Marieke en Myra zijn nichtjes én vriendinnen: ‘Het voelt anders dan een andere vriendschap’

myra marieke
foto indebuurt Apeldoorn

Myra van Otterlo (55) en Marieke Polleman (49) zijn nichtjes én vriendinnen. Hoewel hun leeftijdsverschil even voor wat afstand zorgde, zijn ze altijd verbonden gebleven. “Ik kan altijd mezelf zijn bij Myra.”

Geboren in hetzelfde huis

Ze zijn geboren in hetzelfde huis, aan de Hoogakkerlaan. Eerst woonden Myra’s ouders er, later kwamen Mariekes ouders er wonen. Ze bivakkeerden op de bovenste verdieping van hun oma Van de Zande, door een woningtekort dat er in die tijd was. Jonge gezinnen woonden in die tijd vaker bij hun vader of moeder in.

Hun jeugd brachten ze samen in deze straat door. “Ik logeerde veel bij jou thuis, ook toen jij op je 18e op jezelf ging wonen aan de Hoofdstraat”, zegt Marieke tegen Myra. We zitten bij Mariekes moeder in de woonkamer, niet meer in het huis waar de vriendinnen geboren zijn, wel aan de Hoogakkerlaan. “En toen Myra 14 of 15 was ging ze met mij en mijn ouders mee naar Renesse in Zeeland.”

Mariekes oma, die ook aan deze straat woonde, was in alles de verbindende factor. Haar dochters kwamen woensdag over de vloer met haar kleinkinderen, in het weekend werkten de vrouwen in de zorg en kwamen de schoonzoons met de kinderen langs. “Oma was altijd thuis. We gingen daar langs om geroosterde broodjes met bruine suiker te eten”, zegt Marieke.

Er is een soort natuurlijke vriendschap ontstaan

Marieke

“Er is een soort natuurlijke vriendschap ontstaan”, zegt Marieke. “Toen Myra 16 was en ik 10 was het leeftijdsverschil te groot en zagen we elkaar minder vaak, maar toen we ouder waren, ging het contact prima. Toen onze zoons uit de luiers waren (Myra en Marieke hebben beide twee zoons, red.) gingen we samen naar Londen en Berlijn. Naar Maastricht. Of op de fiets naar Epe en een gebakje eten in Vaassen. Of naar Leen Bakker, een stop maken bij Huize Bloem en op de terugweg via Ugchelen en dan nog even langs Kwantum. Soms gingen we ook met onze mannen op vakantie, maar we planden ook elk jaar een weekendje samen buiten de zomervakantie, om op adem te komen.”

Myra (22) en Marieke (16).

Jaarlijkse uitjes

Er zijn meer tradities ontstaan binnen de familie, waarvan bijna iedereen in Apeldoorn woont. “We gaan elk najaar op familieweekend, dit jaar was het de 27e keer. Dan doen we steeds iets anders op een andere plek. Met dertig mensen van vrijdagavond tot zondagmiddag”, zegt Marieke. “Wij zijn ermee begonnen, zegt haar moeder, met één middagje. Toen wilden de mannen samen drinken en werd het uiteindelijk een weekend.”

“We zijn ook lang met alle nichtjes en tantes naar de sauna gegaan, één keer per jaar”, zegt Marieke. Myra: “We begonnen op badpakkendag omdat nog niet iedereen naar de sauna was geweest en sindsdien op de normale dagen. Dat is altijd hilarisch.”

marieke en myra
Marieke en Myra nu.

Marieke: “We zitten ook in een clubje met vijf vrouwen, waarmee we elk jaar een weekend naar Hoenderloo gaan. Dan huren we een huisje en eten we pannenkoeken.” Myra, lachend: “We zouden fröbelen en hadden daar spullen voor mee. Inmiddels hebben we meer eten dan knutselspullen bij ons.” Tijdens die weekenden wordt er dus veel gegeten, maar ook gepraat. “We hebben allemaal een jongensgezin, dus hebben een hoop herkenbare gesprekken.”

Op het laatste moment

Buiten deze momenten zien Myra en Marieke elkaar geregeld. “We kunnen elkaar op het laatste moment opbellen om te gaan wandelen. In coronatijd hebben we steeds in een andere buurt gewandeld. Je ziet dan dingen die je anders niet zouden zijn opgevallen”, zegt Myra. “We maken altijd tijd voor elkaar, kunnen een beroep op elkaar doen”, zegt Marieke. “Ik heb een tijdje in Zutphen gewoond maar ik mag nu niet meer weg”, zegt ze grappend, terwijl ze Marieke aankijkt.

We maken altijd tijd voor elkaar

Marieke

Wat trekt ze in elkaar aan, behalve de familieband? Myra: “Ik ben creatiever met mijn handen, Marieke kan oplossingen bedenken en organiseren. Daar heb ik bewondering voor.” Marieke: “Ik vind het knap dat jij zo mooi kunt tekenen.” Myra: “Als we gaan shoppen, zeggen we het eerlijk tegen elkaar als we de outfit niet mooi vinden.” Marieke: “We kunnen elkaar dan ook elkaars gang laten gaan, het is niet dat we aan elkaar plakken of zo.”

“Dat we familie zijn maakt dat het anders voelt anders dan andere vriendschap”, zegt Marieke. “Ik kan altijd mezelf zijn bij Myra. Dat vind ik het belangrijkste.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Ga naar “Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’”

Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’

merijn simone berend veit
Ga naar “Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson”

Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50”

Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50”

PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerling bouwmedewerker”

Leerling bouwmedewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker theater, zang- en dansschool”

Medewerker theater, zang- en dansschool

 • Tim Koldenhof Producties / Joji School of Arts
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Vintage Kilo Pop-Up Apeldoorn”

Vintage Kilo Pop-Up Apeldoorn

 • 28 januari 2023
vintage kilo pop-up apeldoorn orpheusvintage kilo pop-up apeldoorn orpheus
Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • Van 3 feb t/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Speciaalbierproeverij Hopdonders bij Mansion24”

Speciaalbierproeverij Hopdonders bij Mansion24

 • Hopdonders Speciaalbieren
 • 28 januari 2023
Speciaalbierproeverij van Hopdonders in Mansion24Speciaalbierproeverij van Hopdonders in Mansion24