Martijn Koelemeijer bezingt zijn liefde voor Apeldoorn en maakte er een videoclip bij

Door Natalie Polman 14 november 2017

Singer-songwriter Martijn Koelemeijer (31) schrijft en zingt al meer dan tien jaar liedjes. Vaak over de liefde en “hedendaagse dingen”, maar nu bezingt hij Apeldoorn, de stad waar hij is geboren en getogen.

Dorp?

Als we het refrein van het lied getiteld ‘Apeldoorn’ horen (‘Ik voel me thuis in het dorp waar ik leef’ /  ‘Ik voel me thuis in het dorp waar ik om geef’) moeten we toch even vragen waarom hij Apeldoorn een dorp noemt en geen stad. “Iedereen kent elkaar hier. Als er in een straat iets gebeurt, weten de buurman en overbuurman ervan.”

Cassettedeck

Muziek fascineerde hem al vroeg: “Ik had een cassettedeck waarmee ik van alles opnam: liedjes uit de Top40 en de Dik Voor Mekaar Show.” Van eigen liedjes was nog lang geen sprake. “Op mijn 17e had ik wat pianolessen, want mijn oma speelde orgel en dat vond ik te gek. Ik woonde destijds begeleid in Epe en de groepsleider gaf me zijn gitaar. Die heb ik nooit meer losgelaten.”

‘Die gitaar heb ik nooit meer losgelaten’

“Met behulp van YouTubefilmpjes heb ik mezelf leren spelen. Toen heb ik wat covers gedaan maar dat vond ik toch wat saai. Dus ben ik zelf liedjes gaan schrijven.” In het Nederlands. “Ik hou van echte ouderwets Hollandse muziek. Vroeger waren artiesten als Jan Smit, Willeke Alberti en André Hazes grote inspiratiebronnen, hun manier van schrijven spreekt me aan”, zegt hij.

Martijn Koelemeijer
Martijn Koelemeijer. foto Imre Stuifmeel.

Reggae

Inmiddels klinkt er ook een zweem reggae in veel van zijn liedjes. “Een band als Doe Maar, die ik pas later goed ben gaan luisteren, heeft daarmee wel te maken. En ik ben geen gitaarvirtuoos, maar kan mezelf begeleiden. Het slagje dat ik speel, heeft wel een reggaegevoel.”

Grote hit

Twee jaar geleden zong hij in zijn liedje Doe Mij Maar Na: ‘Ik blijf schrijven voor die ene grote hit’. “Als ik een liedje schrijf hou ik wel in m’n achterhoofd dat een hit zou moeten kunnen worden, het meezinggehalte hoog moet zijn”, zegt Martijn desgevraagd. Dat betekent niet dat zijn persoonlijke wensen daarvoor moeten wijken. “Een liedje moet precies zo worden als ik het in mijn hoofd heb. En daarin kan ik best lastig zijn”, grijnst Martijn.

‘Een liedje moet precies zo worden als ik het in mijn hoofd heb’

MONO

Lastig voor zijn band welteverstaan. Met MONO, dat staat voor Martijn Onder Nieuwe Omstandigheden, wil hij de komende tijd veel podia beklimmen. De band ontstond bij het Reggaepodium en na een aantal bezetwisselingen is de band nu serieuze plannen aan het maken.  “Volgend jaar moet ons jaar worden. We willen op festivals spelen en ons ook aanmelden voor de Popronde.”

Apeldoorn

En ‘Apeldoorn’ promoten. De videoclip is uit, opgenomen op allerlei bekende locaties in Apeldoorn. “Bij de Julianatoren dachten bezoekers met één of andere BN’er te maken te hebben, ze stonden allemaal te filmen en foto’s te maken”, grijnst Martijn.

Serious Request

MONO is onder meer te zien en horen op woensdag 20 december in ’t Cafeetje van Marja. De opbrengsten van de entreerprijs van €2,50 zijn bestemd voor Serious Request.

P.S.

We verzamelden hier meer liedjes over Apeldoorn.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.