Apeldoorner Logan (18) over non-binair zijn: ‘Vroeger was ik gewoon een stoer meisje’
Logan Klein Velderman (18) uit Apeldoorn studeert dierverzorging, is lid van de lokale fractie van GroenLinks, wil later niets liever…
Zeven jaar na de sluiting van gayclub Entrance wordt er een queer borrel georganiseerd op deze plek, tegenwoordig feestlocatie Teun. We praten met medeorganisator Rob van Leeuwen (64): “We moeten echt een inhaalslag maken.”
Twee jaar geleden is gemeente Apeldoorn uitgeroepen tot regenbooggemeente. Het doel van zo’n benoeming is de emancipatie, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+-mensen te bevorderen. Die emancipatie, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+’ers is alleen te bereiken door zichtbaarheid, zegt Rob van Leeuwen. Hij is zelf homoseksueel en vindt dat er op dat vlak nog veel winst valt te behalen in Apeldoorn.
“In Apeldoorn is er nooit beleid geweest voor diversiteit en inclusie. Apeldoorn was notabene de laatste gemeente in Nederland met meer dan 100.000 inwoners die zich regenbooggemeente noemde”, zegt Rob, die kort na de benoeming tot regenbooggemeente heeft aangeboden de gemeente te helpen bij een beleid te schrijven. “Mijn plan om een werkgroep (Pride 055) op te zetten hebben ze overgenomen.” Op een LHBTIQ+ inwonersavond op het stadhuis in juni 2022 bleek de behoefte aan een plek waar queer mensen zichzelf kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten groot.
In december 2022 organiseerden Orpheus en Gigant samen een weekend waarin de regenboogcommunity in de spotlights werd gezet. Op 9 december – Paarse Vrijdag – speelde cabaretier Alex Klaassen gevolgd door afterparty Vier de Paarse Vrijdag met muziek in Orpheus. Op zaterdag 10 december was de eerste editie van Crush, een LHBTIQ+feestje met dj’s in de popzaal van Gigant. “Ik ben er trots op dat ze het zo snel oppakken. De regenboogvlag hangt nu ook permanent bij Orpheus”, zegt Rob. Vrijdag 12 mei is de tweede editie van Crush in Gigant, het thema is dan Songfestival.
Club Entrance opende in 1 december 2006 de deuren aan de Kapelstraat en ging bijna tien jaar later, in maart 2016, definitief dicht. Eigenaar Jeroen Fremouw zei destijds tegen De Stentor dat de gayclub haar functie in Apeldoorn verloren had. “We zijn ingehaald door social media. Tegenwoordig ontmoeten mensen elkaar via de telefoon, met apps als Grindr (…) Vervolgens kunnen ze in een willekeurige kroeg afspreken, daar hebben ze een gayclub niet meer voor nodig.”
Komende donderdag 6 april wordt wellicht een aanzet gegeven tot iets blijvends in Apeldoorn: een queer borrel op de plek waar zeven jaar geleden gayclub Entrance voor het laatst geopend was, georganiseerd door georganiseerd door Pride 055. “Afhuren kunnen we de zaak niet, iets wat normaal gesproken wel gebeurt bij Teun, de feestlocatie die het nu is. De werkgroep heeft namelijk nog geen geld, want we zijn nog geen stichting, iets dat we wel graag willen. Maar eigenaar Elise Teunissen was enthousiast toen ik er een balletje opgooide. Het idee is om het eens in de maand te organiseren, misschien steeds op een andere plek. Maar een vaste locatie zou geweldig zijn, zoiets als het regenboogcafé in Nijmegen (Bar De Regenboog, red.)”
Een vaste locatie zou geweldig zijn, zoiets als het regenboogcafé in Nijmegen
Rob van Leeuwen, werkgroep Pride 055
Dat is niet alles, Rob is namelijk ook bezig met iets ‘heel anders’ te organiseren vanuit Pride 055 om de zichtbaarheid van de community te vergroten. Hij wil er nog niks over kwijt, behalve dat het buiten zal zijn. “Ik vind het diep triest dat er op Coming Out Day (11 oktober, red.) bijna geen regenboogvlag buiten hangt in Apeldoorn. We moeten echt een inhaalslag maken. Ook in het onderwijs en bij verenigingen, waar natuurlijk de GSA (Gender & Sexuality Alliance, red.) al actief zijn, maar het kan beter. Er heerst nog steeds een stigma.”
Lees verder onder de foto >
De eerste queer borrel is dus donderdag 6 april bij feestlocatie Teun aan de Kapelstraat 5, vanaf 20.00 uur. “Het wordt een avond voor iedereen en je mag komen zoals je bent. We houden het de eerste keer simpel en zullen de bezoekers zeker vragen naar hun wensen en wat ze nog missen”, zegt de Apeldoorner. “Je hebt elkaar nodig om een feestje te bouwen.”
Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Apeldoorner die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Apeldoorners gingen je voor.
In onze gids
Populaire rubrieken