Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mattanja: ‘Overzicht en ordenen zit in m’n bloed’

Door Natalie Polman 18 juni 2019

De één houdt van minimalistisch en zo min mogelijk spullen, de ander heeft het huis vol staan met beelden. Het één is niet beter dan het ander, aldus Mattanja. “Mijn motto is dat je geen last moet hebben van je spullen.”

De Apeldoornse Mattanja is sinds dit jaar opruimcoach, maar liep al een paar jaar met het idee rond. “Een aantal jaar geleden hadden we een dienstenveiling bij de kerk. De vraag was waar je goed in was, zodat je dat kon aanbieden in ruil voor andermans dienst”, vertelt Mattanja (39). “Toen bedacht ik dat ik goed kan opruimen”.

“Overzicht en ordenen zit in m’n bloed”, gaat de moeder van vier kinderen verder. “Voorheen woonden we in een vrij klein huis met één kind en één onderweg en altijd vond ik een manier om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor al het speelgoed van de kinderen bedacht ik ook een opruimsysteem.”

‘Het gaat erom wat past bij iemand en dan te zorgen dat het goed is ingedeeld’

“De meeste mensen die mijn hulp inschakelen”, vertelt Mattanja, “hebben teveel spullen voor weinig beschikbare ruimte. Maar ook als je veel ruimte hebt, kun je een volle zolder hebben. Vaak zijn zolders vol spullen zulke dingen waarvan je zegt ‘Dat moet ik nog een keer uitzoeken’ en vervolgens komt het er niet van.”

Van kast tot huis

Mattanja helpt bij opruimkwesties van “een schuur uitmesten” tot “de spullen in een kledingkast uitzoeken”. Kast, kamer of huis; alles kan. “Daarbij is een schuur opruimen vaak gemakkelijker dan het huis van iemand die net overleden is. Als iemand zes harken heeft kunnen er misschien wel een aantal weg.”

Wat vindt Mattanja eigenlijk van opruimgoeroes als de Japanse Marie Kondō? “Zij is niet de eerste waarvan ik werk heb gelezen, maar ze heeft zeker handige praktische tips. Toch is ze wat zweverig; zo bedankt zij haar sokken en begroet ze haar huis. Dat doe ik niet”, lacht Mattanja.

‘De ene steekt direct de handen uit de mouwen, de andere wil niet dat ik haar spullen aanraak’

Het gaat er bij opruimen en ordenen niet om een minimalistisch huis tevoorschijn te toveren. “Het gaat erom wat past bij iemand en dan te zorgen dat het goed is ingedeeld. Van de spullen die je hebt moet je geen last hebben, dat is mijn motto. Of je nu minimalistisch bent of een huis vol beelden hebt.”

Ze heeft gemerkt: bij elk persoon werkt een andere methode. “Ik doe altijd een intake en merk dan snel wat voor persoon ik voor me heb. De ene steekt direct de handen uit de mouwen, de andere wil niet dat ik haar spullen aanraak. Dan ga ik over op meer verbaal coachen en laat ik het haar het zelf doen. Ik hoor vaak dat mensen het prettig vinden hoe ik meedacht en ze de ruimte heb gelaten. En het leuke is dat ik ook leer van hen.”

Ze zegt ‘haar’, zijn het vooral vrouwen die de haar inschakelen? “Ja, de meeste van mijn klanten zijn vrouwen. Toch omdat zij meestal de regie voeren over het huishouden denk ik.”

Blindelings

En als de kast, kamer of het huis is opgeruimd, hoeveel garantie is er dat het zo netjes blijft? “Na een maand neem ik altijd contact op per mail of telefoon om te zien hoe het ervoor staat. Eén gezin bij wie ik had geholpen een open kast in de keuken netjes te maken – waar ze zó blij mee waren – haalden snel hun plastic bakjes die er weer in waren belandt, weg.” De boodschap: “je kunt nieuwe gewoontes of routines aanleren en er is altijd hoop voor meer ordening, maar er het vergt wat tijd en oefening.”

Wat betreft de spullen van haar kinderen, probeert ze langzamerhand hen zelf de ruimte te geven het op te ruimen en ordenen. “Ik ben heel opruimerig en heb lang opgeruimd voor hen, maar ze moeten het ook zelf doen. Zoals sleutels en mobieltjes altijd op een vaste plek leggen – zodat je het letterlijk blindelings kunt vinden.” Oei, herkenbaar! “Maar nogmaals: het kost een bepaalde periode waarin je blijft herhalen, voordat je iets automatisch op een vaste plek legt.”

Tips van Mattanja

  • Vooral als je een gezin hebt met (jonge) kinderen: loop elke avond even door het huis om spullen te verzamelen en op hun oorspronkelijke plek te leggen in plaats van dat je in de ‘ochtendspits’ op het laatste moment naar spullen loopt te zoeken;
  • Zorg dat je spullen clustert: of dat nu in een keukenkast, boekenkast, of één la of plank is. Voorraad bij voorraad, open producten bij open producten, kruiden bij kruiden, thrillers bij thrillers, non-fictie bij non-fictie: het maakt niet uit hoe je clustert of hoe groot of klein je clusters zijn: als je dat doet zie je altijd wat je hebt en weet je waar je het kunt vinden – je beperkt je zoekgebied;
  • Je kunt ‘hulpstukken’ gebruiken bij het clusteren, bijvoorbeeld dividers of bakken, maar een schoenendoos bijvoorbeeld werkt net zo goed (voor bijvoorbeeld sokken);
  • Is het zomer, zorg dan dat je zomerkleding vooraan ligt of hangt in de kast, in de winter geldt hetzelfde maar dan voor je winterkleding – nogmaals je beperkt zo je zoekgebied.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Leontiens tekeningen over haar borstkanker uitgebracht als boek: ‘Alles is heel eerlijk’

Wat doe je als je hoort dat je borstkanker hebt? Leontien van den Berg (53) maakte tekeningen van wa...
frank lammerse

Frank (51) overwon binnen een jaar diabetes: ‘Ik heb de knop omgezet’

Binnen een jaar nadat bij Frank Lammerse (51) diabetes type 2 werd geconstateerd, werd hij ook weer ...
Dierenambulance Apeldoorn

Sandra van de dierenambulance: ‘Je kunt zo bezig zijn met een dier, dat je alles vergeet’

"Ik heb hem vast bij zijn staart!" "Voorzichtig, niet trekken!!" Rebecca (40) en Sandra (56) van Die...
da capo

Marleen helpt migrantenvrouwen op weg: ‘Wij zijn krachtige vrouwen’

Stichting Da Capo helpt migrantenvrouwen op weg in Apeldoorn. Met taallessen, maar ook met diverse a...
tiphaine

Tiphaine leeft zoveel mogelijk afvalvrij: ‘Je bespaart geld want je kunt heel veel niet meer kopen’

Tiphaine Bresser (40) zette een Facebookgroep op om mensen bewust te maken over afval en tips om hun...
hermans hoed

Roel maakte zijn eigen prentenboek: ‘Veel prentenboeken zijn te lang of gewoon lelijk’

Roel Steenbergen (32) werkt als vormgever bij een reclamebureau, maar naast zijn werk heeft hij een ...

adv.