Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schrijfster Nanda Roep doet van alles: ‘Apeldoorn geeft mij de ruimte’

Door Job Burgwal 11 februari 2020

Nanda Roep (48), moeder van twee en woont sinds 2005 Apeldoorn. Nanda heeft altijd wel een bomvolle agenda en dat blijft nog wel even zo, omdat haar boekpresentatie eraan zit te komen. Haar boek Leugens in de Lente – en eerste roman voor volwassenen – wordt 20 februari 2020 gepresenteerd. 

Nanda Roep was altijd al een schrijvend kind en koos daarom jaren geleden voor de opleiding journalistiek. “Op dat moment was er jammer genoeg nog geen schrijfopleiding. Ik koos namelijk de opleiding vooral voor het schrijven.” Op de opleiding bleek dat ze er erg veel talent voor had en studeerde op haar vierentwintigste af met een boekcontract op zak. “Dat gaf mij het gevoel dat ik mijn hele leven kon schrijven. Ik stapte ook op een goed moment in, de boekenmarkt was erg populair in die tijd”. En dat bleek ook. De schrijfster had verschillende baantjes tussen haar 25 en 30 jaar. Zo was ze recensent van kinderboeken, heeft ze op een kunstredactie gewerkt en was ze hoofdredacteur voor het Schrijven Magazine. In het theater heeft ze haar man Silvester Zwaneveld ontmoet, bekend van Arie & Silvester. Hij kwam op het idee om naar Apeldoorn te verhuizen en inmiddels wonen ze er al vijftien jaar.

‘Er is hier heel veel rust en ruimte’

Van druk naar rustig

Nanda woont sinds januari 2005 in Apeldoorn. Ze was veel drukte gewend van de grotere steden waar ze vandaan kwam en kende helemaal niemand hier. “Ik voelde me in het begin een import-Apeldoorner”, maar dat gevoel verdween al snel: “Mijn dochter was altijd introvert, maar na twee dagen in Apeldoorn was ze opeens een extravert kind. Er is hier heel veel rust en ruimte om jezelf te ontdekken. We hadden een keer vrienden op bezoek en op dezelfde avond keken zij op Funda of er nog huizen te koop stonden hier.”

Niet alleen op persoonlijk vlak ontwikkelde Nanda zich, maar ook haar carrière vorderde mede dankzij de rust die heerste in de stad. In 2010 richtte Nanda haar eigen uitgeverij op, Uitgeverij Nanda. De uitgeverij is bedoeld om ruimte te geven aan creativiteit. “Ik geloof dat Apeldoorn mij de uitgeverij liet starten. Je kan hier zelf bepalen wanneer je wordt verstoord. Als ik even ga wandelen hoef ik niet constant op te letten of ik word overreden door een tram. In plaats daarvan kan ik gewoon lekker dagdromen”, vertelt de uitgever.

‘Apeldoorn liet mij de uitgeverij starten’

Leugens in de Lente

De roman Leugens in de Lente mag je wel betitelen als een echt vrouwenboek. Het boek vertelt het verhaal van drie vrouwen, een 30’er, een 40’er en een 60’er, die allemaal een geheim hebben waardoor de vrouwen een schuldgevoel hebben. Volgens Roep is het een vrolijk boek met een goeie afloop. Aan het boek zit een Apeldoorns randje: “Ik heb het boek door vijf verschillende Apeldoornse vrouwen laten lezen. Dat betekent dat ik ze elke keer zestig bladzijdes liet lezen voordat ik verder ging. Bij de eerste zestig bladzijdes stond een passage die volgens één van de vijf vrouwen niet helemaal lekker las, die heb ik toen helemaal herschreven. We spraken altijd samen af om de bladzijdes te lezen, dat was erg gezellig. Hierdoor ontstond er een boekengroep met verschillende generaties die werden verbonden, dat is ook in het boek zo”, vertelt Nanda trots. Dat is niet het enige wat Apeldoorns is aan het boek. In het boek zit er een fictieve buurt in, die zomaar ook in Apeldoorn zou kunnen staan. “Mensen die willen weten welke buurt het is, kunnen het aan de boekengroep vragen.”

boekengroep nanda roep
De boekengroep van Nanda plus drie meelezers. Foto: Seska Hartman

Toekomst

Nanda is zeker nog niet uitgeschreven, er komen nog meer boeken aan! Ook dan zullen er weer Apeldoorners zijn die mee gaan lezen. De boeken die gaan komen zijn, net zoals nu, vooral op vrouwen gericht. Op de vraag of er meer boeken van haar verbonden worden aan Apeldoorn kan ze nog geen antwoord geven, “maar ik zou het wel heel erg leuk vinden”, vertelt Roep enthousiast.

Boekpresentatie

Nanda presenteert haar boek Leugens in de Lente op een speciale presentatieparty op 20 februari in gebouw Tot2021. Dit feestje is inmiddels uitverkocht.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

silvester zwaneveld

Silvester Zwaneveld: ‘Veel mensen hebben geen idee meer wie Arie & Silvester zijn’

Cabaretier, filmmaker, animator en illustrator Silvester Zwaneveld (48) is een tevreden import-Apeld...
edwin jonker

Amsterdams acteur Edwin Jonker (43): ‘Apeldoorn voelt als thuiskomen’

Acteur Edwin Jonker (43) kun je kennen van films als Mannenharten 2 en F*ck de liefde, musicals als ...
De Tweede Lezer

Dick Kervel van De Tweede Lezer: ‘Er staan hier zo’n 80.000 boeken’

De Tweede Lezer, de boekwinkel van Dick Kervel (63) aan de 1e Wormenseweg, vierde recent zijn 30-jar...
renée krijgsman

Fotograaf Renee Krijgsman heeft een missie: ‘Afscheidsfotografie moet vanzelfsprekend worden’

Een mooie fotoshoot van je bruiloft, je zwangerschap of je pasgeboren baby: bij veel bijzondere leve...

adv.