMam
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1”

Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Allround Winkelmedewerker”

Allround Winkelmedewerker

 • Foto Hofma
 • Parttime

Topper

Ga naar “Eerste Medewerker De Wasserij & Het Textielatelier”

Eerste Medewerker De Wasserij & Het Textielatelier

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Parttime

Topper

Ga naar “Leidinggevende Houtwerkplaats”

Leidinggevende Houtwerkplaats

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Coördinator dienstverlening (36 uur per week)”

Coördinator dienstverlening (36 uur per week)

 • CODA
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Eerste Medewerker Houtwerkplaats”

Eerste Medewerker Houtwerkplaats

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Coronaproof concert met Rolf Sanchez”

Coronaproof concert met Rolf Sanchez

 • Theater & Concert Orpheus
 • 1 april 2022
Rolf Sanchez
Ga naar “Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek”

Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek

 • Trouwbeleving
 • 30 januari 2022
Ga naar “Cultuur bij je buur 2022”

Cultuur bij je buur 2022

 • Van 23 apr t/m 24 apr
Cultuur bij je buur
Ga naar “Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind”

Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind

 • De Kap
 • Van 19 jan t/m 2 feb
Ouderschapsspel