Mark (53) en Bas (42) spelen bij het ASK-Theater: ‘Elke avond kijken 1.200 koppies je aan’

mark brouwer bas karman ask theater apeldoorn
Mark Brouwer draagt het voorzittersstokje van ASK Theater over aan Bas Karman. foto indebuurt

Wat in 1901 werd opgericht als de Apeldoornse Sinterklaas Kommissie is 120 jaar later het ASK-Theater, een begrip onder vele Apeldoorners. We praten met voorzitter Mark Brouwer (53) en aanstaand voorzitter Bas Karman (42). “We zijn wel altijd kapot na zo’n week.”

Van Sinterklaas Kommissie naar theatervereniging

De Apeldoornse Sinterklaas Kommissie werd in 1901 opgericht door de onderwijzers van openbare scholen in Apeldoorn om ‘iets extra’s’ te doen voor kinderen. In eerste instantie deelde de stichting lekkernijen en chocolademelk uit. Ook was ASK jarenlang verantwoordelijk voor de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Pas veel later werd ASK een theatervereniging, met als doel kinderen kennis te laten maken met theater. Nog steeds zitten er veel onderwijzers bij (“Twee derde is leerkracht”) maar “verder doet ASK niks meer met Sinterklaas”, aldus Bas Karman.

Bas kwam bij ASK als gastheer, speelt sinds een aantal jaar ook mee (net als zijn partner) en neemt begin volgend jaar het voorzittersstokje over van Mark Brouwer. “Sinterklaas en zijn Pieten komen ook niet meer langs bij de voorstellingen in Orpheus. Het enige dat we wel doen is voor aanvang van elke voorstelling het ASK-lied zingen“, zegt Bas. “En we spelen onze voorstelling elk jaar in de week voor pakjesavond”, vult Mark aan.

We spelen onze voorstelling elk jaar in de week voor pakjesavond

Mark Brouwer

Van 30 november tot en met 3 december speelt het ASK-Theater ‘Robin Hood en het verdwenen goud’ in de grote zaal van theater Orpheus, negen keer voor in totaal maar liefst 7.500 basisschoolleerlingen. Daar komen dan nog andere bezoekers bij. “Je hebt altijd spanning voor een optreden. Per avond kijken 1.200 koppies je aan”, zegt Bas. “Twee jaar geleden had ik een solonummer, dan hoor je jezelf zingen in de zaal.”

Oefenen, oefenen, oefenen

De vereniging draait volledig op vrijwillige basis. Bas werkt bij Sizzles at the Park, Mark heeft een eigen franchisebedrijf. “We nemen de week van de voorstelling vrij, investeren eigen tijd in de vereniging”, zegt Mark.

De voorbereidingen beginnen al in maart. De decorploeg, voornamelijk bestaande uit gepensioneerden, begint met het bouwen van de decors en de cast (waarin ook kinderen meespelen, red.) gaat oefenen, oefenen, oefenen.”

We trekken op als vrienden, vooral vanaf het moment dat we Orpheus ingaan

Bas Karman

Dat doen ze in een oud schoolgebouw of in een permanent gehuurde ruimte aan de Kayersdijk. Daar liggen ook hun kostuums en hebben ze een eigen kantine. “We trekken op als vrienden, vooral vanaf het moment dat we Orpheus ingaan”, zegt Bas. “Zondag bouwen we op, maandag is de generale repetitie, van dinsdag tot en met vrijdag spelen we en daarna bouwen we direct af. Soms wordt er diezelfde avond nog een andere voorstelling gespeeld”, zegt Mark. “Ineens is binnen een uur of twee de hele sfeer waar je in zat weg. Heel gek is dat.” Bas: “We zijn wel altijd kapot na zo’n week.”

Behalve tijd kosten de jaarlijkse musicalproducties ook geld. “Een productie kost 60.000 euro per jaar. We moeten een script en muziek kopen, licht, geluid en microfoons moeten worden geregeld en de huur van onze oefenruimte en de zaal in Orpheus, weliswaar tegen een gereduceerd tarief, moet worden betaald”, zegt Mark. “Gelukkig hebben we enorm veel eigen kostuums verzameld in de loop der jaren.”

We willen wel presteren

Mark Brouwer

“We willen wel presteren”, zegt Mark. Dus worden zang- en danscoaches ingehuurd en leren ze speciale vaardigheden. “Voor Peter Pan (in 2019, red.) leerden we abseilen uit de nok van het theater en dit jaar hebben we leren boogschieten. We schieten dan ook met echte bogen”, zegt Bas.

Vers bloed

Mark, die als kind al bij ASK kwam kijken, noemt theaterspelen “ontzettend ontspannend”. Hij was tevens negen jaar lang voorzitter maar draagt het stokje in februari over aan Bas. “Ik zou het nog twintig jaar kunnen doen, maar vind het oprecht goed dat er vers bloed in komt. Bas heeft alle kwaliteiten, veel ervaring en kan organiseren. Hij is ook unaniem verkozen tijdens de algemene ledenvergadering.” Bas heeft er wel vertrouwen in: “Ik deed al best veel voor ASK en Mark heeft me beloofd te begeleiden waar hij kan.”

Om de prijs van een toegangskaartje laag te houden organiseert ASK onder meer kerstbomenacties. Ook zijn sponsors heel belangrijk. Mark: “We hebben veel meer publiek dan dat we leden en vrijwilligers hebben, de maatschappelijk impact van ASK is enorm.”

Update 25 november: de voorstelling ‘Robin Hood en het verdwenen goud’ is geannuleerd. De verklaring van ASK Theater luidt:

‘Na goed overleg met o.a. het bestuur van de Veluwse Onderwijsgroep, Leerplein055 en PCBO zijn we tot de conclusie gekomen dat vanwege de oplopende coronabesmettingen onder basisschoolleerlingen, dit het meest wijze besluit is.

Dit hebben we besloten, ondanks dat we ons houden aan alle geldende maatregelen en dat we daarnaast zelf extra maatregelen hebben genomen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Na maanden van repeteren, bouwen, dansen, regisseren plannen en organiseren, is het extra wrang dat we 5 dagen voor de eerste voorstelling moeten stoppen met de eindstreep in zicht. Maar: “Gezondheid boven alles!”.

Graag keren we in 2022 weer terug in het theater met een prachtige voorstelling om dan kinderen, en iedereen die ons een warm hart toedraagt, weer de theater beleving te geven die ze verdienen. We bedanken ons publiek, al onze trouwe gasten, scholen en sponsoren. Maar zeker ook Theater en Congres Orpheus voor hun flexibiliteit en medewerking in deze tijd. Tot in 2022!

Lees ook:

ASK Theater Apeldoorn

Zonnewende 192, 7325 EX Apeldoorn

Meer informatie

ASK Theater Apeldoorn

Zonnewende 192, 7325 EX Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’”

Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’

Cherine en Angelique
Ga naar “Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’”

Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’

tessa de reede
Ga naar “Manon, Silvia, Patricia, Mirjam en Esther vormen een hechte vriendenclub: ‘We nemen onszelf niet altijd serieus, maar elkaar wel’”

Manon, Silvia, Patricia, Mirjam en Esther vormen een hechte vriendenclub: ‘We nemen onszelf niet altijd serieus, maar elkaar wel’

Patricia, Mirjam, Silvia, Esther en Manon clubavond

In onze gids

Ga naar “Bospaviljoen ’t Leesten”

Bospaviljoen ’t Leesten

 • Hoenderloseweg 191
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Alfred Kookt”

Alfred Kookt

 • Kapelstraat 2
 • Eetcafés
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Le Baffon”

Le Baffon

 • Hoofdstraat 198
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Le Baffon

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis kennismaking dans, pilates en yoga”

Gratis kennismaking dans, pilates en yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Keety PureMotion

Topper

Ga naar “Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-”

Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-

 • HipFitMam
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Witte Reus single-packs toiletblokken of WC-Eend van € 5,19 voor € 0,99”

Witte Reus single-packs toiletblokken of WC-Eend van € 5,19 voor € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Unox Soep in zak van € 6,38 voor € 3,19”

Unox Soep in zak van € 6,38 voor € 3,19

 • PLUS
 • Geldig t/m 22 januari 2022
Ga naar “WOOOD opbergkist Keet”

WOOOD opbergkist Keet

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Online marketeer (google ads en analytics)”

Online marketeer (google ads en analytics)

 • International Wellness Resorts
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Functioneel Beheerder”

Functioneel Beheerder

 • International Wellness Resorts
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Eerste Medewerker Houtwerkplaats”

Eerste Medewerker Houtwerkplaats

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Parttime

Topper

Ga naar “Coördinator dienstverlening (36 uur per week)”

Coördinator dienstverlening (36 uur per week)

 • CODA
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Zorgmedewerkers (verzorgende/helpende (plus))”

Zorgmedewerkers (verzorgende/helpende (plus))

 • KleinGeluk
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Coronaproof concert met Rolf Sanchez”

Coronaproof concert met Rolf Sanchez

 • Theater & Concert Orpheus
 • 1 april 2022
Rolf Sanchez
Ga naar “Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek”

Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek

 • Trouwbeleving
 • 30 januari 2022
Ga naar “Cultuur bij je buur 2022”

Cultuur bij je buur 2022

 • Van 23 apr t/m 24 apr
Cultuur bij je buur
Ga naar “Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind”

Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind

 • De Kap
 • Van 19 jan t/m 2 feb
Ouderschapsspel