Snuffelen in ’t Winkeltje van Tonnie (87): ‘Heb altijd een neus voor koopjes gehad’

Tonnie Smolders 't Winkeltje
Tonnie Smolders (87) in de deuropening van 't Winkeltje. Foto: indebuurt

Achter de onopvallende grijze voordeur aan de Deventerstraat 7B zit – ingeklemd tussen Casa en Capital en schuin tegenover Albert Heijn – ’t Winkeltje van Tonnie Smolders (87). Zijn de rolgordijnen omhoog en staat de deur open? Grote kans dat ’t Winkeltje dan open is. En een snelle blik in de etalage leert dat er genoeg te ontdekken valt in het tweedehands boetiekje van de 87-jarige dame.

Vazen, bordjes, beeldjes, sieraden, tassen en kleding. Je kan het zo gek niet bedenken of Tonnie heeft in ’t Winkeltje iets liggen waar je altijd al naar op zoek was. Maar ook als je niks nodig hebt, loop je gegarandeerd tegen iets aan wat ooit van pas komt. Een cadeautje voor een vriendin, een attentie voor een collega of iets liefs voor jezelf. En bedenk dan nog maar eens een goede reden om het niet te kopen…

Koe zonder hoorn

“Ik houd er zelf ook heel erg van om rond te snuffelen in van die kleine leuke winkeltjes”, bekent Tonnie. “Zo haal ik overal waar ik kom leuke dingetjes. En die verkoop ik in mijn winkeltje dan weer voor een leuk prijsje.” Net zoals de grote kringloopzaken dat doen maakt ook Tonnie alles eerst netjes schoon voordat het in de schappen komt. En soms moet er ook wel eens wat gerepareerd worden. “Kijk maar naar dit beeldje bijvoorbeeld”, zegt Tonnie terwijl ze een koe van het keukenschapje pakt. “Bij deze ontbrak een hoorn. Die heb ik er zelf weer op geknutseld. En dit paardje had geen staart dus dat repareer ik dan. Ik vind het fijn om met dit soort werk bezig te zijn.”

Winkeltje aan huis

Aan creativiteit dus geen gebrek. Maar hoe is het eigenlijk zo gekomen dat er een winkeltje aan huis kwam? Tonnie: “Samen met mijn man Ton runde ik vroeger Smolders, de eerste grote beddenspeciaalzaak van het land. Maar omdat we naast de zaak ook vier kinderen hadden was mijn man er meer aan het werk dan ik. Wel verzorgde ik altijd de koffie en werkte ik op donderdagavond en zaterdag mee in de winkel.”

Dromen van een eigen winkeltje

En hoewel Tonnie erg genoot van haar uurtjes in de beddenzaak bleef ze toch dromen van een eigen winkeltje. “Toen de kinderen groter werden kreeg ik meer tijd voor mezelf. En zo kwam er toen dus mijn winkeltje.”

Ik houd er zelf ook heel erg van om rond te snuffelen in van die kleine leuke winkeltjes

Tonnie Smolders

Tassen uit Zwitserland

Wat vond haar man Ton er eigenlijk van dat Tonnie voor zichzelf begon? “Hij vond dat prima hoor”, lacht Tonnie. “Het begon natuurlijk heel klein in de gang beneden bij de deur met wat tassen uit Zwitserland. Die kocht ik toentertijd in partijen op bij de Brockenstube als ik daar op vakantie was. In Nederland had je zulke tassen niet dus ik kon ze hier goed verkopen.”  

 “Ik heb gewoon altijd al een neus voor koopjes gehad”, glundert Tonnie. “De sieraden in de vitrine kocht ik eens tijdens een weekendje weg. Het winkeltje waar ze lagen stopte ermee dus dat was mijn kans. En ik heb er niet eens veel voor betaald.” Op deze manier blijft de voorraad van ’t Winkeltje almaar groeien en breidt het assortiment uit. In het appartement boven – waar Tonnie nog steeds woont – is zelfs een heus magazijn ingericht. “Zo kan ik het aanbod afwisselen”, aldus Tonnie. “Op die manier doen ook mijn vaste klanten nog elke keer nieuwe vondsten.”

Ik heb gewoon altijd een neus voor koopjes gehad

Tonnie Smolders (87)

Kletspraatje

’t Winkeltje heeft in die tientallen jaren dus een vaste klantenkring opgebouwd. “Mensen komen hier bijvoorbeeld altijd terug om cadeautjes te kopen”, vertelt Tonnie. “En er is een heer uit Zwolle die vaak langskomt om te kijken of ik nog antieke dingen of bijzondere vazen heb staan.” Tonnie geniet erg van de aanspraak die ’t Winkeltje genereert. Aan stoppen denkt de 87-jarige dan ook nog lang niet. “Dit is mijn hobby maar ik doe het vooral voor het kletspraatje want dat maakt het zo gezellig.”

Wil je ook eens komen snuffelen in ’t Winkeltje van Tonnie aan de Deventerstraat 7B? De meeste kans maak je op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur. Als de rolgordijnen van de etalage omhoog zijn en de grijze deur openstaat dan ben je van harte welkom om eens binnen te komen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’”

Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Ben & Jerry ijs van € 6,99 voor € 2,99”

Ben & Jerry ijs van € 6,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 14 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “(Arbo) Arts/medisch specialist omgeving Apeldoorn, Deventer en Zwolle”

(Arbo) Arts/medisch specialist omgeving Apeldoorn, Deventer en Zwolle

 • Tempo-Team
 • Fulltime
logo-tempoteam
Ga naar “Klantadviseur, Achmea”

Klantadviseur, Achmea

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders”

Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders

 • GIGANT
 • 12 februari 2023
documentaire centraal beheerdocumentaire centraal beheer
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar”

VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar

 • Mazar Afghaans Restaurant Apeldoorn
 • 15 februari 2023
vegavrijdag mazar 15 februarivegavrijdag mazar 15 februari